Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ ЗА РЕЗИМЕ: МИЛОРАД ДОДИК ЈЕ ДЈЕЛИМИЧНО КРИВ ЗА ОВУ КРИЗУ

20 Септембар, 2021

Лидер ДНС-а и посланик у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Нешић био је гост првог овоседмичног издања Резимеа.

 

Сматра да посао државног посланика није да присуствује једној или двјема сједницама у току мјесеца.

 

"Посао државног посланика је да буде у народу, међу народом, да види шта је проблем у држави, шта је проблем његовог народа, како да помогне том народу. Тако да ја осјећам да радим."

 

Каже да је овој години и на крају прошле у више наврата указивао на проблем буџета.

 

"Није одговорност на опозицији, што ДНС и јесте, него је одговорност на владајућим политичким партијама, прије свега на СНСД, СДА и ХЏ. Они су одговорни и за кризу коју тренутно имамо и за то што буџет није усвојен. Да има имало морала овакав Савјет министара би давно пао. Ми данас нисмо били на сједници јер смо у НСРС-у усвојили закључке и ја сам то данас јасно рекао."

 

На питање како види рјешење проблема Нешић одговара: "Рјешење проблема јесте компромис. Треба да нађемо рјешење које ће задовољити све народе који живе у БиХ, а не само један народ. Рјешење проблема је демократија која је потребна и Србима и Бошњацима и Хрватима. Рјешење је да законе доносе изабрани представници, а не неки туђи високи представници. Наметнути закони нас нигђе не воде. Ни у једном од 14 приоритета Европске комисије није постављено да се договоримо око Кривичног закона. Не постоје услови да учествујемо у одлучивању на нивоу БиХ. Ми не блокирамо ништа."

 

Наводи да је Александар Вучић можда и најпаметнији политичар на Балкану који се води интересима српског народу на Балкану, те се у складу с тим и понаша.

 

"Знате да Сцхмидт није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, да има проблем легитимитета, да није постојао консензус у ПИЦ-у, да није подржан у Савјету безбједности, самим тим могу слободно да кажем, уз сво уважавање господина Шхмита, из онога што сам имао прилике да видим ради се о једном политичару који има ауторитет, који сигурно има све што му је потребно да овдје буде високи представник, али нажалост има ту кризу да му недостаје легитимитет. Да Савјет безбједности изгласа Шхмита за високог представника више нико не би имао ни прилику ни разлог да доводи у питање његов кредибилитет и назив високог представника."

 

СНСД, СДА и ХЏ се најбоље сналазе у кризама

 

Како предсједник ДНС-а каже, у Сарајеву и свуда се води погрешна политика јер није опозиција стала уз Додика, већ уз Републику Српску и спрски народ.

 

"Нема овђе никакве подршке Додику. Има неупитност Републике Српске."

 

Истиче да се компромис може постићи разговором, али да не може опозиција преузети те активности.

 

"Нек господа из СНСД-а, СДА и ХЏ-а, којима одговара ова криза, сједну и договоре се како превазићи ову кризу. Њима ово одговора јер се најбоље сналазе у кризама, одговара им криза која је на ивици сукоба јер они знају да владају само у таквим ситуацијама. Лоптица је у дворишту Милорада Додика. Могу се сложити с Вама да је он својим агресивним изјавама вјероватно дијелом довео до овога. Е па нек данас агресивно понуди и рјешење настале кризе."

 

О ангажману опозиције у РС-у Нешић каже да нико нема монопол над опозицијом: "Опозиција је у свакој држави коректив власти. Е сад што СНСД и остали из владајуће структуре не прихватају ниједну идеју опозиције, то је нешто што је штета у интересу нашег друштва. Опозиција је побједама у два највећа града показала да народ жели промјене, жели од опозиције да представи рјешење, жели нове људе који могу довести до промјена."

 

Истиче да је најбитније народу понудити рјешење како да боље живи.

