Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима

13 Мај, 2023

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је да се многа лица, поготово интелектуалци попут историчара Милоша Ковића налазе на листи забране уласка у БиХ из политичких разлога, те да очекује да ће се то промијенити након састанка са представницима Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ и Службе за послове са странцима.

 

“У наредном периоду имаћемо састанак са представницима ОБА и Службе за послове са странцима у вези са забраном уласка појединих лица у Републику Српску и БиХ. Очекујем да ћу на том састанку виђети због чега је појединим лицима забрањен улазак у БиХ”, рекао је Нешић Срни.

 

Он је изразио очекивања да ће свим оним лицима која не представљају безбједносну пријетњу по БиХ бити дозвољен улазак у земљу.

 

“Сматрам да се многи људи, поготово интелектуалци попут професора Ковића, налазе на листи и због политичких разлога и захтјева СДА”, рекао је Нешић.

 

Он је додао да очекује од свих служби на нивоу БиХ да свој посао раде професионално, без страначких уплитања, као и да се све одлуке доносе у складу са законом.

 

“Очекујем да ће многима, поготово интелектуалцима, бити дозвољено да посјете БиХ и Републику Српску, односно да им буду укинуте мјере забране”, рекао је Нешић.

 

Гранична полиција БиХ у марту прошле године није дозволила професору Ковићу да уђе у БиХ на граничном прелазу Вардиште, уз образложење да “представља опасност по безбједност БиХ”. Одлука о забрани уласка донесена је крајем фебруара 2022. године.

 

Ковић је професор на Ођељењу за историју Филозофског факултета у Београду и већ 13 година је гостујући професор Универзитета у Источном Сарајеву.

 

Осим Ковића, улазак у БиХ на прелазу Каракај 25. марта 2022. године није дозвољен ни адвокату Горану Петронијевићу, јер, како је наведено у рјешењу, “представља пријетњу безбједности, јавном поретку, јавном реду и миру и јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ”.

 

Претходно је са прелаза Рача враћен бивши командант Жандармерије Србије, генерал Братислав Дикић због, како је наведено, евиденције у регистру о странцима, који попуњава и води Служба за послове са странцима.

 

Познатом руском писцу Захару Прилепину је прије пет година одлуком надлежних органа забрањен улазак у БиХ, уз образложење да представља “пријетњу безбједности”.

Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
НЕШИЋ: ЗАДАТАК ПРАВОСУЂА БиХ ЈЕ ПРОМЈЕНА ИСТОРИЈЕ...

'Чињеница да је тек након 30 година од масакра...

3 Мај, 2023
Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заје...

Само синергијом и јачом мултидржавном и...

25 Април, 2023
Ако неко у овом земљи крши уставно-правни поредак то је Аљош...

  Ако неко у овом земљи крши уставно-правни...

24 Април, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!