Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

"НЕ ОТВАРАТИ ПАНДОРИНУ КУТИЈУ" НЕШИЋ ПОРУЧУЈЕ ДА ЈЕ ДЕЈТОНСКИ МИРОВНИ СПОРАЗУМ...

9 Мај, 2021

Дејтонски мировни споразум и његов Анекс IV су свето слово за ДНС и чист је авантуризам отварати то питање, поручио је ово лидер ДНС Ненад Нешић.

 

Проблеми у БиХ нису посљедица Устава БиХ него Устава Федерације БиХ, односно Вашингтонског мировног споразума. И зато их политички фактори из Федерације треба да рјешавају у оквиру Устава Федерације БиХ – каже Нешић поводом иницијативе СНСД да са странкама из Федерације отворе дијалог о будућности БиХ.

 

Једина могућа будућност БиХ је, како истиче Нешић, Дејтонски споразум који штити Републику Српску.

 

– Његово отварање је отварање Пандорине кутије и стављање Дамокловог мача изнад Републике Српске. Стављањем ван снаге Дејтонског споразума, Република Српска би остала без могућности да је заштите његови гаранти – Србија и Русија, што је давно упозорио некадашњи руски амбасадор Александар Боцан Харченко. Без Дејтона нема ни његових гараната – наглашава Нешић.

 

Зато је, поручује Нешић, апсолутно неприхватљиво отварање било каквог дијалога са Федерацијом о уставном уређењу БиХ.

 

Нешић истиче да је јасно да би 99 одсто Срба жељело независну Републику Српску, али за тако нешто мора имати савезнике у великим силама.

 

– У овом моменту нема ниједне државе која би признала независност Српске и зато морамо чувати оно што имамо – каже Нешић.

 

Лидер ДНС подсјећа да Прудски споразум који су својевремено потписали лидери СНСД, СДА и ХДЗ није водио растакању БиХ, него Републике Српске.

 

– Говорило се о четири федералне јединице, а Драган Човић је одмах рекао да је ‘цијела БиХ на столу’ и да те јединице морају почивати на територијалном дисконтинуитету. Нема ниједног разлога да због неријешеног хрватског питања ми ризикујемо Републику Српску. Када су везали заставе и стварали муслиманско-хрватску федерацију стварали су је као савез против српског народа. Е, сада, нека своје проблеме рјешавају тамо гдје они и јесу – у Федерацији, без увлачења Републике Српске у своје проблеме – категоричан је Нешић.

 

Он истиче да умјесто хазардерским поигравањем великим темама, власт у Републици Српској треба да се окрене рјешавању унутрашњих проблема попут набавке вакцина, запошљавања, бољег здравственог система, боље привреде и економије, достојанственијег живота бораца и РВИ, као и пензионера.

 

– Када избаците овако велику тему, то не значи да су ти проблеми нестали. Не можете народу нудити забаву и игре, умјесто хљеба и посла. Вријеме је да стану такве играрије и да се покаже озбиљност и одговорност према народу и Републици Српској – поручује Нешић.

Дубравац: Не стављајте со на рану!...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

26 Март, 2023
НЕНАД НЕШИЋ: НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ 24. МАРТ 1999...

НАТО је на данашњи дан прије 24 године почео...

24 Март, 2023
Нешић у Бриселу са Ленарчићем и Аџићем...

Службе заштите и спасавања у Босни и Херцеговини...

23 Март, 2023
Нешић у Бриселу: Разговарао са комесаром ЕУ за сусједство и ...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић је радну...

23 Март, 2023
Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!