Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

КОЗАРСКА ДУБИЦА-БАЊАЦ: ПРЕДСТАВНИЦИ ИНТЕРПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ ПРАВОСЛАВЉА...

4 Септембар, 2018

Представници Интерпарламентарне скупштине православља из Републике Српске, Србије, Хрватске и Црне Горе посјетили су јуче (03.09.2018.) Спомен-подручје Доња Градина у Козарској Дубици, гдје су положили вијенац и одали почаст свим жртвама логора Јасеновац и његовог највећег стратишта у Доњој Градини.

 

Посланик у Скупштини Црне Горе Будимир Алексић изјавио је да је врло важно да сви Срби, не само њихови представници, долазе на оваква стратишта и знају историју свога страдања. 

 

"Ми смо једини народ у Европи који је у 20. вијеку преживио три геноцида, у Првом свјетском рату, у Другом свјетском рату и посљедњем рату деведесетих година", рекао је Алексић. 

 

Алексић, који је члан Интерпарламентарне скупштине православља, нагласио је да је важно сачувати културу сјећања и истину о страдању треба преносити. 

 

"Институционалну културу сјећања треба да спроводе наше државе, Србија и Република Српска, јер се данас негира број жртава у Јасеновцу и пројекат геноцида који је спроведен. Важно је да наша политичка, културна и научна елита раде на томе да се истина чува и обзнањује да би је знале наше будуће генерације", поручио је Алексић. 

 

Члан Интерпарламентарне скупштине православља из Хрватске Драган Црногорац захвалио је за пријем институцијама Републике Српске. 

 

"Желимо да покренемо важна питања за наш српски народ у овом кључном тренутку када смо у свим државама на овим просторима сатанизовани и представљени као звијери, а у ствари су над нама вршени злочини, што доказује ово мјесто овдје", рекао је Црногорац. 

 

Члан Интерпарламентарне скупштине православља из Републике Српске Дарко Бањац изјавио је да је циљ да Република Српска буде стална чланица Интерпарламентарне скупштине православља јер би на такав начин била упућена порука да се Српска издиже, односно има неке карактеристике државности. 

 

Он је навео да су чланови те скупштине, на челу са чланом Генералног секретаријата Страхињом Булајићем, данас у Доњој Градини положили вијенце на споменик жртвама логора Јасеновац, а да ће у оквиру данашњих активности посјетити Козарску Дубицу и манастир Моштаница. 

 

"Идеја која се јавила на посљедњем засједању Интерпарламентарне скупштине православља јесте да се окупе на једном мјесту сви делегати из Србије, Црне Горе, Хрватске и Републике Српске и договоре око заједничког дјеловања у оквиру тог тијела", рекао је Бањац. 

 

Он сматра да Срби у том неформалном одбору треба да имају један став и један глас, те треба да наступају заједно. 

 

"Можемо заједнички да заузимамо јединствене ставове о питању тема које се кандидују, износити и заједнички бранити наше теме и поручити да Срби имају значајно мјесто у оквиру Интерпарламентарне скупштине. Нас пет кандидата смо много јачи, него појединачно", рекао је Бањац и додао да је та идеја јуче озваничена у Бањалуци. 

 

Представници Интерпарламентарне скупштине православља из Републике Српске, Србије, Хрватске и Црне Горе разговарали су јуче са директором ЈУ Спомен-подручје Доња Градина Тањом Тулековић, те погледали докумантарни филм Симе Брдара "А Бог је ћутао".
 

РЕГИОНАЛНИ ОДБОР ДНС ДОБОЈ УЗ ПАВИЋА!...

Регионални одбор ДНС-а Добој, даје пуно подршку...

18 Новембар, 2018
РО ДНС БИЈЕЉИНА: ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ И ПРЕДСЈЕДНИШТВ...

Регионални одбор ДНС-а Бијељина, у чијем су...

18 Новембар, 2018
ГРАДСКИ ОДБОР ДНС ТРЕБИЊЕ: ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ...

Градски одбор ДНС Требиње данас (17.11.2018.) је...

17 Новембар, 2018
РО ДНС "ЛИЈЕВЧЕ": ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ У ПРОВОЂРЊУ ВА...

Регионални одбор „Лијевче“ данас (17.11.2018.) је...

17 Новембар, 2018
ОРГАНИЗАЦИЈА МЛАДИХ ДНС-а: БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ...

Организација младих Демократског народног савеза,...

16 Новембар, 2018
РО ДНС ПРИЈЕДОР: ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ У ПРОВОЂЕЊУ ОДЛ...

Регионални одбор ДНС-а Приједор данас...

16 Новембар, 2018
X

Питајте ДНС




Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница








Поља се * су обавезна!