Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БИЈЕЉИНА – ТРНИНИЋ: НЕИСПРАВНО 31,4 ОДСТО ПРЕГЛЕДАНИХ АУТОБУСА ЗА ПРЕВОЗ ЂАКА

30 Август, 2018

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас (30.08.2018.)  да је до сада у Републици Српској обављен технички преглед на 191 аутобусу за превоз ђака, од којих је 31,4 одсто неисправних.

 

Трнинић је рекао да су на око 60 аутобуса уочене неисправности. 

 

"Најчешћи узрок, неисправан кочиони систем, уочен је код 44 аутобуса, управљачки систем неисправан је био код десетак аутобуса, а свјетлосна сигнализација и остали недостаци код 19 аутобуса. Наравно, има преклапања и код једног аутобуса два или више недостатака", рекао је Трнинић новинарима у Бијељини, гдје је присуствовао акцији ванредне контроле техничке исправности аутобуса, која се сваке године спроводи пред почетак школске године. 

 

Изразивши незадовољство оваквом ситуацијом, Трнинић је истакао да се такви аутобуси враћају у радионице да отклоне недостатке, а да у овом моменту нема кажњавања јер је акција пред полазак ђака у школу бесплатна, нема кажњавања и превентивног је карактера. 

 

"Обухват прегледа исправности аутобуса требало би да буде већи, а били бисмо задовољнији да је акција и по случајном узорку", рекао је Трнинић. 

 

Он је поновио да је приличан број аутобуса који превози ђаке неисправан, чиме је безбједност ђака доведена у питање. 

 

"Циљ акције јесте да се укаже на ове пропусте, те да наше превознике натјерамо на повећану исправност возила, како би безбједност у саобраћају била што већа", додао је Трнинић. 

 

Он је навео да редовни и ванредни технички прегледи возила постоје, али да је ово превентивна акција која указује на те пропусте. 

 

"Независно од тога и полиција и други надлежни органи могу вршити техничке прегледа, при чему је санкционисање пропуста неизбјежно. Ми смо на овај начин жељели да укажемо на стање које није задовољавајуће у превозу ђака, те да бисмо апеловали да се ти пропусти отклањају", рекао је Трнинић. 

 

Трнинић је напоменуо да оваква слика стања у вези са неисправношћу аутобуса не значи да редован технички преглед није добро урађен јер возило кад пређе и 100 метара након прегледа може да се поквари. 

 

"Нећу да констатујем да се технички прегледи не раде ваљано, свјестан да ту и тамо има пропуста, али не мислим да је то неки велики број", рекао је Трнинић. 

 

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић рекао је да овакве акције показују да је од 300 ванредно прегледаних возила, по моделу случајног узорка, више од 30 одсто у прошлој години имало неку врсту неисправности. 
 

Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
Министар Нешић на састанку са амбасадором Републике Словачке...

Министар безбједности Ненад Нешић на састанку са...

16 Март, 2023
Нешић у посјети Сјеверној Македонији...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић данас је у...

12 Март, 2023
Нешић угостио амбасадора Саудијске Арабије у БиХ г.Осамаха Д...

Министар Нешић данас је са својим сарадницима...

7 Март, 2023
НИЈЕ ИЗНЕНАЂЕН Нешић оптужио Уставни суд БиХ да доноси одлук...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић каже да није...

2 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!