Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА-РЕШИЋ:ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О САРАДЊИ 22 ОПШТИНЕ ВРИЈЕДНИ 70.000 ЕВРА

9 Јул, 2019

Начелници 11 општина из Републике Српске и исто толико из Федерације БиХ /ФБиХ/ потписали су данас (9.7.2019.) у Бањалуци уговоре са представницима Савјета Европе с циљем реализације заједничких пројеката међуопштинске сарадње укупне вриједности око 70.000 евра.

 

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је новинарима у Бањалуци прије потписивања да је ријеч о пројектима из области спорта, образовања, туризма, пољопривреде и женског предузетништва. 

 

Министарка Решић је појаснила да је грантове за ове пројекте додјељивао Савјет Европе према својим правилима, без учешћа и трошкова Републике. 

 

"Учествују 11 општина из Републике Српске и 11 из Федерације БиХ са заједничким пројектима који ће бити реализовани на обје стране и обострану корист", појаснила је министарка Решић и додала да је ово резултат дугих преговора са Савјетом Европе и њихове добре воље да и на овај начин помогну локалне заједнице у БиХ. 

 

Директор за политичка питања Савјета Европе Ана Капело рекла је да пограничне општине из оба ентитета све више сарађују, што је важно за градњу боље будућности становништва. 

 

"За протекле четири године, колико радимо овај пројекат, примијетили смо много енергије и добре намјере, што показује да људи у овој земљи могу радити заједно за боље сутра својих грађана", закључила је Капело. 

 

Шеф Канцеларије Савјета Европе у БиХ амбасадор Драхослав Штефанек рекао је да данашње потписивање уговора представља другу фазу реализације пројеката мјера изградње повјерења између општина у БиХ. 

 

Према његовим ријечима, овај пројекат је веома важан јер омогућава сарадњу међу општинама, начелницима, вјерским заједницама и људима. 

 

"За нас је веома важан дијалог између општина из Републике Српске и Федерације БиХ", додао је Штефанек и истакао добру сарадњу са општинама и Решићевом. 

 

Начелник општине Источни Дрвар Милка Иванковић оцијенила је да је ријеч о веома значајном пројекту изградње повјерења и појаснила да су ова општина и Дрвар у ФБиХ добили грант од око 12.000 КМ за одржавање спортских манифестација. 

 

Начелник општине Ново Сарајево Неџад Коџо сматра да је овај пројекат системски начин уклањања вјештачких баријера које постоје између општина у ФБиХ и Републици Српској. 

 

Он је навео да су општине Ново Сарајево и Источно Ново Сарајево добиле грант од око 12.000 КМ који је усмјерен ка дјелимичној ревитализацији и одржавању одређених културних манифестација на простору Спомен-парка Враца. 
 

Нешић на састанцима са Сашком Коцевим и Џонoм Кенедиjeм Мосо...

Министар безбједности Ненад Нешић имао је...

29 Март, 2023
Дубравац: Не стављајте со на рану!...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

26 Март, 2023
НЕНАД НЕШИЋ: НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ 24. МАРТ 1999...

НАТО је на данашњи дан прије 24 године почео...

24 Март, 2023
Нешић у Бриселу са Ленарчићем и Аџићем...

Службе заштите и спасавања у Босни и Херцеговини...

23 Март, 2023
Нешић у Бриселу: Разговарао са комесаром ЕУ за сусједство и ...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић је радну...

23 Март, 2023
Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!