Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ КОМЕНТАРИСАО ОДЛУКУ УСТАВНОГ СУДА:САМО НЕКА ЈЕ ПРОТИВ СРБА

27 Мај, 2022

''Одлука Уставног суда БиХ да укине одредбе Декларације Народне скупштине о враћању пренесених надлежности и закључке у вези Информације о преносу надлежности у потпуности је у супротности са Уставом БиХ и прописаним надлежностима Уставног суда БиХ. Овим је настављена пракса да Уставни суд БиХ прави преседане када је у питању Република Српска и инаугурише себе у уставотворца'', изјавио је предсједник ДНС Ненад Нешић коментаришући јучерашњу одлуку Уставног суда БиХ.

 

Предсједник Нешић наводи да члан 6. став (3) тачка а) Устава БиХ прецизно прописује да Уставни суд БиХ има надлежност да одлучује у споровима између БиХ и ентитета и одлучује да ли је неки члан устава или закона ентитета у сагласности са Уставом БиХ.

 

''Ова апелација је морала бити одбачена као недопустива. Ово је други пут након Дејтона да је Уставни суд БиХ одлучивао о нечему што није општи акт, односно устав или закон, и раније је као недопуштене одбацио све апелације које су се односиле на подзаконске акте. Доношење другачије одлуке у овом случају је преседан и неуставна одлука'', истиче Нешић.

 

Он подсјећа да је први такав преседан направљен да би се оспорила инвестиција Републике Србије у ХЕ ''Бук Бијела'', ХЕ ''Фоча'' и ХЕ ''Паунци'' на ријеци Дрини.

 

''Када су Срби и Република Српска у питању, очито је да Уставни суд нема правила и да одлучује по принципу – само нека је против Срба. Да није тужно било би смијешно да се један декларативан акт проглашава неуставним. То је равно забрани слободе мишљења. Волио бих да видим у којој одредби Устава БиХ пише да се пренијете надлежности не могу вратити! Дакле, Уставни суд каже да посланици Народне скупштине немају право на политички став да ће нешто урадити у складу са Уставом и прописаним процедурама'', истакао је Нешић.

 

Предсједник ДНС-а је изразио жаљење што власт Републике Српске није посветила довољно пажње и није лобирала за реализацију за њу најзначајнијег приоритета из Мишљења Европске комисије који гласи: одлазак страних судија из Уставног суда БиХ.

 


''Да сам ја био члан Предсједништва БиХ протекле четири године, сваки дан би посветио бар сат времена за лобирање да ЕУ изврши притисак да се коначно ријешимо страних кадија који су се претворили у уставотворце'', поручио је Нешић. 

 

 

ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
Нешић: Није успио покушај стигматизације српског народа...

Чињеница да већина земаља чланица Уједињених...

23 Мај, 2024
Нешић: Нисам увриједио жртве злочина у Сребреници...

Нисам ја увриједио жртве злочина у Сребреници,...

23 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!