Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

МИНИСТАРСТВО УПРАВЕ-РЕШИЋ: СРПСКА НАСТАВЉА РЕФОРМУ ЈАВНЕ УПРАВЕ

19 Јун, 2019

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да Српска већ ради и жели да настави са реформама јавне управе, али да, нажалост, нема финансијску подршку Фонда за реформу јавне управе на нивоу БиХ који се претворио у сервис одређених људи и бирократско тијело које сервисира нереформске ствари.

 

Решићева је данас (19.6.2019.) у Бањалуци подсјетила да је тај фонд формално престао са радом крајем 2017. године. 

 

"Он располаже одређеним средствима, али од 2014. године није подржавао пројекте Српске, иако смо то тражили. Сами смо финансирали 90 одсто пројеката, а Фонд је постао сервис одређених људи и бирократско тијело. Финансирао је обуке на рачунарима и курс из енглеског језика. За нас такви пројекти нису реформски", оцијенила је Решићева на конференцији за новинаре о Програму развоја јавне управе за период 2019-2023. године. 

 

Решићева је рекла да су Српска и ресорно министарство на плану реформе јавне управе самостално урадили више закона и пројеката него сви остали нивои власти у БиХ, те поновила да за већину својих реформских пројеката нису добили подршку Фонда. 

 

"Наш приједлог је да Фонд постоји и да партиципирамо, али да дефинишемо колики проценат средстава иде у Српску која има своје програме и мјере на основу којих на транспарентан начин треба да повлачи новац из тог фонда, а не да зависимо од Федерације БиХ, нивоа БиХ, Брчко дистрикта... Овакав начин рада нема смисла", навела је Решићева. 

 

Она је нагласила и да је неприхватљиво што се у недавном извјештају Европске комисије констатује да је Српска на неки начин "кочничар" процеса реформе јавне управе. 

 

Када је ријеч о ранијим наводима из Канцеларије координатора за реформу јавне управе на нивоу БиХ да је један од кључних разлога застоја у процесу реформе јавне управе и услова за приближавање БиХ ЕУ предуго чекање на усвајање стратешких докумената Владе Српске на плану реформе јавне управе, Решићева је рекла да је ријеч о замјени теза. 

 

"Оптуживати нас да нешто стоји јер није потписан неки папир је извртање теза", указала је Решићева. 

 

Помоћник министра за ресор управе Никола Кнежевић рекао је да је ресорно министарство до сада урадило много на плану унапређења система републичке управе и омогућавања бољих, бржих и јефтинијих услуга грађанима. 

 

Кнежевић је рекао да су матичне службе у свим јединицама локалне самоуправе системски повезане и да је уведен дигитални или електронски систем размјене података између различитих и значајних институција Српске. 

 

Он је додао да су унапређења урађена на плану промјене личног имена, као и да је Министарство учествовало и у процесу измјена закона када је ријеч о увођењу електронског потписа и електронског документа. 

 

"Једини у БиХ смо спровели пројекат е-матичара и успостављања другог примјерка матичне књиге с циљем да се све дигитализује. Дакле, тиме се новорођеним лицима, која су грађани Српске, односно њиховим родитељима, омогућава да што мање времена проводе на шалтерима", рекао је Кнежевић. 
 

Нешић: Није успио покушај стигматизације српског народа...

Чињеница да већина земаља чланица Уједињених...

23 Мај, 2024
Нешић: Нисам увриједио жртве злочина у Сребреници...

Нисам ја увриједио жртве злочина у Сребреници,...

23 Мај, 2024
НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!