Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

РАСПИШИ РЕФЕРЕНДУМ ИЛИ ПРЕСТАНИ ВОДАТИ СРБЕ ЖЕДНЕ ПРЕКО ВОДЕ!

10 Мај, 2021

"По овој Резолуцији и њеним закључцима, Народна скупштина би сутра требало да распише референдум о самосталности Српске, умјесто што нам СНСД поново нуди већ испричану причу о самосталности".

 

"Позивамо СНСД да умјесто, по ко зна којег по реду замајавања јавности Републике Српске о независности и отцјепљењу Српске, на сутрашњој сједници реализује закључке Народне скупштине  од 22. фебруара 2008. године, када је усвојена Резолуција о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије и опредјељењима Републике Српске", каже се у саопштењу за јавност ДНС-а.

 

"Ти закључци омогућавају да се одмах распише референдум о статусу Републике Српске, умјесто да се иде у јалове расправе са коалиционим партнерима СНСД-а – СДА и ХДЗ-ом", стоји у саопштењу ове партије.

 

ДНС подсјећа СНСД на два кључна закључка и пита када ће их реализовати: 

 

"Уколико већи број земаља чланица Уједињених нација, а прије свега Европске Уније, призна овако проглашену независност Косова и Метохије, Народна скупштина сматра да би тиме био успостављен нов међународни принцип и пракса у признавању приоритетног права на самоопредјељење, до раздруживања". 

 

"У том случају, Народна скупштина Републике Српске сматра да има право да став о свом државноправном статусу утврди путем непосредног изјашњавања грађана на референдуму.

 

Ако се у институцијама Босне и Херцеговине не прихвате дејтонски положај и овлашћења Републике Српске, настави притисак на Републику Српску, да се мијења њен статус противно њеној вољи, уколико Босна и Херцеговина уђе у процес међународног признавања Косова и Метохије, Република Српска ће ући у процедуру утврђивања свог државноправног статуса, на основама демократског и мирног рјешавања питања и односа у Босни и Херцеговини."

 

"По овој Резолуцији и њеним закључцима, Народна скупштина би сутра требало да распише референдум о самосталности Српске, умјесто што нам СНСД поново нуди већ испричану причу о самосталности".

 

"Стога позивамо СНСД да реализује постојећу Резолуцију и закључке, у чему ће имати подршку ДНС-а. Уколико то СНСД не учини, биће јасно да је једини циљ њихове најновије иницијативе да по сваку цијену сакрију економски колапс Републике Српске и огромно незадовољство народа".

 

Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
Министар Нешић на састанку са амбасадором Републике Словачке...

Министар безбједности Ненад Нешић на састанку са...

16 Март, 2023
Нешић у посјети Сјеверној Македонији...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић данас је у...

12 Март, 2023
Нешић угостио амбасадора Саудијске Арабије у БиХ г.Осамаха Д...

Министар Нешић данас је са својим сарадницима...

7 Март, 2023
НИЈЕ ИЗНЕНАЂЕН Нешић оптужио Уставни суд БиХ да доноси одлук...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић каже да није...

2 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!