Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА – МАЛЕШЕВИЋ: НАБАВКОМ ОПРЕМЕ ОМОГУЋИТИ УЧЕНИЦИМА ДА СТЕКНУ ПРАКТИЧНА...

4 Септембар, 2018

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да би данашња (04.09.2018.) конференција у Бањалуци о новим технологијама у индустрији требало да подстакне набавку опреме за стручне школе како би ученици стекли компетенције које тржиште рада од њих очекује.

 

Малешевић је напоменуо да Српска нема довољно развијену индустрију, тако да ученици немају прилику да обављају праксу и стекну практична знања. 

 

Он је новинарима у Бањалуци прије конференције "Нове технологије у индустрији - и 4.0" рекао да је индустријска револуција "4.0" веома битна и да се ресорно министарство у том смислу настоји прикључити развијеним земљама Европе. 

 

"Ово је прилика да се професори из техничких, машинских и електро-школа, али и људи из привреде и декани упознају о ономе што се дешава у области технологије. Фирма `Фесто` је ту мало више одмакла и њен представник ће данас презентовати одређене ствари када је у питању дидактика у машинским и електро школама", навео је Малешевић. 

 

Он је рекао да је ова конференција прилика да се види на који начин се у Републици Српској могу створити центри изврсности, како је то предвиђено у Србији и Хрватској, што ће омогућити да ученици из Српске стекну довољно практичних знања да се сутра могу укључити у процес производње без већих потешкоћа. 

 

Представник њемачке компаније "Група фесто-о-Индустријска аутоматизација и дидактика" Саша Симовић рекао је да ће представити основе четврте индустријске револуције и оно што је данас популарно у најразвијенијм земљама. 

 

"Идеја је да ово буде први корак у сарадњи Министарства и компаније `Фесто`. У априлу наредне године требало би да наставимо сарадњу и тада ћу донијети школске системе, објаснити основе индустрије `4.0` и показати како то практично функционише", додао је Симовић. 

 

Он сматра да је веома битно нове технологије које су популарне у свијету примијенити у школски систем Републике Српске, да би се људи који раде у индустрији могли преквалификовати. 

 

Директор Машинске школе у Приједору Дијана Шобот сматра да ће индустрија "4.0" са којом ће се упознати на данашњој конференцији допринијети бржем развоју и унапређењу наставног процеса и омогућити ученицима да по завршетку наставе имају компетенције које тржиште рада од њих очекује.

 

Она је појаснила да индустрија "4.0" представља најновију технологију која омогућава паметно повезивање робота у смислу да све оно што треба да ради човјек, ради сам робот. 

 

"Ова индустрија ће у школама бити примијењена кроз дидактички материјал уз помоћ којег ће ђаци учити како би могли стечена знања примијенити у предузећима са индустријом `4.0`, јер је то новина на нашим просторима", појаснила је Шоботова. 

 

Она је рекла да ће дидактички материјал који производи њемачка фабрика "Фесто" свакако помоћи ученицима при реализацији наставног програма и практичне наставе, али и наставницима при планирању и реализацији наставе
 

БАЊАЛУКА- ПРЕДСЈЕДНИШТВО ДНС-а-ПАВИЋ: ЦИЉ ЈЕ ОЧУВАЊЕ АУТОХТО...

У Бањалуци је данас (20.11.2018.) одржана...

20 Новембар, 2018
РЕГИОНАЛНИ ОДБОР ДНС ДОБОЈ УЗ ПАВИЋА!...

Регионални одбор ДНС-а Добој, даје пуно подршку...

18 Новембар, 2018
РО ДНС БИЈЕЉИНА: ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ И ПРЕДСЈЕДНИШТВ...

Регионални одбор ДНС-а Бијељина, у чијем су...

18 Новембар, 2018
ГРАДСКИ ОДБОР ДНС ТРЕБИЊЕ: ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ...

Градски одбор ДНС Требиње данас (17.11.2018.) је...

17 Новембар, 2018
РО ДНС "ЛИЈЕВЧЕ": ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ У ПРОВОЂРЊУ ВА...

Регионални одбор „Лијевче“ данас (17.11.2018.) је...

17 Новембар, 2018
ОРГАНИЗАЦИЈА МЛАДИХ ДНС-а: БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ...

Организација младих Демократског народног савеза,...

16 Новембар, 2018
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!