Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

КОЗАРСКА ДУБИЦА – ТРНИНИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ НИЈЕ БИЛО ПОГИНУЛЕ ДЈЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

3 Септембар, 2018

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас (03.09.2018.) у Козарској Дубици да превентивне кампање и активности, чији је циљ заштита дјеце у саобраћају, дају резултате и да у овој години у саобраћајним несрећама није било погинулих лица млађих од 18 година.

 

"У односу на прошлу годину када је, нажалост, било четири-пет смртно страдалих узраста до 18 година, у овој години немамо страдалих у тој категорији и надам се да ће тај тренд бити настављен", рекао је новинарима Трнинић, који је данас посјетио Основну школу "Мајка Кнежопољка" у Кнежици гдје је озваничен почетак превентивне кампање

 

"Возачи, школа је за нас, опрез је за вас". 

 

Он је нагласио да већ низ година Министарство саобраћаја и веза, у сарадњи са Ауто-мото савезом Републике Српске и Агенцијом за безбједност саобраћаја, спроводи активности којима се жели указати на дјецу, која су најугроженија категорија учесника у саобраћају. 

 

"Једну од тих активности спроводимо и сада јер желимо да укажемо учесницима у саобраћају да је почела школска година и да велики број најмлађих учествује у саобраћају, поготово у овој средини, гдје је готово 50 одсто ђака путника", рекао је Трнинић. 

 

Он је подсјетио да је једна од активности била и технички преглед аутобуса који превози ђаке. 

 

"Ту не могу бити баш најзадовољнији. Прегледали смо више од 30 одсто аутобуса, иако је то било на добровољној основи. Било је више од 31 одсто неисправности на кочионим и управљачким системима и саобраћајној сигнализацији", навео је Трнинић. 

 

Он је додао да је тада указано на пропусте, те да аутобуси нису пуштени у саобраћај док недостаци нису отклоњени. 

 

Директор републичке Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић подсјетио је на низ превентивних активности које се реализују да би се заштитила дјеца у саобраћају. 

 

"Морамо прилагодити инфраструктуру потребама дјеце, а опет дјецу учити како да правилно учествују у саобраћају, уз поруку возачима да успоре и обрате пажњу, посебно када пролазе поред школе и насеља", рекао је Радовић. 

 

Он је нагласио да у овој години није било смртно страдале дјеце у саобраћају. 

 

"Ако будемо сви заједно интензивно радили надамо се да ћемо одржати такав тренд", додао је Радовић. 

 

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић истакао је да се са дјецом као учесницима у саобраћају ради током цијеле године широм Српске, те најавио да почиње нови циклус припреме дјeце за такмичање у познавању саобраћаја који ће обухватити 3.000 дјеце и 1.000 такмичара. 

 

Бабић је поручио возачима да пазе, посебно када је у близини школа, јер су за страдање дјеце најчешће одговорни одрасли. 

 

Ученицима Основне школе "Мајка Кнежопољка" у Кнежици подијељени су поклони поводом почетка нове школске године, а гостима је на поклонима и посјети захвалила директор ове школе Божана Вукић, која је истакла значај спровођења превентивне кампање чији је циљ заштита дјеце у саобраћају. 

 

"Наша саобраћајна секција сваке године оствари пласман на републичко такмичење и надам се да ће тако вриједно радити и даље", рекла је Вукићева. 

 

Инспектор за безбједност саобраћаја у Полицијској управи Приједор Зоран Јеж рекао је да кампања подразумијева појачану контролу саобраћаја, која се одвија сваке године, а основни циљ је да се повећа безбједност најмлађих учесника у саобраћају, дјеце и ђака. 

 

"Полиција ће своје активности спроводити интензивно током септембра, а оне се првенствено огледају у појачаном присуству на путевима у близини школа", навео је Јеж. 

 

Превентивну кампању "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас" реализују Министарство саобраћаја и веза Српске, Министарство унутрашњих послова, Министарство просвјете и културе, Агенција за безбједност саобраћаја, АМС Републике Српске, ауто-мото друштва и локалне заједнице. 

 

Ауто-мото савез Републике Српске апелује да сви возачи, због почетка нове школске године, буду крајње опрезни у зонама основних и средњих школа и да посебну пажњу обрате на ђаке који се крећу дуж коловоза.


 

ТРНИНИЋ: НАДАМО СЕ ШТО СКОРИЈЕМ ПОЧЕТКУ ИЗГРАДЊЕ ГРАНИЧНОГ П...

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо...

18 Јануар, 2019
„ОСЛОБОЂЕЊЕ“- МИЛЕНКО ЂАКОВИЋ: РАЗНЕ ГРУПЕ УЗЕЛЕ СУ МЈЕСТА Д...

„По изборним резулататима ДНС је...

18 Јануар, 2019
МИНИСТАРКА РЕШИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ ИЗРАДА СТРАТЕГИЈЕ ЗА НАЦИОНАЛНЕ...

Министар управе и локалне самоуправе Републике...

16 Јануар, 2019
ДНС ГРАДИШКА: СВЕЧАНОСТ У ЧАСТ ДОБРИХ ИЗБОРНИХ РЕЗУЛТАТА...

Демократски народни савез Градишка, организовао...

12 Јануар, 2019
ЗВОРНИК: ГРАДСКИ ОДБОР ПДП-а КОЛЕКТИВНО ПРИСТУПИО ДНС-у...

Градски одбор Партије демократског прогреса...

11 Јануар, 2019
ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ–НЕШИЋ: ПОДРШКА СНСД-овом СТАВУ ДА БУДЕ ОДГ...

Посланик ДНС-а у Представничком дому...

11 Јануар, 2019
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!