Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

"МОРАМО ИГРАТИ ЗА РЕПУБЛИКУ" Нешић упозорава да власт и појединци опозиције...

18 Април, 2022

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је дубоку забринутост због пројектовања кризе у БиХ, с очитим циљем дерогације дејтонског положаја Републике Српске.  Он је апеловао и на власт и на остатак опозиције да ситуацију схвате државнички озбиљно, нагласивши да Република Српска мора бити изнад сваког појединачног партијског интереса и изборне кампање.

 


''Као једина политичка партија која никада није учествовала ни у једном преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ имамо обавезу и одговорност, али и морално право, да укажемо и на грешке актуелног режима и на грешке дијела људи из опозиције. Од времена страховладе Педија Ешдауна па све до времена Кристијана Шмита, нажалост, актери су се мијењали али је ситуација остајала иста – умјесто да заштите Републику Српску, власт и појединци опозиције су вребали прилике да надиграју једни друге и поравнају међусобне рачуне. Исход је био увијек исти – развлашћена Република Српска!'', истакао је Нешић.

 


Предсједник ДНС-а Ненад Нешић наглашава ''Милорад Додик није једнако Република Српска''.

 


''Република Српска је њен народ који је режим Милорада Додика довео у позицију да данас једва преживљава и да они који су је стварали своју дјецу са сузама у очима испраћају у иностранство. Пола милиона обесправљених, незадовољних и сиромашних су снага која ће у октобру рећи збогом и Додику и политици коју он персонификује'', сматра он.

 


Нешић, такође, сматра да су институције Републике Српске једина релевантна адреса на којој се артикулишу политички одговори на продуковану кризу, и објаснио:
''Партијски скупови и митинзи и међусобна препуцавања нису рјешење. Подсјећам све, и власт и колеге у опозицији, да је криза у БиХ почела Инцковим наметањем измјена и допуна Кривичног закона, и то без сагласности већег броја чланица УО ПИК-а. Настали пожар, Кристијан Шмит распламсава доливањем уља на ватру и то тако што је шуме, шумско и пољопривредно земљиште, и ријеке дефинисао као државну имовину БиХ иако је то по Дејтонском споразуму имовина ентитета. Само наивни могу вјеровати да је ријеч о случајном оживљавању тзв. бонских овлашћења након 11 година. Још наивнији ће повјеровати да ће та недемократска овлашћења октроисања њих заобићи.

 


Питам све политичке партије у Републици Српској – за коју се извршну власт боримо на изборима када ће нам слиједом ове одлуке отети и јавна предузећа која газдују имовином и природним добрима?

 

Зар ово није најхитнија и најалармантнија могућа ситуација због које је било неопходно сазвати сједницу Народне скупштине као уставотворца и законодавца?''

 


Предсједник ДНС-а Ненад Нешић апеловао је и на власт и колеге из опозиције да по важним националним питањима ''играју за Републику Српску, да забораве на октобарске изборе и партијска ушићарења''.

 


''Много је тема на којима се можемо надигравати и међусобно оптуживати, али будућност Републике Српске и очување њених уставних права и надлежности је тема на којој сви морамо показати патриотизам и спремност да превазиђемо личне сујете и разлике. У супротном, дјеца ће нас питати зашто смо изневјерили отаџбину коју су им ђедови створили. Aко не савладамо сопствене сујете и анимозитете, и у институцијама не нађемо државнички одговор, сви заједно ћемо издати Републику Српску!'', поручио је Нешић.

Нешић на састанцима са Сашком Коцевим и Џонoм Кенедиjeм Мосо...

Министар безбједности Ненад Нешић имао је...

29 Март, 2023
Дубравац: Не стављајте со на рану!...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

26 Март, 2023
НЕНАД НЕШИЋ: НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ 24. МАРТ 1999...

НАТО је на данашњи дан прије 24 године почео...

24 Март, 2023
Нешић у Бриселу са Ленарчићем и Аџићем...

Службе заштите и спасавања у Босни и Херцеговини...

23 Март, 2023
Нешић у Бриселу: Разговарао са комесаром ЕУ за сусједство и ...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић је радну...

23 Март, 2023
Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!