Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

 НЕШИЋ: ДА ЛИ СУ ЈОШ НА СНАЗИ ЗАКЉУЧЦИ КОЈИ СЕ ОДНОСЕ НА АНТИДЕЈТОНСКО...

11 Март, 2021

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, предсједник ДНС Ненад Нешић, затражио је од предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића информацију у вези закључака са Десете посебне сједнице Народне скупштине, који се односе на антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ.

 

Нешић сматра да је Народна скупштина Републике Српске на Десетој посебној сједници, одржаној 17. фебруара 2020.године, донијела Закључке везане за Информацију у вези антидејтонског дјеловања Уставног суда БиХ.

 

– Три усвојена закључка односе се на изабране и именоване званичнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ и то онај у којем “Народна скупштина Републике Српске обавезује представнике Републике Српске у инстутицијама БиХ да предложе у Парламентарној скупштини БиХ усвајање Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ. Народна скупштина Републике Српске обавезује представнике Републике Српске у институцијама БиХ да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу и до поништења спорне одлуке Уставног суда БиХ везано за пољопривредно земљиште Републике Српске. Народна скупштина Републике Српске тражи да представници Републике Српске у заједничким органима БиХ обавијесте Народну скупштину о провођењу ових закључака у року од 60 дана – навео је Нешић.

 

Обраћајући се Чубриловићу Нешић је рекао да је у Представничком дому ПС БИХ једном предложен Закон о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ, али да није усвојен јер није било потребне већине из ФБиХ. Пословник Представничког дома и Дома народа ПС БиХ омогућава да исти закон буде предложен већ на сљедећој сједници дома и да се у процедуру враћа неограничен број пута.– С обзиром на то да ме моје колеге посланици из парламентарне већине из Републике Српске нису контактирале за поновно предлагање закона, не знам да ли се од њега одустало или закључци Народне скупштине више нису на снази!? Такође, представници Републике Српске активно учествују у доношењу одлука у свим заједничким институцијама БиХ, што је супротно четвртом закључку, а нисам чуо ни да је реализован осми закључак тј. да су представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ информисали Народну скупштину о провођењу закључака – казао је Нешић.

 

Због свега наведеног, он је истакао да му се чини да је пропустио информацију да су закључци са Десете посебне сједнице стављени ван снаге.

 

– Зато Вас молим да нас информишете да ли су још увијек на снази закључци усвојени на Десетој посебној сједници? Ако јесу, да ли сте од изабраних и именованих званичника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ затражили и добили, у име Народне скупштине, информацију о њиховом провођењу? – упитао је Нешић.

Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
Министар Нешић на састанку са амбасадором Републике Словачке...

Министар безбједности Ненад Нешић на састанку са...

16 Март, 2023
Нешић у посјети Сјеверној Македонији...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић данас је у...

12 Март, 2023
Нешић угостио амбасадора Саудијске Арабије у БиХ г.Осамаха Д...

Министар Нешић данас је са својим сарадницима...

7 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!