Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

Нешић: Мизерно мала издвајања за пољопривреду

21 Октобар, 2021

- Нема мјеста за самохвалисање директора Управе за аграрна плаћања, када су издвајања за пољопривреду мизерно мала - каже предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

 

"Умјесто да субвенције за пољопривреднике расту, оне су за 8% ниже него прије 10 година. Република Српска ове године планира да издвоји само 75 милиона КМ подршке пољопривредним произвођачима, што је 10 пута мање него у Србији, а чак 20 пута мање него у Хрватској", навео је Нешић.


 
Како онда,каже он, очекивати да наши пољопривредници буду конкурентни на регионалном, а камоли на европском тржишту хране?


 
"Зато и не чуди што се све мање људи бави пољопривредом, што смо у Семберији, нашој житници, прије пет година имали 12.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, а данас имамо само 5.500. Умјесто да нам производња хране буде извозна шанса, ми је све више увозимо, па смо у првих осам мјесеци извезли храну вриједну 72 милиона КМ, исто као и прошле године, док смо увезли 255 милиона КМ, што је 6,5% више него прошле године", наглашава Нешић и додаје:

 

- Морамо искористити природне потенцијале са којима располажемо, израдити регионалне стратегије развоја пољопривреде, изградити мрежу система за наводњавање, државне откупне центре и складишне капацитете и обезбједити подстицаје како за производњу, тако и за капитална улагања у руралну инфраструктуру, механизацију, производну опрему, обнову сточног фонда и сертификацију производа за извоз.
 


"Само озбиљном аграрном политиком можемо преокренути негативни тренд у пољопривреди, задржати људе на селу и створити сировинску основу за улагање у прехрамбену индустрију", казао је лидер ДНС-а.

 

Нешић на састанцима са Сашком Коцевим и Џонoм Кенедиjeм Мосо...

Министар безбједности Ненад Нешић имао је...

29 Март, 2023
Дубравац: Не стављајте со на рану!...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

26 Март, 2023
НЕНАД НЕШИЋ: НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ 24. МАРТ 1999...

НАТО је на данашњи дан прије 24 године почео...

24 Март, 2023
Нешић у Бриселу са Ленарчићем и Аџићем...

Службе заштите и спасавања у Босни и Херцеговини...

23 Март, 2023
Нешић у Бриселу: Разговарао са комесаром ЕУ за сусједство и ...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић је радну...

23 Март, 2023
Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!