Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

(ИНТЕРВЈУ) НЕШИЋ: ПОБЈЕЂУЈУ ПОЛИТИЧАРИ КОЈИ ЋЕ УБЈЕДИТИ ГРАЂАНЕ ДА ЋЕ НАПРАВИТИ...

15 Март, 2021

Човјек који је свргнуо Милорада Додика са власти у Бањалуци (како многи доживљавају Нешића), ексклузивно за „Фокус“ ​​говори о отвореним и најпроблематичнијим међунационалним питањима у нашем региону. Према његовим ријечима, на Балкану нам је остало премало да бисмо ствари рјешавали ратом, за који вјерује да га увозе страни фактори. Прави занимљиво поређење дијаметрално супротног става међународне заједнице у македонском и босанском случају. Сматра такво понашање непринципијелним и жели да македонски народ може сам да одлучује о својој судбини.

 

ФОКУС: Поразом Додика у Бањалуци, да ли Република Српска почиње да се заиста мијења први пут у посљедњих 25 година?

НЕШИЋ: У Републици Српској живе: поштени, поштени и вриједни људи, који својој дјеци желе бољу будућност, али не дају своју земљу. У том смислу се не разликујемо од грађана било гдје у Европи. Ових дана се однос политичких снага у нашој земљи мијења, а људи, као и свуда, желе да промјене начин управљања својим новцем демократским средствима. Једноставно речено, тренутно улажемо у нове људе и нову енергију за бољу будућност.

 

ДОДИКОВ ПАД уопште није изненађујући

ФОКУС: Како су настали ови изненађујући резултати недавних локалних избора?

НЕШИЋ: Резултати су изненађујући само за људе изван Републике Српске, јер су били навикли на претежну политичку опцију. СНСД господина Додика и ДНС који ја водим били су у дугогодишњој коалицији, што је јако добро прошло за Републику Српску.

Међутим, у међувремену је било много промјена на које СНСД није био спреман. То је условило распад наше коалиције и дало огроман замах грађанима да подрже опозиционе снаге у Бањалуци и Бијељини, чији су резултати одјекнули попут бомбе. Али велика ствар тек долази.

 

ФОКУС: Да ли су такви резултати претеча за предстојеће парламентарне и предсједничке изборе?

НЕШИЋ: Ја сам прави политичар са обе ноге на земљи. Побједиће онај ко ће убједити грађане да ће донијети промјене. Сви су свесни да то више није случај. Најдужи редови код нас су они испред амбасада. Људи који су са великом муком створили Републику Српску неће дозволити да њихова дјеца потпуно напусте нашу земљу.

 

ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОБЛЕМИ СЕ МОГУ РЈЕШИТИ ЗАЈЕДНО

ФОКУС: Како ће све ове промјене утицати на односе у Босни и Херцеговини? Хоће ли се ситуација мало опустити?

НЕШИЋ: Ситуација у БиХ је опуштена до те мјере да политичари желе да се баве интересима свих грађана који тамо живе. Такав примјер сигурно нису покушаји неких политичара да смање права неком дијелу народа, као што је случај са српским народом у Републици Српској. Питања као што су запошљавање, владавина закона, зараде, подршка привреди, развој инфраструктуре и повезивање са развијеним свијетом ствари су које су подједнако занимљиве људима свих нација и вјере. Лично не дозвољавам никоме да напада мој народ, али свеједно видим многе ствари које заједно са другим народима можемо учинити у интересу свих.

 

ФОКУС: Какав је ваш став о будућности БиХ? Гдје видите Републику Српску за 10 или 20 година? Унутар или изван постојећег стања?

НЕШИЋ: Без Републике Српске као круне права српског народа да буде равноправан у БиХ та држава је немогућа. И било би боље да сви не уништавају ту земљу покушавајући да криве Србе и Републику Српску за њихове неуспјехе.

 

ФОКУС: Почетак Додиковог пада, осим што ће бити политички, имаће и посљедице повезане са рашчишћавањем злочина. Какве су ваше процјене и шта ће све изаћи на видјело?

НЕШИЋ: Од Љубљане до Скопља, у неколико наврата се показало да сви имамо институције које су способне да се боре против криминала кад за то добију слободне руке. Ја нисам судија, тужилац или полицајац. Те борбе препуштам њима. Као политичар, обећавам им добре законе, поштене односе и слободне руке да раде свој посао.

 

НЕСИГУРНОСТ ЧИНИ МИГРАЦИЈУ ЉУДИ НА ЗАПАД

ФОКУС: Република Српска је регион из којег се већина људи исељава. Који је главни разлог ове појаве?

НЕШИЋ: Неизвесност. Људи нису толико незрели да вјерују да могу да живе преко ноћи као у Њемачкој или Шведској. Али неизвесност - политичка, економска и етничка - захтјева од њих да своју породицу заснују тамо гдје је мање неизвесности. Када у Републику Српску унесемо промјене и нови оптимизам - људи ће остати у земљи због које су им родитељи гинули.

 

ФОКУС: Какав је ваш став по питању очувања или ревизије Дејтонског споразума?

НЕШИЋ: Понекад имам утисак да људи бјеже од таквих дилема јер је лакше отворити старе проблеме и ране, него понудити стварна рјешења за живот и људе. Понављам, постојање Републике Српске не може се довести у питање и није паметно да било ко отвара ове опасне тезе. ДНС никада није гласао за било какав пренос надлежности на ниво БиХ. И даље ћемо се тако понашати.

Врло је занимљиво да исти центри моћи желе да укину самоуправу Срба у БиХ и само стотинак километара јужно од северне Македоније како би федерализовали земљу по етничким линијама.

 

НОВИ СРПСКИ ПАТРИЈАРХ РАЗУМИЈЕ САВРЕМЕНА ВРЕМЕНА

ФОКУС: Како коментаришете избор новог српског патријарха?

НЕШИЋ: Бог га благословио. Добили смо патријарха који је похваљен за свој рад, који је довољно млад да разумије вријеме у којем живимо, врло образован и са одличним резултатима у врло сложеној љубљанско-загребачкој епархији. Сигуран сам да је достојан престола Светог Саве на којем сједи.

 

ФОКУС: Шта ће се догодити са другим регионалним проблематичним тачкама попут Сјеверног Косова или Сјеверозападне (Сјеверне) Македоније?

НЕШИЋ: Нема сјеверног Косова. Постоји Косово и Метохија, мјесто које је за Србе оно што је Јерусалим за Јевреје и мјесто гдје је земља најближа небу.

С друге стране, желим свим грађанима сјеверне Македоније да се сами и на демократски начин сложе за будућност своје земље. Волео бих да нико од нас не доживи више рат. Остало нас је премало и то нам намеће обавезу сарадње и економске и културне размјене.

Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
Патолошка мржња Дениса Бећировића према свему што је српско....

Ако нешто изгриза темеље БиХ, подрива темеље...

1 Август, 2023
НЕШИЋ: СРПСКЕ НЕ БИ БИЛО ДА ЈЕ МИШЉЕЊЕ ЗАПАДНИХ СИЛА БИЛО ВО...

Воља народа се не може санкционисати, а рад...

1 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!