Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

КОЗАРСКА ДУБИЦА- БАЊАЦ: НАЈВЕЋИ ЗЛОЧИН У ИСТОРИЈИ БАЛКАНА ПОЧИЊЕН У ЈАСЕНОВЦУ

27 Јануар, 2019

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изјавио је данас (27.01.2019.) да је највећи злочин у историји Балкана почињен у логору Јасеновац и на територији Независне Државе Хрватске /НДХ/ у Другом свјетском рату.

 

Бањац, који је данас у Спомен-подручју "Доња Градина" положио вијенац поводом обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве Холокауста, каже да се српски народ налази на другом мјесту по броју страдалих у логорима у Другом свјетском рату. 

 

Он је нагласио да су у Јасеновцу и Доњој Градини људи убијани само зато што су били Срби, друге нације и вјере, зато што су писали другачијим писмом и говорили српским језиком. 

 

"У систему концентрационог логора Јасеновац био је једини логор за дјецу у Другом свјетском рату и важно је да то говоримо сваке године све више и више", рекао је Бањац. 

 

Он је додао да Министарство просвјете и кулуре Републике Српске и Јавна установа Спомен-подручје "Доња Градина" морају да организују што више догађаја и изложби о страдању српског народа на подручју општине Козарска Дубица, али и на цијелом Балкану, посебно на подручјима данашње Републике Српске, која су некад била у саставу НДХ. 

 

"Кољачи НДХ су овдје починили звјерске злочине, злочине невиђене у то вријеме, а и до дана данашњег. Морамо на то подсјећамо из дана у дан, поготово сада када Хрватска почиње да негира највећи злочин који је икад почињен на Балкану", нагласио је Бањац. 

 

Он каже да је Њемачка признала злочине почињене у Другом свјетском рату и да је исплатила много одштете, а да једино политички представници Хрватске негирају да је у Јасеновцу и Доњој Градини почињен злочин, а неки чак исмијавају ово мјесто. 

 

Бањац истиче да из тог разлога представници српског народа морају да учине све како истина не би била заборављена. 

 

Он је изразио очекивање да ће у сарадњи Владе Републике Српске и Владе Србије ускоро бити изграђен Меморијални комплекс "Доња Градина". "Ово је свето мјесто за све Србе, без обзира гдје се они налазили", закључио је Бањац. 

 

На платоу Спомен-подручја "Доња Градина" вијенце у спомен страдалим жртвама логора Јасеновац и Доње Градине данас су положили чланови ОО ДНС-а Козарска Дубица.

 

ДНС ОШТРА ЛУКА-БАЊАЦ: ЈЕДИНСТВЕНИ У ПОЛИТИЦИ ДНС-а...

Потпредсједник ДНС-а Дарко Бањац и генерални...

15 Фебруар, 2019
РЕШИЋ: ЗНАТНО БРЖЕ ДО ЈЕДИНСТВЕНОГ МАТИЧНОГ БРОЈА НОВОРОЂЕНО...

На данашњој (14.02.2019.) конференцији за...

14 Фебруар, 2019
„НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ“-РЕШИЋ: ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ НЕЋЕ ДА ПРИЧА С НАМА...

Министар управе и локалне самоуправе Републике...

14 Фебруар, 2019
БАЊАЛУКА-ТРНИНИЋ: НАСТАВЉА СЕ ИЗГРАДЊА КАРГО ОБЈЕКТА, ОВЕ ГО...

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо...

13 Фебруар, 2019
БАЊАЛУКА-РЕШИЋ: СРПСКА ОПРЕДИЈЕЉЕНА ДА НАСТАВИ РЕФОРМУ ЈАВНЕ...

Република Српска је опредијељена да настави...

13 Фебруар, 2019
НЕМА МАСОВНОГ ПРЕЛАСКА ЧЛАНОВА У ДЕМОС...

Демократски народни савез оштро одбацује данашње...

12 Фебруар, 2019
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!