Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ КОМЕНТАРИСАО ОДЛУКУ УСТАВНОГ СУДА:САМО НЕКА ЈЕ ПРОТИВ СРБА

27 Мај, 2022

''Одлука Уставног суда БиХ да укине одредбе Декларације Народне скупштине о враћању пренесених надлежности и закључке у вези Информације о преносу надлежности у потпуности је у супротности са Уставом БиХ и прописаним надлежностима Уставног суда БиХ. Овим је настављена пракса да Уставни суд БиХ прави преседане када је у питању Република Српска и инаугурише себе у уставотворца'', изјавио је предсједник ДНС Ненад Нешић коментаришући јучерашњу одлуку Уставног суда БиХ.

 

Предсједник Нешић наводи да члан 6. став (3) тачка а) Устава БиХ прецизно прописује да Уставни суд БиХ има надлежност да одлучује у споровима између БиХ и ентитета и одлучује да ли је неки члан устава или закона ентитета у сагласности са Уставом БиХ.

 

''Ова апелација је морала бити одбачена као недопустива. Ово је други пут након Дејтона да је Уставни суд БиХ одлучивао о нечему што није општи акт, односно устав или закон, и раније је као недопуштене одбацио све апелације које су се односиле на подзаконске акте. Доношење другачије одлуке у овом случају је преседан и неуставна одлука'', истиче Нешић.

 

Он подсјећа да је први такав преседан направљен да би се оспорила инвестиција Републике Србије у ХЕ ''Бук Бијела'', ХЕ ''Фоча'' и ХЕ ''Паунци'' на ријеци Дрини.

 

''Када су Срби и Република Српска у питању, очито је да Уставни суд нема правила и да одлучује по принципу – само нека је против Срба. Да није тужно било би смијешно да се један декларативан акт проглашава неуставним. То је равно забрани слободе мишљења. Волио бих да видим у којој одредби Устава БиХ пише да се пренијете надлежности не могу вратити! Дакле, Уставни суд каже да посланици Народне скупштине немају право на политички став да ће нешто урадити у складу са Уставом и прописаним процедурама'', истакао је Нешић.

 

Предсједник ДНС-а је изразио жаљење што власт Републике Српске није посветила довољно пажње и није лобирала за реализацију за њу најзначајнијег приоритета из Мишљења Европске комисије који гласи: одлазак страних судија из Уставног суда БиХ.

 


''Да сам ја био члан Предсједништва БиХ протекле четири године, сваки дан би посветио бар сат времена за лобирање да ЕУ изврши притисак да се коначно ријешимо страних кадија који су се претворили у уставотворце'', поручио је Нешић. 

 

 

Нешић: Бошњачки политичари заустављају БиХ на европском путу...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

6 Децембар, 2023
Нешић: Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претв...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу...

28 Новембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим грађанима Реп...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим...

21 Новембар, 2023
Конференција за медије

Демократски народни савез ће у сриједу...

14 Новембар, 2023
Нешић у званичној посјети Републици Словенији...

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад...

8 Новембар, 2023
Градска организација ДНС Градишка одржала ванредну изборну С...

Славко Мекињић једногласно је изабран за новог...

8 Новембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!