Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА – ЈОВИЧИЋ:НЕ ИЗНЕНАЂУЈЕ АКО АГЕНЦИЈЕ БиХ ПРИСЛУШКУЈУ ДОДИКА И ВУЧИЋА

4 Септембар, 2018

Стручњак за безбједност Драгомир Јовичић рекао је Срни да не зна да ли неко из обавјештајних агенција БиХ прислушкује предсједнике Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића, али да га тако нешто не би изненадило, будући да БиХ системски не функционише.

 

Јовичић је рекао да није добро што је у БиХ могуће да свако ко има службу и технику може себи дати право да прислушкује кога хоће, али и истакао да није законито и уставно ни обичног грађанина стављати под присмотру без поштовања процедура, ваљаних разлога и валидне одлуке надлежних органа, посебно правосудних. 

 

"Обавјештајне агенције БиХ не могу никога пратити и прислушкивати без ваљане и утврђене законске процедуре, а поготово носиоце политичких функција, попут предсједника Српске. И то не може трајати бесконачно. Одређује се на три мјесеца, уз посебне услове и разлоге да се то продужи", рекао је Јовичић, коментаришући изјаву Додика да је годину и по дана под мјерама Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ /ОБА/ и да ће предочити јавности документа у којима се овој служби налаже прислушкивање руководства Српске и Србије. 

 

Он је оцијенио да у неорганизованој земљи, каква је БиХ, може свако да се понаша како хоће, јер нема јасно дефинисане ситуације. 

 

"Чим је држава неорганизована, имамо и девијације државног апарата. Немамо јасно дефинисан систем и имамо неуређено питање подјеле надлежности између унутрашњих организационих јединица", објаснио је Јовичић. 

 

Он је подсјетио да у сложеној земљи каква је БиХ "не можете имати службу која самовољно може да слуша припаднике једног, другог или трећег народа, а да то није усаглашено". 

 

"Не функционише ни парламентарна комисија за надзор над ОБА... Власт БиХ је од четири године мандата, готово три провела у техничком. Нормално је да се дешавају разни проблеми и пропусти јер имамо накарадно организовану државу. Зато је могуће и да неко приватизује неке органе да раде за неке личне или политичке интересе, а не за грађане", истакао је Јовичић. 

 

Он сматра да БиХ мора бити организована као Швајцарска и Њемачка, што значи да у нижим територијалним организацијама, у овом случају ентитетима, мора бити сва моћ, а на нивоу БиХ само представљање државе. 

 

"Када се власт у складу са Дејтонским споразумом врати на ниво ентитета, онда ће бити много мање злоупотреба него сада", поручио је Јовичић. 

 

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је прислушкивање чисти непријатељски чин и да би ОБА требало да одговара и руководству Српске, којем никада није доставила ниједан извјештај.
 

БАЊАЛУКА- ПРЕДСЈЕДНИШТВО ДНС-а-ПАВИЋ: ЦИЉ ЈЕ ОЧУВАЊЕ АУТОХТО...

У Бањалуци је данас (20.11.2018.) одржана...

20 Новембар, 2018
РЕГИОНАЛНИ ОДБОР ДНС ДОБОЈ УЗ ПАВИЋА!...

Регионални одбор ДНС-а Добој, даје пуно подршку...

18 Новембар, 2018
РО ДНС БИЈЕЉИНА: ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ И ПРЕДСЈЕДНИШТВ...

Регионални одбор ДНС-а Бијељина, у чијем су...

18 Новембар, 2018
ГРАДСКИ ОДБОР ДНС ТРЕБИЊЕ: ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ...

Градски одбор ДНС Требиње данас (17.11.2018.) је...

17 Новембар, 2018
РО ДНС "ЛИЈЕВЧЕ": ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ У ПРОВОЂРЊУ ВА...

Регионални одбор „Лијевче“ данас (17.11.2018.) је...

17 Новембар, 2018
ОРГАНИЗАЦИЈА МЛАДИХ ДНС-а: БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ...

Организација младих Демократског народног савеза,...

16 Новембар, 2018
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!