Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ГРУЗИЈА-БАЊАЦ: ЈАЧАТИ, ШТИТИТИ И ШИРИТИ ПРАВОСЛАВЉЕ

21 Јун, 2019

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изразио је жаљење због прекида сједнице Интерпарламентане скупштине православља која се одржава у грузијској пријестоници Тбилисију, те поручио да то тијело има задатак да јача, штити и шири правосавље.

 

"Земље из којих долазимо треба да остану у сфери дипломатских односа. Ми смо овдје, прије свега, православци", рекао је Бањац који учествује у раду 26. Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине павославља, од 19. до 23. јуна. 

 

Сједница је прекинута другог дана јер су опозициони посланици грузијског парламента и демонстранти насилно ушли у парламент, захтијевајући да предсједник Интерпарламентарне скупштине Сергеј Гаврилов и руска делегација одмах напусте Грузију. 

 

Након тога, Интерпарламентана скупштина је наставила рад у комитетима, а Бањац је члан Комитета за правна питања и Комитета за политичку и међународну сарадњу. 

 

Бањац је и члан делегације Интерпарламентарне скупштине православља коју ће предводити генерални секретар и посланик у грчком парламенту Андреас Микалидис током разговора са грузијским посланицима. 

 

Првог дана састао се са предсједником грузијског парламента Ираклијем Кобахидзеом са којим је размијенио мишљење и искуства у вези са парламентарном демократијом и улози парламента у оквиру државних уређења. 

 

Он се састао и са предсједником Интерпарламентарне скупштине православља Сергејем Гавриловим који је прихватио позив предсједника Народне скупштине Српске да посјети парламент Српске. 

 

Тема овогодишње Генералне скупштине, која ће трајати до 23. јуна, јесте "Допринос парламентаризма у разумијевању савремених политичко-друштвених феномена". 

 

Интерпарламентарна скупштина православља је међупарламентарно тијело основано на иницијативу грчког парламента 1993. године. 

 

Циљ је уочавање и вредновање промјена које се дешавају у Европи, унапређење и јачање улоге православља као важног политичког, културног и духовног ентитета, превазилажење екстремних националних и религијских разлика, заштита националних и вјерских мањина, јачање мултилатералне сарадње на парламентарном нивоу, као и сарадња и размјена искустава међу парламентима и парламентарцима. 
 

 

Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
Министар Нешић на састанку са амбасадором Републике Словачке...

Министар безбједности Ненад Нешић на састанку са...

16 Март, 2023
Нешић у посјети Сјеверној Македонији...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић данас је у...

12 Март, 2023
Нешић угостио амбасадора Саудијске Арабије у БиХ г.Осамаха Д...

Министар Нешић данас је са својим сарадницима...

7 Март, 2023
НИЈЕ ИЗНЕНАЂЕН Нешић оптужио Уставни суд БиХ да доноси одлук...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић каже да није...

2 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!