Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ: НАЈВЕЋИ РУШИТЕЉИ БиХ СУНОНИ КОЈИ БИ ЊОМ ДА ДОМИНИРАЈУ НА ПРИНЦИПУ ВЕЋИНЕ

31 Мај, 2022

''Бошњачки политичари су се посвађали сами са собом, а Уставни суд БиХ и ОХР им користе као џубокс за ипуњавање жеља. Волио бих да Уставни суд БиХ по најновијој апелацији Жељка Комшића избрише дио Устава Републике Српске који се односи на Вијеће народа јер је то потпуно сувишна институција коју су Српској здружено наметнули СДА, Уставни суд БиХ и ОХР'', коментар је предсједника ДНС-а Ненада Нешића на апелацију Жељка Комшића.

 

Комшић је, према саопштењу његовог кабинета, затражио да се неуставним прогласе одредбе ентитетских устава којима се конститутивним народима даје могућност да кроз Дом народа ФБиХ и Вијеће народа Републике Српске покрену витални национални интерес и блокирају законодавне поступке.

 

''Јасно је да се Комшић обрачунава са ХДЗ-ом и да му смета што представници хрватског народа имају инструмент да зауставе законе и одлуке који су шетни по њихове интересе. Очито је да и одатле желе да избришу Хрвате биране гласовима Хрвата. Оно што је занимљиво јесте да Комшић овим руши претходну одлуку Уставног суда БиХ из 1998.године и одлуку ОХР-а из 2002.године'', констатује Нешић.

 

Он запажа да када Република Српска оспори одлуке Уставног суда и ОХР-а, онда сарајевска чаршија скочи да је оптужи за рушење Дејтона, док је у Комшићевом случају завладао мук.

 

Нешић подсјећа да је Уставни суд БиХ својом одлуком из 1998.године, а по апелацији Алије Изетбеговића, наложио формирање Вијећа народа Републике Српске и измјене Устава Републике Српске у том контексту.

 

''Народна скупштина је утврдила текст амандмана којима се формира Вијеће народа и те амандмане је 2002.године одобрио високи представник Волфган Петрич и наложио њихово објављивање у 'Службеном гласнику Републике Српске'. Дакле, високи представник који је по Дејтонском споразуму врховни тумач споразума а тиме и Устава БиХ, рекао је да су амандмани у складу са Уставом БиХ. Сада ће бити занимљиво хоће ли бошњачки Уставни суд БиХ кренути и против ОХР-а да би удовољили новим прохтјевима унитариста'', наводи предсједник ДНС-а.

 


Први човјек ДНС-а констатује да су највећи рушитељи БиХ они који би њом да доминирају на принципу већине, оспоравајући равноправност народа и ентитета.

 

''Од срца им желим успјех јер нико као они не јача Републику Српску и не слаби БиХ'', поручио је Нешић.

Нешић у Бриселу са Ленарчићем и Аџићем...

Службе заштите и спасавања у Босни и Херцеговини...

23 Март, 2023
Нешић у Бриселу: Разговарао са комесаром ЕУ за сусједство и ...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић је радну...

23 Март, 2023
Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
Министар Нешић на састанку са амбасадором Републике Словачке...

Министар безбједности Ненад Нешић на састанку са...

16 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!