Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ЧУБРИЛОВИЋ-СРЕБРЕНИЦА-ВАЖНО ЈЕДИНСТВО СВИХ ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА ИЗ СРПСКЕ

16 Август, 2018

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је важно да током скупштинске расправе о извјештају Комисије за Сребреницу нико није негирао злочине који су почињени, те што је постигнуто јединство политичких странака из Српске.

 

"Увијек кад су тешка питања и од виталног интереса за један народ, важно је да буде што већи степен јединства. Тако је било и овај пут, као и у неколико претходних случајева, попут одбране празника Дана Републике, када су посланици показали озбиљност и схватили да је важно да имају јединствен став по том питању", рекао је Чубриловић. 

 

Према његовим ријечима, тема која је прије два дана била у Скупштини имала је више смисла него што је то било прије 15 година, јер се историјске чињенице верификују послије одређеног временског интервала, а тешко непосредно након неког догађаја. 

 

"Мислим да су народни посланици показали озбиљност, одговорност и разумијевање. Очекујемо да Влада формира нову комисију која ће имати међународну верификацију. Важно је утврдити истину и оставити поруке за будуће генерације шта се стварно дешавало на том простору", поручио је Чубриловић. 

 

Он је за данашњи (16.08.2018.)  "ЕуроБлиц" нагласио да ће извјештај Комисије за Сребреницу бити на неки начин дорађен, те да се неће негирати неспорне чињенице из извјештаја. 

 

"Све оно за шта, изван сваке разумне сумње, постоје докази узеће се као чињеница из тог времена. Ми овдје, нажалост имамо више интереса - српског, бошњачког и других народа који се не поклапају, као и интерес међународне заједнице. Свако из свог угла гледа на исту ствар", сматра Чубриловић. 

 

Он је додао да због тога треба узети историјски контекст и истражити сва дешавања и онда доћи до неоспоривих чињеница. 

 

Чубриловић је навео да 22.000 људи са списка Мунире Субашић нису заштићени након доношења закључака у Народној скупштини, али да би могли да буду ако би међународна комисија коју Влада треба да формира дошла до нових чињеница и сазнања и објавила их и верификовала. 

 

"Тек онда би се могло очекивати да ти људи који се налазе широм свијета буду заштићенији. Имате људе на том списку који су процесуирани и ослобођени. Има и оних који никада нису били на том простору. Наравно да ће тим људима на неки начин бити сатисфакција што се ради на томе да се утврди стварно стање", рекао је Чубриловић. 

 

Он је рекао да није сигуран да у међународној заједници постоји спремност да се формира међународна комисија која би на непристрасан начин утврдила страдање свих народа на подручју Сребренице, али да сигурно има научника и људи од дигнитета иза којих стоје резултати рада у сличним ситуацијама, који су спремни да раде тај посао. 

 

Предсједник парламента сматра и да је рок од годину дана за рад нове комисије мало за тако озбиљан рад, те да вјерује да ће доћи до продужења рока. 

 

"Али важно је да се уђе у тај процес и да се истраживање ради на стручан и објективан начин", поручио је Чубриловић.
 

КОЗАРСКА ДУБИЦА- БАЊАЦ: ПРОМОЦИЈА СЈЕДЕЋЕ ОДБОЈКЕ У СПЕЦИЈАЛ...

Специјална болница за физикалну медицину и...

21 Септембар, 2018
ДНС ПРИЈЕДОР- ТРИБИНА У ГРАДИНИ : ПОЛИТИКА ДНС-а ЈАЧАЊЕ СИС...

„Политика Демократског народног савеза се...

21 Септембар, 2018
ДНС БРЧКО-ПАВИЋ: ДНС ЗА БОЉИ ЖИВОТ У ДИСТРИКТУ...

Предсједник ДНС-а Марко Павић је рекао да је...

21 Септембар, 2018
ДНС ШАМАЦ: ПАВИЋ: ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА ДНС ВОДИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!...

Предсједник ДНС-а Марко Павић, вечерас...

21 Септембар, 2018
ПРЕДСЈЕДНИК ПАВИЋ СУТРА (22.09.2018.) НА ТРИБИНАМА У УГЉЕВИК...

Демократски народни савез организује предизборне...

21 Септембар, 2018
ДНС ПРИЈЕДОР - РАКЕЛИЋИ : ДНС СЕ БАВИ ЕКОНОМСКИМ ТЕМАМА...

Демократски народни савез, већ традиционално, има...

20 Септембар, 2018
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!