Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

KOSOVO ONLINE-НЕШИЋ: БЕСМИСЛЕНО ЈЕ ДА СРБИ СВОЈЕ КОСОВО МЕЊАЈУ ЗА СВОЈУ...

6 Мај, 2021

Председник Демократског народног савеза Ненад Нешић, у интервјуу за Kosovo online, наводи да је “потпуни бесмисао да Срби, српску територију Косово и Метохију мењају за српску територију Републику Српску”.

 

Недавно је бивши британски дипломата Тимоти Лес навео да би “Србија могла да преда Косово у замену за Републику Српску”, а Нешић на то одговара да “није српска државна територија сличица из албума да је мењамо тек тако, а поготову не сами међу собом”.

 

"Оно што сви морају схватити, без решавања српског националног питања нема трајне стабилности на Балкану и не могу се аспирације и претензије других народа решавати на штету Срба. Политика двоструких аршина показала се трагичном на овом простору, зато верујем да су сви извукли поуку и са таква грешка неће поновити”.

 

Ваш коментар у вези наводног “нон пејпера” премијера Словеније Јанше?

У последњих 100 година народи на овим просторима нису самостално одлучивали ни о удруживању ни о раздруживању. Пресудну улогу имале су велике силе. Питање граница је исувише комплексно да би се решавало са неколико потеза оловке или документом непознатог аутора. Историја нас учи да се на Балкану границе никада нису кројиле без великих и трагичних потреса и због тога ваља бити опрезан. С друге стране појављивање оваквих докумената или служи као лакмус папир за тестирање јавног мњења или као покриће за стављање у други план актуелних тема на које поједини актери немају одговор.

 

 

Да ли косовско питање и питање БиХ могу уопште да се повежу у неком свеобухватном решењу за Западни Балкан?

До сада нисам чуо да је било који међународни званичник та два питања довео у корелацију. Напротив, истиче се да се ради о одвојеним проблемима и треба да се одвојено и решавају. То што се спорадично може чути од политичара са ових простора да односе Београда и Приштине и односе у оквиру БиХ треба решавати у пакету, више служи за дневну употребу него што има реално упориште.

 

Како ви гледате на дијалог Београда и Приштине и може ли се ту доћи до компромиса?

Косово и Метохија је за сваког Србина најемотивније питање коме морамо приступити крајње рационално. Сваки договор подразумева компромис. Решење без уважавања интереса и Београда и Приштине није договор већ наметнути исход. Искрено верујем да ће руководство наше матице Србије и председник Александар Вучић успети да постигну баланс који ће задовољити очекивања и српског и албанског народа.

 

Нешић: Бошњачки политичари заустављају БиХ на европском путу...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

6 Децембар, 2023
Нешић: Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претв...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу...

28 Новембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим грађанима Реп...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим...

21 Новембар, 2023
Конференција за медије

Демократски народни савез ће у сриједу...

14 Новембар, 2023
Нешић у званичној посјети Републици Словенији...

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад...

8 Новембар, 2023
Градска организација ДНС Градишка одржала ванредну изборну С...

Славко Мекињић једногласно је изабран за новог...

8 Новембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!