Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ПРИЈЕДОР-ПАВИЋ-ВИГЕМАРК: ЦИЉЕВИ РЕФОРМСКЕ АГЕНДЕ ПОКЛАПАЈУ СЕ С ЦИЉЕВИМА ДНС-А

24 Јул, 2018

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић изјавио је данас (24.07.2018.) да ДНС изузетно поштује реформску агенду и да сматра да је то нешто чега се мора држати и чији принципи треба да буду путоказ у даљем развоју.

 

„Нарочито је битно што се циљеви реформске агенде поклапају са циљевима ДНС-а, да ми морамо водити рачуна о будућности, а будућности нема ако нећемо водити рачуна о економији, запошљавању и бољем стандарду грађана“, рекао је Павић новинарима у Приједору након састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларсом Гунаром Вигемарком.

 

Говорећи о општим изборима, Павић је истакао да ДНС жели бити носилац стабилности и у БиХ и у Републици Српској, да је то показао на локалном нивоу, да се врло озбиљно припрема за кампању, да ће бити ово најјача кампања ДНС-а, да има структуре странке које су  спремне за рад, да жели што већи број мандата и у Народној скупштини Републике Српске и у Парламентарној скупштини БиХ. 

 

„Желимо да будемо одлучујући фактор у одлучивању у тим институцијамa јер бисмо тиме могли вољу грађана и наш програм унијети у те иституције и борити се за њих. Али основа нашег дјеловања након избора биће одговорност за све поступке које предузимамо“, навео је Павић и додао да то значи и поглед у будућност, а не непрекидно враћање у прошлост.

 

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк  је навео да се с Павићем сложио и у томе да је потребно мање националистичке реторике, мање приче о прошлости и више приче о будућности за свакога.

 

„Нико не може заборавити прошлост. Важно је ићи напријед и мислити шта људе највише занима а то су безбједност и животни стандард. Моја порука данас је: грађани на прво мјесто и не дозволите да се европски пут успори због избора или због неких неријешених питања“, рекао је Вигермарк. 

 

„То није увијек случај и ми бисмо вољели видјети да су грађани на првом мјесту, а то је веза која нам недостаје. Чуо сам да од господина Павића да и он лично и ДНС желе да се наставе реформе у различитим областима и ми смо заинтересовани да помогнемо у тим пројектима који воде економији и запошљавању“, додао је Вигемарк. 

 

Након састанка са Вигемарком, предсједник Павић осврнио се на актуелна питања  у БиХ.

 

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић сматра да се институције БиХ нису припремиле за мигрантску кризу и да БиХ није способна да прими већи број миграната.

 

"Реаговали су накнадно, увијек мислећи неће тога бити. То је била лоша процјена", рекао је Павић. 

 

Он је навео примјер Приједора, који има три јавне кухиње и привремене стамбене јединице дате избјеглицама, што значи да још ни ратне избјеглице нису ријешене, те истакао да на такву ситуацију не могу доћи мигранти којима такође треба и храна и смјештај и све друго што хуманитарна криза захтијева. 

 

"Није овдје у питању спремност људи или политика у БиХ да се бринемо о тим људима него немогућност и немање ресурса да се ми сукобимо с тако сложеним питањима", навео је Павић. 

 

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је данас да делегати српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ неће прихватити измјене Закона о кривичном поступку БиХ уколико не буду прихваћени амандмани ДНС-а који су усаглашени са другим двјема странкама и са Министарством правде Републике Српске.

 

"Усвајањем наших амандмана прихватили бисмо измјене тог закона. ДНС је спреман да увијек размотри питања у којима се не слажемо са стандардима ЕУ, тако да је договорено да се у наредних дан-два проба око тих тема поново разговарати и усагласити", рекао је Павић.

 

Павић је навео да је ДНС врло озбиљно размотрио сва три приједлога закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку БиХ, који треба ускоро да се нађу у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, те направио своје амандмане с којима су се сагласили делегати СНСД-а и СДС-а. 

 

"Клуб Срба наступа практично јединствено. Свих пет чланова Дома народа у Сарајеву имају идентичан став", рекао је Павић и додао да ће у разговорима учествовати Драгутин Родић и Огњен Тадић, и то "са свима онима који мисле да ови амандмани не одговарају". 

 

Он је истакао да је ДНС спреман да, ако се одступило од европских стандарда, види о чему је конкретно ријеч. 

 

"Ми бисмо жељели да поштујемо европске стандарде, али ви знате да се код нас за ратне злочине суди према закону који није био ни донесен у вријеме кад су почињени злочини. Дакле, нешто што не постоји нигдје у свјетској пракси дешава се код нас. Ми смо зато опрезни да се не би слично могло догодити", нагласио је Павић. 
 

БАЊАЛУКА: У ПОНЕДЕЉАК (20.08.2018.) ОТВАРАЊЕ ПРОСТОРИЈА РЕГИ...

ДНС Бањалука организује у понедјељак ( 20.08.2018.) отварање просторија Регионалног изборног штаба ДНС Бањалука.

 

Овом

18 Август, 2018
ГЛАВАШ-ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ-ИНТЕРВЈУ: НИЧУ ГРАДИЛИШТА НАТАЛИТЕТ У...

Око 11 милиона марака вреде инвестициони пројекти, који се тренутно реализују на подручју општине Источно Ново Сарајево. Ми смо тренутно највеће

18 Август, 2018
МАЛЕШЕВИЋ: МИНИСТАРСТВО ЋЕ УБУДУЋЕ ПОМАГАТИ ХОР "ЈЕДИНСТВО"...

Министар просвјете и кутуре Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас (17.08.2018.)  да ће на наредним конкурсима за додјелу средстава

17 Август, 2018
СТЕВАНОВИЋ: РЕАКЦИЈА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА ЈЕ ПРЕПИСАНО МИШЉЕЊЕ ...

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је данас (16.08.2018.) Срни да реакција америчког

16 Август, 2018
РЕШИЋ: ОПШТИНА КОЈА ПРЕРАСТЕ У ГРАД ПОСТАЈЕ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТА...

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је Срни да је Влада утврдила текст Нацрта закона о граду Градишка којим

16 Август, 2018
ЧУБРИЛОВИЋ-СРЕБРЕНИЦА-ВАЖНО ЈЕДИНСТВО СВИХ ПОЛИТИЧКИХ СТРАНА...

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је важно да током скупштинске расправе о извјештају Комисије за

16 Август, 2018
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!