Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

"Вама лично је боље, али народ у Српској преживљава" Нешић коментарисао...

30 Децембар, 2021

Господине Додик, заиста не знам којим виртуелним „економским резултатима“ се хвалите, пошто народ у Републици Српској живи све горе и горе, па су нам такви и кључни економски показатељи, саопштио је предсједник ДНС, Ненад Нешић.

 


По животном стандарду смо међу три најсиромашније земље у Европи, каже Нешић, а са овако скромним растом БДП, деценијама се нећемо приближити ни сиромашним земљама региона.

 


-Толико сте нас задужили, да је јавни дуг ове године по први пут био већи него у Федерацији, а ако већ хоћете да се поредите са Француском онда морате да кажете да се Француска задужује са каматом од 0,18 одсто, а ви сте нас у Лондону задужили са каматом 4,75 одсто и то је прави показатељ економске снаге и колико јавни дуг оптерећује буџет земље. Када се већ хвалите колико производимо струје и како чак 35 процената струје извозимо, зашто онда повећавате цијене привреди за више од 30 одсто, чиме угрожавате њихово пословање и радна мјеста? Па нису поскупили ни наш угаљ, ни наша вода из ријека, да би повећали цијену струје привреди и тиме поскупили све друге производе и услуге – каже Нешић.

 

Према његовим ријечим, плате и пензије је већ појела инфлација, цијене хране су порасле за више од 30 одсто, уље је скупље за више од 50 одсто, брашно за 55 процената, месо 30 до 60 одсто, док је и цијена горива на пумпама већа за 50 одсто.

 


– Просјечна плата од 520 евра, којом се хвалите, није довољна ни да се покрије трошак хране из синдикалне потрошачке корпе, што значи да већина запослених у Републици Српској нема довољно новца ни да прехрани своју породицу. Ништа боље и не можемо очекивати када смо у 11 мјесеци имали само 111 милиона евра извоза хране, док смо истовремено увезли храну вриједну 379 милиона евра, што је 13 одсто више него прошле године. Вама лично је сигурно боље, али народ у Републици Српској преживљава захваљујући готовинским кредитима и дознакама из иностранства. Свака кућа у просјеку дугује банкама 6.750 КМ, што је повећање од пет одсто за само пола године, док су дознаке из иностранства прешле милијарду КМ годишње, односно 2.500 КМ по домаћинству – наводи лидер ДНС.

 


Коначно, тврди Нешић, Републику Српску је у посљедњих осам година напустило више од 200.000 младих људи, због чега се ова земља полако и сигурно гаси и никаква празна прича о економским успјесима то не може да промјени.

 

– Само бољи живот народа гарантује будућност Републике Српске и зато су неопходне корјените промјене. Морамо спровести озбиљан развојни програм који ће обезбједити запошљавање 10.000 младих, просјечну плату од 1.500 марака, покретање привреде кроз одговорно коришћење природних ресурса, програм станоградње за младе брачне парове, исплату 100 одсто зараде свим трудницама, повећање борачке накнаде за 50 одсто, исплату 100 марака мјесечно за 54 хиљаде старијих од 65 година који су без примања, као и друге мјере које ће у кратком року побољшати живот људи. То је једини начин да младима вратимо вјеру и наду да своју будућност дугорочно вежу за Републику Српску – закључује Нешић.

НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!