Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ЧУБРИЛОВИЋ-САНСКИ МОСТ-ОШТРА ЛУКА: СТРАТИШТЕ ШУШЊАР - СТУБ СРПСКЕ САБОРНОСТИ

2 Август, 2018

Предсједник Народне скупштине Реублике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас (02.08.2018.) да је стратиште Шушњар стуб српске саборности, трајна опомена, али и завјет да се страшни злочини на овим просторима никада и никоме више не догађају.

 

"Наша људска дужност и обавеза је да одамо пошту свим страдалима који су били жртве фашистичког режима геноцидне Независне Државе Хрватске /НДХ/", рекао је Чубриловић, обраћајући се окупљенима на Шушњару, мјесту гдје је данас обиљежено 77 година од стравичног усташког покоља у којем је звјерски убијено више од 5.500 Срба, Јевреја и Рома, из тадашњег среза Сански Мост. 

 

Чубриловић је истакао да "жртве на Шушњару свједоче својим страдањем да је српски народ у Другом свјетском рату своју слободу платио највишом цијеном". 

 

Он је додао да не треба заборавити да је један од садржаја геноцида било систематско дјеловање НДХ с циљем да српски народ промијени свој национални, историјски и духовни идентитет, да буде убијен или да буде протјеран. 

 

"Наша света дужност, цивилизијска, морална и људска, јесте да убијени на Шушњару никада не буду заборављени. Поносни смо што Република Српска баштини традицију антифашистичке борбе и његује право на национални, културни и вјерски идентитет свих народа и грађана", поручио је Чубриловић. 

 

Он је нагласио да је обавеза свих, као и институција Републике Српске, да се не забораве сви они који су страдали, како у Другом свјетском рату, тако и у протеклом отаџбинско-одбрамбеном рату, те додао да се Српска залаже за мир и дијалог, за толеранцију и међусобно уважавање. 

 

"Сви они који су чинили злочин над недужним цивилима морају се наћи пред судом вјечне правде и истине", нагласио је Чубриловић и додао да је за мир и бољу будућност неопходан објективан, уравнотежен и уједначен приступ свих страна у БиХ, као и у међународној заједници, о кршењу ратног и хуманитарног права и односу према узроку и карактеру трагичних ратних сукоба на овим просторима. 

 

Чубиловић је поручио да се не смије дозволити брисање или ревидирање историје о страдањима српског, јеврејског и других народа у Другом свјетском рату, чији је једини гријех то што су, према ставу фашиста, припадали народу који треба уништити. 

 

"Република Српска ће и даље инсистирати да Парламентарна скупштина БиХ, као што је то учинила Народна скупштина Српске, усвоји одговарајући акт и осуди геноцид НДХ који је почињен над Србима, Јеврејима, Ромима и другим антифашистима у току Другог свјетског рата", рекао је Чубриловић. 

 

Предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу данас је уручена Повеља за допринос развоју општине Оштра Лука, поводом Дана општине и крсне славе - Светог пророка Илије.
 

"Увијек се трудимо да помогнемо малим општинама које немају сопствене изворе прихода да могу да опстану, да остану самоодрживе, те да им се пружи шанса приближно једнака као и свим осталим локалним заједницама у Српској", навео је Чубриловић. 


Начелник општине Оштра Лука Драган Станар изјавио је  да ова погранична и једна од најмлађих општина у Републици Српској полако излази из периода "дужничког ропства" и да кроз развојну стратегију иде ка свјетлијој будућности.

 

ДНС ОШТРА ЛУКА-БАЊАЦ: ЈЕДИНСТВЕНИ У ПОЛИТИЦИ ДНС-а...

Потпредсједник ДНС-а Дарко Бањац и генерални...

15 Фебруар, 2019
РЕШИЋ: ЗНАТНО БРЖЕ ДО ЈЕДИНСТВЕНОГ МАТИЧНОГ БРОЈА НОВОРОЂЕНО...

На данашњој (14.02.2019.) конференцији за...

14 Фебруар, 2019
„НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ“-РЕШИЋ: ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ НЕЋЕ ДА ПРИЧА С НАМА...

Министар управе и локалне самоуправе Републике...

14 Фебруар, 2019
БАЊАЛУКА-ТРНИНИЋ: НАСТАВЉА СЕ ИЗГРАДЊА КАРГО ОБЈЕКТА, ОВЕ ГО...

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо...

13 Фебруар, 2019
БАЊАЛУКА-РЕШИЋ: СРПСКА ОПРЕДИЈЕЉЕНА ДА НАСТАВИ РЕФОРМУ ЈАВНЕ...

Република Српска је опредијељена да настави...

13 Фебруар, 2019
НЕМА МАСОВНОГ ПРЕЛАСКА ЧЛАНОВА У ДЕМОС...

Демократски народни савез оштро одбацује данашње...

12 Фебруар, 2019
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!