Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА- МАЛЕШЕВИЋ: У НАЈВЕЋУ ОСНОВНУ ШКОЛУ У СРПСКОЈ УПИСАНО 220 ПРВАЧИЋА

3 Септембар, 2018

У највећу основношколску установу у Републици Српској, бањалучку школу "Бранко Радичевић, ове године уписано је 220 првачића, а Влада је обезбиједила и 1,4 милиона КМ за проширење ове установе са девет нових учионица, изјавио је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

 

Малешевић је рекао новинарима да је тендер за тај посао по други пут завршен и изразио наду да ће у сриједу, 5. септембра, бити потписан уговор са извођачем радова који би требало да за 120 дана заврши доградњу школе. 

 

"Надам се да ће друго полугодиште у овој школи почети мало комотније и у бољим условима, те да ће самим тим резултати ђака и наставника ове школе бити још бољи", навео је Малешевић, који је посјетио ову школу и пожелио ђацима срећан полазак у школу. 

 

Он је истакао да би био срећан да је свака школа у Српској попут "Бранка Радичевића" пребукирана ђацима првацима, али да, нажалост, у 77 подручних одјељења није уписано ниједно дијете. 

 

"То је забрињавајуће и алармантно. Посебно што је 85 одјељења уписало једно дијете", рекао је Малешевић. 

 

Он је истакао да је јутрос настава почела у свим школама, те да је у школу кренуло око 92.000 основаца и око 37.000 средњошколаца. 

 

"У посљедње четири године дошло је до смањења броја ученика у основним и средњим школама. У средњим је, када сам постао министар, било 42.000 и морамо предузимати одређене мјере како би се подигао наталитет у Српској, јер очито је да ове које предузимамо не дају резултате", навео је Малешевић. 

 

Када је ријеч о бањалучким основним школама у Верићима, Поткозарју и Мишином Хану, чији су дијелови страдали у недавном невремену, Малешевић је рекао да су средства за обнову одобрена, али да он не може да ради послове директора тих установа. 

 

"Директор треба да распише тендер, бира извођача, а не да представници мјесних заједница позивају министра да интервенише да извођач радова уђе у послове. По закону директора поставља Влада и проблеме треба да она рјешава на приједлог министра", рекао је Малешевић и обећао да ће се сутра упознати о поменутим проблемима. 

 

Директор школе "Бранко Радичевић" Дарија Мићић рекла је да ова школа има 1.800 ученика, те да је у први разред уписано 220 ученика, распоређених у осам одјељења. 

 

"Радујемо се проширењу школе јер ћемо добити нових девет учионица, а уговор са грађевинском фирмом биће потписан прекосутра. Нове учионице ће знатно растеретити наставу, што значи да ћемо моћи да организујемо наставу у двије смјене", рекла је Мићићева. 


 

КОЗАРСКА ДУБИЦА- БАЊАЦ: ПРОМОЦИЈА СЈЕДЕЋЕ ОДБОЈКЕ У СПЕЦИЈАЛ...

Специјална болница за физикалну медицину и...

21 Септембар, 2018
ДНС ПРИЈЕДОР- ТРИБИНА У ГРАДИНИ : ПОЛИТИКА ДНС-а ЈАЧАЊЕ СИС...

„Политика Демократског народног савеза се...

21 Септембар, 2018
ДНС БРЧКО-ПАВИЋ: ДНС ЗА БОЉИ ЖИВОТ У ДИСТРИКТУ...

Предсједник ДНС-а Марко Павић је рекао да је...

21 Септембар, 2018
ДНС ШАМАЦ: ПАВИЋ: ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА ДНС ВОДИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!...

Предсједник ДНС-а Марко Павић, вечерас...

21 Септембар, 2018
ПРЕДСЈЕДНИК ПАВИЋ СУТРА (22.09.2018.) НА ТРИБИНАМА У УГЉЕВИК...

Демократски народни савез организује предизборне...

21 Септембар, 2018
ДНС ПРИЈЕДОР - РАКЕЛИЋИ : ДНС СЕ БАВИ ЕКОНОМСКИМ ТЕМАМА...

Демократски народни савез, већ традиционално, има...

20 Септембар, 2018
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!