Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА-ТРНИНИЋ: ПРЕГОВАРАМО ЗА КРЕДИТ ОД 100 МИЛИОНА КМ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ И...

23 Март, 2019

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је данас (23.3.2019.) Срни да се воде преговори са Свјетском банком о кредиту од 100 милиона КМ за реконструкцију и одржавање постојећих и изградњу нових магистралних и регионалних путева у Српској.

 

"Влада је већ формирала комисију која води преговоре са Свјетском банком. Очекујемо брзу реализацију тих средстава и њихову ефективност да би у предстојећој грађевинској сезони кренули у реализацији пројеката", нагласио је Трнинић. 

 

Он је подсјетио да Српска има мрежу од 4.200 километара магистралних и регионалних путева и сваке године се одржавају у склопу редовних активности јавног предузећа "Путеви Републике Српске" које њима и газдује. 

 

"Ми смо у посљедњних десет година уложили више од милијарду КМ у изградњу и реконструкцију око 1.100 километара магистралних и регионалних путева. И ове године је планом предвиђено одржавање и инвестиције у нове правце, али су та средства недовољна и неопходно је обезбиједити нове изворе финансирања", каже Трнинић. 

 

Он је рекао да ће велики пројекат санације и изградње нових магистралних и регионалних путева имати вишеструки значај, а посебно у погледу комфорнијег саобраћаја и побољшања безбједности у саобраћају. 

 

"Нажалост, имамо знатан број саобраћајних незгода и са смртно страдалима тако да нам је циљ да низом активности, укључујући и поправљање услова на нашим друмовима, смањимо број незгода са смртно страдалим и повријеђеним лицима, али и материјалном штетом. Материјална штета је само у прошлој години износила више од 130 милиона КМ", истакао је Трнинић. 

 

У оквиру овог аранжмана била би финансирана рехабилитација и модернизација путева, тунела и мостова који су обухваћени годишњим и трогодишњим плановима "Путева Републике Српске". 

 

Стратешким документима Републике Српске дефинисани су приоритети у изградњи магистралних и регионалних путева, а на тој листи су, између осталих, правци Фоча - Шћепан Поље, Фоча - Тјентиште, Бањалука - Бронзани Мајдан - граница ентитета, Котор Варош - Митровићи, Подградци - Мраковица и Мљечаница - Мраковица. 

 

Путем сличног аранжмана у периоду од 2007. до 2012. године обављена је рехабилитација 1.100 километара магистралних и регионалних путева.
 

Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
Министар Нешић на састанку са амбасадором Републике Словачке...

Министар безбједности Ненад Нешић на састанку са...

16 Март, 2023
Нешић у посјети Сјеверној Македонији...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић данас је у...

12 Март, 2023
Нешић угостио амбасадора Саудијске Арабије у БиХ г.Осамаха Д...

Министар Нешић данас је са својим сарадницима...

7 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!