Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ГРУЗИЈА-БАЊАЦ: ЈАЧАТИ, ШТИТИТИ И ШИРИТИ ПРАВОСЛАВЉЕ

21 Јун, 2019

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изразио је жаљење због прекида сједнице Интерпарламентане скупштине православља која се одржава у грузијској пријестоници Тбилисију, те поручио да то тијело има задатак да јача, штити и шири правосавље.

 

"Земље из којих долазимо треба да остану у сфери дипломатских односа. Ми смо овдје, прије свега, православци", рекао је Бањац који учествује у раду 26. Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине павославља, од 19. до 23. јуна. 

 

Сједница је прекинута другог дана јер су опозициони посланици грузијског парламента и демонстранти насилно ушли у парламент, захтијевајући да предсједник Интерпарламентарне скупштине Сергеј Гаврилов и руска делегација одмах напусте Грузију. 

 

Након тога, Интерпарламентана скупштина је наставила рад у комитетима, а Бањац је члан Комитета за правна питања и Комитета за политичку и међународну сарадњу. 

 

Бањац је и члан делегације Интерпарламентарне скупштине православља коју ће предводити генерални секретар и посланик у грчком парламенту Андреас Микалидис током разговора са грузијским посланицима. 

 

Првог дана састао се са предсједником грузијског парламента Ираклијем Кобахидзеом са којим је размијенио мишљење и искуства у вези са парламентарном демократијом и улози парламента у оквиру државних уређења. 

 

Он се састао и са предсједником Интерпарламентарне скупштине православља Сергејем Гавриловим који је прихватио позив предсједника Народне скупштине Српске да посјети парламент Српске. 

 

Тема овогодишње Генералне скупштине, која ће трајати до 23. јуна, јесте "Допринос парламентаризма у разумијевању савремених политичко-друштвених феномена". 

 

Интерпарламентарна скупштина православља је међупарламентарно тијело основано на иницијативу грчког парламента 1993. године. 

 

Циљ је уочавање и вредновање промјена које се дешавају у Европи, унапређење и јачање улоге православља као важног политичког, културног и духовног ентитета, превазилажење екстремних националних и религијских разлика, заштита националних и вјерских мањина, јачање мултилатералне сарадње на парламентарном нивоу, као и сарадња и размјена искустава међу парламентима и парламентарцима. 
 

 

Нешић: Бошњачки политичари заустављају БиХ на европском путу...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

6 Децембар, 2023
Нешић: Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претв...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу...

28 Новембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим грађанима Реп...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим...

21 Новембар, 2023
Конференција за медије

Демократски народни савез ће у сриједу...

14 Новембар, 2023
Нешић у званичној посјети Републици Словенији...

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад...

8 Новембар, 2023
Градска организација ДНС Градишка одржала ванредну изборну С...

Славко Мекињић једногласно је изабран за новог...

8 Новембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!