Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА – ЈОВИЧИЋ:НЕ ИЗНЕНАЂУЈЕ АКО АГЕНЦИЈЕ БиХ ПРИСЛУШКУЈУ ДОДИКА И ВУЧИЋА

4 Септембар, 2018

Стручњак за безбједност Драгомир Јовичић рекао је Срни да не зна да ли неко из обавјештајних агенција БиХ прислушкује предсједнике Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића, али да га тако нешто не би изненадило, будући да БиХ системски не функционише.

 

Јовичић је рекао да није добро што је у БиХ могуће да свако ко има службу и технику може себи дати право да прислушкује кога хоће, али и истакао да није законито и уставно ни обичног грађанина стављати под присмотру без поштовања процедура, ваљаних разлога и валидне одлуке надлежних органа, посебно правосудних. 

 

"Обавјештајне агенције БиХ не могу никога пратити и прислушкивати без ваљане и утврђене законске процедуре, а поготово носиоце политичких функција, попут предсједника Српске. И то не може трајати бесконачно. Одређује се на три мјесеца, уз посебне услове и разлоге да се то продужи", рекао је Јовичић, коментаришући изјаву Додика да је годину и по дана под мјерама Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ /ОБА/ и да ће предочити јавности документа у којима се овој служби налаже прислушкивање руководства Српске и Србије. 

 

Он је оцијенио да у неорганизованој земљи, каква је БиХ, може свако да се понаша како хоће, јер нема јасно дефинисане ситуације. 

 

"Чим је држава неорганизована, имамо и девијације државног апарата. Немамо јасно дефинисан систем и имамо неуређено питање подјеле надлежности између унутрашњих организационих јединица", објаснио је Јовичић. 

 

Он је подсјетио да у сложеној земљи каква је БиХ "не можете имати службу која самовољно може да слуша припаднике једног, другог или трећег народа, а да то није усаглашено". 

 

"Не функционише ни парламентарна комисија за надзор над ОБА... Власт БиХ је од четири године мандата, готово три провела у техничком. Нормално је да се дешавају разни проблеми и пропусти јер имамо накарадно организовану државу. Зато је могуће и да неко приватизује неке органе да раде за неке личне или политичке интересе, а не за грађане", истакао је Јовичић. 

 

Он сматра да БиХ мора бити организована као Швајцарска и Њемачка, што значи да у нижим територијалним организацијама, у овом случају ентитетима, мора бити сва моћ, а на нивоу БиХ само представљање државе. 

 

"Када се власт у складу са Дејтонским споразумом врати на ниво ентитета, онда ће бити много мање злоупотреба него сада", поручио је Јовичић. 

 

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је прислушкивање чисти непријатељски чин и да би ОБА требало да одговара и руководству Српске, којем никада није доставила ниједан извјештај.
 

ДНС ПРИЈЕДОР-ДОЊИ ПЕТРОВ ГАЈ:ДНС СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА ПОЛИТИЧКУ СИГУ...

Носилац листе ДНС-а за Представнички дом...

22 Септембар, 2018
БИЈЕЉИНА: ПАВИЋ: ДНС СЕМБЕРИЈУ ВОДИ НАПРИЈЕД!...

„Рекао сам раније да ће један од највећих...

22 Септембар, 2018
ДНС ЛОПАРЕ: ГЛАС ДНС-а СЕ ДАЛЕКО ЧУЈЕ!...

У општини Лопаре, вечерас (22.09.2018.) је...

22 Септембар, 2018
ДНС УГЉЕВИК-ПАВИЋ: ПУТ ДНС-а ЈЕ ПУТ У БОЉУ БУДУЋНОСТ...

ДНС  je спреман  за најодговорније послове у...

22 Септембар, 2018
ДНС БАЊАЛУКА - ТРИБИНА У ПОТКОЗАРЈУ: ОДЛУЧНО БРАНИМО СРПСКУ ...

Демократски народни савез представља јединствену...

22 Септембар, 2018
ПРЕДСЈЕДНИК ПАВИЋ СУТРА (23.09.2018.) НА ТРИБИНАМА У КРУПИ Н...

Демократски народни савез организује трибине, на...

22 Септембар, 2018
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!