 

"Сматрам да ћемо се ми у опозицији лако договорити око кандидатуре за предсједника РС-а. Имамо три политичке функције: премијер РС-а, предсједник РС-а и члан Предсједништва из реда српског народа и имамо три политичке партије у опозицији. Сматрам да, уколико желимо договор, свака политичка партија треба да преузме одговорност и да да најбољи могући кадар за неку од тих позиција. Уколико ДНС буде од мене тражио да се кандидирам, урадит ћу то. Надам се да ћемо имати заједничког кандидата за члана Предсједништва. Драшко Станивуковић и Јелена Тривић су сигурно људи од интегритета и сигурно да имају способност да обављају највише могуће функције у Републици Српској. Да ли ће неко од њих бити кандидат, то је питање за ПДП."

 

Наводи да се боји мостаризације БиХ.

 

"Бојим се да, уколико дођемо у ситуацију да не усвојимо Изборни закон, немамо буџет за 2022. годину. Прочитао сам најаву да ће РС расписати изборе само за РС. Знате да ми имамо дио надлежности који произилази из Устава. Да ли ће до тога доћи виђећемо. Рекао бих да је исхитрена изјава Додика да ће Република Српска исплатити плате упосленицима државних институција српске националности. Прије те изјаве се требао консултовати са Владом РС-а и са представницима осталих политичких партија у РС-у. Мислим да је сулудо 20 и нешто милиона бацати на плате које су већ обезбијеђене у буџету БиХ. Проблем у тој исплати је ко ће платити доприносе јер Влада Републике Српске није послодавац тим људима."

 

На питање шта му је нудио Милорад Додик да не промијени политички курс, Нешић одговара: "Није било у питању шта је он нудио, био је у питању опстанак ДНС-а. Демократски народни савез је имао избор да сачува своје име, свој интегритет, своје постојање или да све то прода."

 

Појашњава да је иницирао затворену сједницу Народне скупштине РС-а из два-три разлога, те да је један од главних то што представници политичких партија имају право да говоре по 10 минута, Додик има право да говори 90 минута.

 

"Ми немамо право на реплику, немамо право да се јавимо за ријеч по било ком другом основу у току трајања народне скупштине, док Додик има право да се јави кад год хоће, да говори колико год хоће јер према Пословнику он, као члан Предсједништва, има на то право, а ми као представници политичких партија немамо. И коме одговара отворена сједница гђе Додик може да прича колико хоће, шта хоће, него њему."

 

БиХ је постала проблем

 

Нешић каже да Влада Републике Српске ради на сталном задуживању.

 

"Економска ситуација је катастрофа. У овом тренутку свако домаћинство дугује 16.000 КМ."

 

Када је ријеч о хапшењу Бранислава Зељковића каже да је био међу првима који је прозивао и око цијена вакцина Спутњик.

 

"Не бих да се мијешам у рад правосудних институција али ако је тачно ово што је изашло у јавност и ако неко у вријеме несреће одлучи да стекне за себе личну корист, то није криминал, то је много горе од криминала. И тему куповине зграде за Управу за индиректно опорезивање сам ја почео и тражио да се одустане од те куповине. Није се одустало јер очигледно власт, кад је у питању њихов интерес, и даље функционише."

 

О раду Савјета министара истиче да се ништа не може оцијенити позитивно.

 

Нешић наводи да не види зашто би било коме сметало неки народ слави Дан националног јединства и Дан пробоја Солунског фронта.

 

"Ево ја немам ништа против да Бошњаци у Србији, Црној Гори, БиХ имају неки свој дан који ће заједно да славе. Зашто би било коме сметало ћирилично писмо? Мислим да нико никоме неће бранити да се служи писмом којим он жели. А ми желимо да заштитимо ћирилицу која је заиста угрожена."

 

Тврди да српски свијет није велика Србија.

 

"Српски свет је управо ово да радимо на културном јединству српског народа, да знамо своје поријекло, своје коријене. Највећа опасност за БиХ је њена нефунционалност. БиХ није држава. БиХ је постала проблем. Али није кривица на српском народу што је БиХ проблем, кривица је на свима нама. И није кривица на народима, кривица је на политичарима. И ја се надам да ћемо се договорити."

 

Емисију можете погледати у рубрици Press Clipping!

Нешић:БиХ је постконфликтно друштво које се најбрже опоравил...

''БиХ ће се вртити у зачараном кругу све док не...

30 Септембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје дубоко жаљење...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје...

25 Септембар, 2023
Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!