Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

МАЛЕШЕВИЋ: ЧЕСТИТКЕ И ПОДРШКА ЖЕНСКОМ КАМЕРНОМ ХОРУ "БАЊАЛУЧАНКЕ"

23 Јул, 2018

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић уприличио је данас (23.07.2018.) пријем за Женски камерни хор "Бањалучанке", поводом успјеха на Свјетској хорској олимпијади у Јужноафричкој Републици.

 

"Бањалучанке" су освојиле златну медаљу у категорији традиционалне музике без инструменталне пратње. 

 

Малешевић је рекао новинарима да је тај хор у протеклих десет година освојио мноштво награда, а да је златна медаља из Јужноафричке Републике круна њиховог дугогодишњег рада. 

 

Према његовим ријечима, хор "Бањалучанке" се из године у годину директно пласира на хорску олимпијаду и истакао да је сигурно да иза свега стоји напоран рад, како диригента, тако и свих чланица.

 

Малешевић је истакао да се тај рад исплатио кроз освајање силних медаља и да Министарство просвјете и културе подржава његов хор. Он је навео да у Републици Српској има још хорова који су такође успјешни на међународним такмичењима. 

 

"Нама је задовољство што можемо рећи да она средства која Министарство издваја за њихов рад су нама враћена управо кроз резултате које остварују на такмичењима", рекао је Малешевић. 

 

Он је честитао хору "Бањалучанке" за успјех и пожелио им да наставе истим темпом, те да са сљедеће хорске олимпијаде, која би требала бити одржана у Белгији, опет дођу са неком од медаља. 

 

Диригент Женског камерног хора "Бањалучанке" Младен Матовић је у име хора захвалио на пријему истичући да кроз овакве активности Република Српска показује да је друштво које адекватно валоризује све - и појединце и ансамбле који доприносе културној и глобалној афирмацији ових простора. 

 

"У том смислу једно велико хвала за досадашњу подршку, помоћ и разумијевање Министарству просвјете и културе и Влади Републике Српске, јер ни ових великих резултата не би било без њихове подршке и помоћи", рекао је Матовић. 

 

Он је рекао да је потребан велики труд, предан рад и одрицање да би били остварени врхунски резултати.

 

"Осим достизања високих резултата, још теже је одржати резултатску константу и на то смо посебно поносни, јер са златом из Јужноафричке Републике, Женски камерни хор `Бањалучанке` већ пуних 10 година остварује значајне резултате и зато се чврсто и стабилно котирамо на званичној ранг-листи 50 најбољих камерних хорова свијета", нагласио је Матовић. 

 

Он је подсјетио да је овај хор на хорској олимпијади у Кини и САД освојио сребро, а на посљедње три које су одржане у Риги, Сочију и сада Јужноафричкој Републици, три узастопна олимпијска злата. 

 

"Једна од наших мисија јесте да хорску музику популаризујемо, јер често постоји предрасуда да је ова музика привилегија уског круга људи који су образовани, који то могу разумјети, што није тачно", каже Матовић. 

 

Он истиче да је један од начина испуњења те мисије што хор има разноврсан жанровски репертоар који сеже од старих мајстора ренесансе преко традиционалне музике, хорских аранжмана, традиционалних напјева Балкана, па све до популарне музике, али врло озбиљних хорских аражмана великих свјетских хитова. 

 

Матовић каже да је хор "Бањалучанке" једини хор у региону који је успио да на Тврђави "Кастел" окупи 3.000 посјетилаца на концерту хорске музике. 

 

Пријему су присуствовале дугогодишње чланице хора "Бањалучанке" Јелена Шобић и Санела Бургић. 

 

Јелена Шобић која у хору "Бањалучанке" пјева пуних 18 година, рекла је новинарима да је то једна љубав према пјевању и другарство. 

 

"Кренула сам пјевати као средњошколка, имамо различите генерације у хору, али сви смо духом, јединством, жељом и љубављу према пјевању и хорској музици исти", каже Шобићева. 

 

Она је рекла да су чланице хора задовољне својим успјехом на хорској олимпијади и да се још слијежу утисци. 

 

"Драго нам је што смо успјели и трећи пут да одбранимо олимпијско злато. Освојити било коју медаљу, на било којем такмичењу, поготово олимпијади је једна част и задовољство", истакла је Шобићева и додала да је такмичење на хорској олимпијади посебно искуство за све чланице хора. 

 

Женски камерни хор "Бањалучанке" у обје поставе тренутно има 43 чланице. 
 

ДНС ОШТРА ЛУКА-БАЊАЦ: ЈЕДИНСТВЕНИ У ПОЛИТИЦИ ДНС-а...

Потпредсједник ДНС-а Дарко Бањац и генерални...

15 Фебруар, 2019
РЕШИЋ: ЗНАТНО БРЖЕ ДО ЈЕДИНСТВЕНОГ МАТИЧНОГ БРОЈА НОВОРОЂЕНО...

На данашњој (14.02.2019.) конференцији за...

14 Фебруар, 2019
„НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ“-РЕШИЋ: ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ НЕЋЕ ДА ПРИЧА С НАМА...

Министар управе и локалне самоуправе Републике...

14 Фебруар, 2019
БАЊАЛУКА-ТРНИНИЋ: НАСТАВЉА СЕ ИЗГРАДЊА КАРГО ОБЈЕКТА, ОВЕ ГО...

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо...

13 Фебруар, 2019
БАЊАЛУКА-РЕШИЋ: СРПСКА ОПРЕДИЈЕЉЕНА ДА НАСТАВИ РЕФОРМУ ЈАВНЕ...

Република Српска је опредијељена да настави...

13 Фебруар, 2019
НЕМА МАСОВНОГ ПРЕЛАСКА ЧЛАНОВА У ДЕМОС...

Демократски народни савез оштро одбацује данашње...

12 Фебруар, 2019
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!