Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

РЕШИЋ: ОПШТИНА КОЈА ПРЕРАСТЕ У ГРАД ПОСТАЈЕ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР

16 Август, 2018

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је Срни да је Влада утврдила текст Нацрта закона о граду Градишка којим би, након завршетка законске процедуре, Српска добила осми град.

 

Решићева је појаснила да се на Градишку односи изузетак предвиђен новим Законом о локалној самоуправи, да општина која нема број становника прописан законом, а има већи број запослених у односу на републички просјек, стиче право да може ући у процедуру за стицање статуса града. 

 

"Управо то је и случај са Градишком која има око 49.200 становника, што је за око 800 мање од закона прописаног броја, али стопа запослености је већа за три процента од републичког стандарда. На основу тога смо цијенили да испуњава услове да уђе у процедуру", рекла је Решићева. 

 

Према њеним ријечима, радује чињенице да постоји још једна општина која је израсла до овог статуса, а са Градишком би у Српској било осам градова, односно регионалних центара. 

 

Говорећи о предностима које промјена статуса доноси локалним заједницама, Решићева је навела да се другачије комуницира са сусједним општинама, поготово када је ријеч о прекограничној сарадњи, ИПА фондовима. 

 

"С друге стране, постаје економско средиште своје регије. На примјер, Приједор је добио дуго чекану Полицијску управу, судове, Регионалну привредну комору. Дакле, грађани су добили административне предности и услуге за које су морали ићи у најближи регионални центар. Из Приједора смо раније по неке потврде морали ићи у Бањалуку, а сада више не", рекла је Решићева. 

 

Влада Републике Српске утврдила је јуче Нацрт закона о граду Градишка. 
Општина Градишка је на основу одлуке Скупштине општине од 16. фебруара прошле године покренула поступак за додјелу статуса града, њеним достављањем Влади Републике Српске, као и информација и података којима се овакав захтјев оправдава. 

 

Достављен је и Елаборат о оправданости захтјева за стицање статуса града који садржи цјелине као што су опште информације, историјске претпоставке, демографска кретања, географски положај као фактор развоја, природни ресурси, туристички потенцијали. 

 

У овом документу су и преглед стања и кретања на тржишту рада, структура привреде, преглед стања и кретања у области друштвеног развоја, здравствена заштита, социјална заштита, стање јавне инфраструктуре, просторна организација, буџет општине и општинска управа. 
 

ТРНИНИЋ: НАДАМО СЕ ШТО СКОРИЈЕМ ПОЧЕТКУ ИЗГРАДЊЕ ГРАНИЧНОГ П...

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо...

18 Јануар, 2019
„ОСЛОБОЂЕЊЕ“- МИЛЕНКО ЂАКОВИЋ: РАЗНЕ ГРУПЕ УЗЕЛЕ СУ МЈЕСТА Д...

„По изборним резулататима ДНС је...

18 Јануар, 2019
МИНИСТАРКА РЕШИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ ИЗРАДА СТРАТЕГИЈЕ ЗА НАЦИОНАЛНЕ...

Министар управе и локалне самоуправе Републике...

16 Јануар, 2019
ДНС ГРАДИШКА: СВЕЧАНОСТ У ЧАСТ ДОБРИХ ИЗБОРНИХ РЕЗУЛТАТА...

Демократски народни савез Градишка, организовао...

12 Јануар, 2019
ЗВОРНИК: ГРАДСКИ ОДБОР ПДП-а КОЛЕКТИВНО ПРИСТУПИО ДНС-у...

Градски одбор Партије демократског прогреса...

11 Јануар, 2019
ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ–НЕШИЋ: ПОДРШКА СНСД-овом СТАВУ ДА БУДЕ ОДГ...

Посланик ДНС-а у Представничком дому...

11 Јануар, 2019
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!