Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ИСТОЧНО САРАЈЕВО-ТРНИНИЋ: ВЕЛИКИ ИНТЕРЕС ДА РЕПУБЛИКА СРПСКА БУДЕ ПОВЕЗАНА СА...

27 Фебруар, 2019

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је јуче (26.2.2019.) у Источном Сарајеву да постоји велики интерес да се Српска, па према томе и БиХ, ауто-путем повеже са Београдом.

 

Обраћајући се новинарима након састанка са надлежним министрима у БиХ у вези са понудом Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ, на којем је усаглашена јединствена траса која ће бити формално предложена турским властима, а који је организовао предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, Трнинић је рекао да је сувишно дискутовати колику ће економску корст имати привреда од повезивања се Србијом. 

 

"Ми из Републике Српске акценат смо ставили на изградњу Коридора `Пет це`. Ми ових дана потписујемо уговор са извођачима радова за фазу један, а тренутно смо у преговорима и за фазу два, око кредитних средстава и обезбјеђења грант средстава од Европске комисије", истакао је Трнинић. 

 

Када је ријеч о фази три и четири према Вукосављу дужине око 42 километра, Трнинић је рекао да су у току разговори о кредитним средствима, нагласивши да постоји интерес неких компанија и да ти пројекти буду финансирани путем концесије или на неки други начин. 

 

Према његовим ријечима, представници Брчко дистрикта и Републике Српске договорили су успостављање контакт тачке, како би овај ауто-пут од Вукосавља био прикључен на обилазницу око Брчког, након чијег завршетка би била изграђана траса према Бијељини у дужини од око 35 километара.

 

Трнинић је додао да би од Бијељине до Раче још било потребно изградити око 17 километара ауто-пута. 

 

Он је подсјетио да је мост на Рачи пројекат на нивоу БиХ, истакавши да су власти са тог нивоа показали потпуну спремност за сарадњу, те да је потпуно усаглашена контакт тачка са Србијом са којом треба да буде потписан споразум о граничним прелазима. 

 

Министар саобраћаја и веза рекао је да је на састанку споменут и пројекат брзе цесте /рута три/ између Источног Сарајева преко Пала, Сокоца, Рогатице и Вишеграда до границе са Србијом. 

 

"Ту је постојала мала дилема између Федерације БиХ /ФБиХ/ и Републике Српске јер Федерација има свој интерес да у то буде увезано и Горажде. Ми смо договорили на који начин ћемо то извести и ових дана требамо то реализовати и ставити у план, како би била ријешена и та недоумица", навео је Трнинић. 

 

Он је рекао да је тренутно у фази израда генералног пројекта брзог пута између Бијељине и Зворника, преко Романије до везе са "рутом три", за који је, како је навео, заинтересована и ФБиХ. 

 

"Све је то регулисано стратешким документима Републике Српске, а у сваком случају усвојен је и Заједнички документ на нивоу БиХ, као стратегија транспорта и ту нема никаквих несугласица, осим овог малог дијела који смо имали око везе са Гораждом", закључио је Трнинић.
 

ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
Нешић: Није успио покушај стигматизације српског народа...

Чињеница да већина земаља чланица Уједињених...

23 Мај, 2024
Нешић: Нисам увриједио жртве злочина у Сребреници...

Нисам ја увриједио жртве злочина у Сребреници,...

23 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!