Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

Нешић за Српскаинфо: Ни Додик нас НИЈЕ БАЦИО НА КОЉЕНА, па неће ни опозиција

21 Децембар, 2021

Изгубили смо на изборима у Приједору јер није било опозиционе синергије. То се види у два момента. Један је ниска излазност, а други чињеница да су на бирачким мјестима, која су били кључна, фалили гласови остатка опозиције.

 

То у интервјуу за Српскаинфо каже предсједник ДНС, Ненад Нешић, говорећи о томе да ли је урађена анализа која би показала због чега је опозициони кандидат за градоначелника Приједора, Горан Предојевић, убједљиво поражен од кандидата СНСД Слободана Јавора, иако су сви у опозицији најављивали побједу.

 

– Ми смо са наше стране одмах приступили анализи и преузели свој дио одговорности, честитали побједницима и идемо даље – каже Нешић.

 

СрпскаИнфо:Да ли сте изненађени развојем ситуације у опозицији? Чини се да је Приједор отворио више проблема у другим партијама него у самом ДНС?

Нешић:Не знам колико је за вас ово ексклузива, али све што се дешава у опозицији догодило би се и да је Горан побиједио. Већ дуго трају проблеми у струјама широм опозиције. Једно вријеме, бар пола године, они су стављени у други план тако што је фокус пребациван на нападе на ДНС и мене. ДНС је, што можете виђети и из изјава, из овога изашао још повезанији и јачи као и сваки добар и снажан тим. Остали имају послове којим смо се ми позабавили кад смо донијели одлуку да изађемо из власти.

 

СрпскаИнфо:Коалиционим партерима сте дали рок до краја године да се изјасне о вашем приједлогу да формирате заједничке посланичке листе. Шта ће се десити након тога?

Нешић:Видио сам у кампањи у Приједору да даље не можемо на исти начин, како су неки навикли, више од 15 година. И припремили смо и послали наш приједлог за који сам увјерен да нас може стабилизовати, довести нас у исту раван са СНСД и организационо и политички и повести нас на пут ка побједи. На другим опозиционим колегама је да се изјасне. Ако желе на стари начин, онда он претпоставља појединачне страначке интересе, па све остало. У реду, ако је то идеја од почетка, нека нам кажу да знамо и ми ћемо се борити за промјене кроз што бољи самостални резултат ДНС.

 

СрпскаИнфо:Постоји ли начин да се ријеше проблеми или свједочимо крају опозиционог формата који знамо 12 мјесеци? Да ли постоји могућност да ДНС даље настави сам?

Нешић:Зависи од одговора. Знате, ја нисам одговарао на нападе који трају мјесецима зато што не мислим ни да Република Српска, ни опозиција ни истина ни акција припадају само мени. И поштујем свакога ко је у тој борби неопходан. Са опозицијом је врло просто – реците људи, ви који мислите да можете све сами, да ли вам треба ДНС или не. И знајте, нас ни Додик није успио бацити на кољена, па нећете ни ви.

 

СрпскаИнфо:Ако ипак останете заједно, шта треба да буде кључно при одабиру заједничких кандидата за појединачне функције – рејтинг или задовољење апетита сваке странке?

Нешић:Договор прије свега мора имати јединствену политичку, друштвену и економску платформу. Људи неће гласати против Додика и за мржњу, него за себе и своје породице. Морамо се око тога договорити, прије свега. Не можемо са четири платформе међу људе. Друго, ми не можемо Додика мијењати новим Додиком. Дакле, потребан је договор о пођели одговорности како би радили као тим, једни друге подстицали и контролисали на кључним позицијама које људима мијењају живот.

 

СрпскаИнфо:Зашто вас неки и даље не прихватају као равноправног “саборца” у опозицији? Ту прије свих мислим на Небојшу Вукановића, Јелену Тривић и Мају Драгојевић Стојић?

Нешић:То су питања за њих лично. У одговорима и нападима које су имали ка ДНС и мени ја видим да они мисле да су већ побиједили и да је остало да се ријеше својих сабораца у опозицији, па чак и у странкама, и да ће тако доћи до неких позиција. Тако се, господо, нигђе не стиже. Можда добијете који преглед на мрежама и наставак погледа на сједнице Скупштине из опозиционих фотеља.

 

СрпскаИнфо:Како коментатишете то што је Небојша Вукановић објавио документе Тужилаштва БиХ у којима вас позива у својству свједока?
Нешић:Објавио сам их ја. Прије њега. Објавили сте и ви у 13 часова истог дана и 24 сата прије њега. Он је само заслијепљен негативним емоцијама и правило му је да прво замисли неку поквареност, а онда заборави да му за њих требају неки докази. Зато и губи на судовима. Можда ће нешто научити, па нећемо због њега изгубити изборе.

Нешић:БиХ је постконфликтно друштво које се најбрже опоравил...

''БиХ ће се вртити у зачараном кругу све док не...

30 Септембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје дубоко жаљење...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје...

25 Септембар, 2023
Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!