Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА-РЕШИЋ: ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА СЕДАМ ОПШТИНА

27 Јун, 2019

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић потписала је данас (27.6.2019.) у Бањалуци уговоре са начелницима општина Невесиње, Берковићи, Језеро, Пелагићево, Калиновик, Кнежево и Рудо о суфинансирању пројеката ових локалних заједница, за шта је издвојено 100.000 КМ.

 

Решићева је рекла да се на основу одлуке Владе Српске 300.000 КМ из гранта додјељује за суфинансирање пројеката изразито неразвијених општина. 

 

"Ову причу радимо од прошле године, дакле од буџета 2018. године. Тада смо од 300.000 КМ, колико смо имали на располагању утрошили 290.000 КМ, а укупан збир инвестиција које су дошле у локалне заједнице био је око милион КМ", рекла је Решићева новинарима након потписивања споразума. 

 

Према њеним ријечима, сада на пола године било је седам пријављених локалних заједница, учешће Владе Српске је око 100.000 КМ, а укупна вриједност ових пројеката је пола милиона КМ. 

 

Решићева је додала да је отворена могућност за изразито неразвијене локалне заједнице да уколико испуне правилником предвиђене услове могу доставити сву пројектну документацију, те улазе у неку наредну додјелу средстава. 

 

Како је навела ово је начин да се помогне овим локалним заједницама, нагласивши да то није трошак већ инвестиција. 

 

Невесиње, данашњим уговором  добио средства за реконструкцију дијела једне градске  улице, Берковићи за пројекат Фонд за женско предузетништво, Језеро за санацију и асфалтирање локалног пута у повратничком насељу Черказовићи, Пелагићево за уређење трга „9. Јануар“ и изградњу спомен комплекса „Васо Пелагић“, Калиновик за пројекат „Уговор о удруживању средстава ради реализације пројекта запошљавања младих“, Кнежево за адаптацију купатила Спортске дворане  и Рудо за набавку ултразвучног апарата за Дом здравља.

 

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић захвалила је Влади Српске што је усвојила нови грант у буџету Српске од 300.000 КМ, чиме су створене могућности да локалне заједнице суфинансирају одређене пројекте. 

 

Она је навела да је Влада Српске подржала пројекат асфалтирања пута у повратничком насељу Черказовићи вриједан 139.000 КМ. 

 

"Подржан је од Министарства управе и локалне самоуправе са 29.500 КМ и ако узмемо у обзир да је 110.000 КМ дошло у општину Језеро кроз овако обезбијеђена средства, морамо нагласити значај овакве подршке", навела је она. 

 

Начелник општине Пелагићево Симо Стакић, којој је одобрено 14.000 КМ, захвалио је Влади Српске и нагласио да је ова локална заједница добила подршку за пројекат изградње трга 9. јануар и Спомен-обиљежја "Васо Пелагић" у центру Пелагићева. 

 


 

Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
Патолошка мржња Дениса Бећировића према свему што је српско....

Ако нешто изгриза темеље БиХ, подрива темеље...

1 Август, 2023
НЕШИЋ: СРПСКЕ НЕ БИ БИЛО ДА ЈЕ МИШЉЕЊЕ ЗАПАДНИХ СИЛА БИЛО ВО...

Воља народа се не може санкционисати, а рад...

1 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!