Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

КОЗАРСКА ДУБИЦА-БАЊАЦ: ПРЕДСТАВНИЦИ ИНТЕРПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ ПРАВОСЛАВЉА...

4 Септембар, 2018

Представници Интерпарламентарне скупштине православља из Републике Српске, Србије, Хрватске и Црне Горе посјетили су јуче (03.09.2018.) Спомен-подручје Доња Градина у Козарској Дубици, гдје су положили вијенац и одали почаст свим жртвама логора Јасеновац и његовог највећег стратишта у Доњој Градини.

 

Посланик у Скупштини Црне Горе Будимир Алексић изјавио је да је врло важно да сви Срби, не само њихови представници, долазе на оваква стратишта и знају историју свога страдања. 

 

"Ми смо једини народ у Европи који је у 20. вијеку преживио три геноцида, у Првом свјетском рату, у Другом свјетском рату и посљедњем рату деведесетих година", рекао је Алексић. 

 

Алексић, који је члан Интерпарламентарне скупштине православља, нагласио је да је важно сачувати културу сјећања и истину о страдању треба преносити. 

 

"Институционалну културу сјећања треба да спроводе наше државе, Србија и Република Српска, јер се данас негира број жртава у Јасеновцу и пројекат геноцида који је спроведен. Важно је да наша политичка, културна и научна елита раде на томе да се истина чува и обзнањује да би је знале наше будуће генерације", поручио је Алексић. 

 

Члан Интерпарламентарне скупштине православља из Хрватске Драган Црногорац захвалио је за пријем институцијама Републике Српске. 

 

"Желимо да покренемо важна питања за наш српски народ у овом кључном тренутку када смо у свим државама на овим просторима сатанизовани и представљени као звијери, а у ствари су над нама вршени злочини, што доказује ово мјесто овдје", рекао је Црногорац. 

 

Члан Интерпарламентарне скупштине православља из Републике Српске Дарко Бањац изјавио је да је циљ да Република Српска буде стална чланица Интерпарламентарне скупштине православља јер би на такав начин била упућена порука да се Српска издиже, односно има неке карактеристике државности. 

 

Он је навео да су чланови те скупштине, на челу са чланом Генералног секретаријата Страхињом Булајићем, данас у Доњој Градини положили вијенце на споменик жртвама логора Јасеновац, а да ће у оквиру данашњих активности посјетити Козарску Дубицу и манастир Моштаница. 

 

"Идеја која се јавила на посљедњем засједању Интерпарламентарне скупштине православља јесте да се окупе на једном мјесту сви делегати из Србије, Црне Горе, Хрватске и Републике Српске и договоре око заједничког дјеловања у оквиру тог тијела", рекао је Бањац. 

 

Он сматра да Срби у том неформалном одбору треба да имају један став и један глас, те треба да наступају заједно. 

 

"Можемо заједнички да заузимамо јединствене ставове о питању тема које се кандидују, износити и заједнички бранити наше теме и поручити да Срби имају значајно мјесто у оквиру Интерпарламентарне скупштине. Нас пет кандидата смо много јачи, него појединачно", рекао је Бањац и додао да је та идеја јуче озваничена у Бањалуци. 

 

Представници Интерпарламентарне скупштине православља из Републике Српске, Србије, Хрватске и Црне Горе разговарали су јуче са директором ЈУ Спомен-подручје Доња Градина Тањом Тулековић, те погледали докумантарни филм Симе Брдара "А Бог је ћутао".
 

НЕНАД НЕШИЋ: НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ 24. МАРТ 1999...

НАТО је на данашњи дан прије 24 године почео...

24 Март, 2023
Нешић у Бриселу са Ленарчићем и Аџићем...

Службе заштите и спасавања у Босни и Херцеговини...

23 Март, 2023
Нешић у Бриселу: Разговарао са комесаром ЕУ за сусједство и ...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић је радну...

23 Март, 2023
Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!