Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

 НЕШИЋ: ДА ЛИ СУ ЈОШ НА СНАЗИ ЗАКЉУЧЦИ КОЈИ СЕ ОДНОСЕ НА АНТИДЕЈТОНСКО...

11 Март, 2021

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, предсједник ДНС Ненад Нешић, затражио је од предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића информацију у вези закључака са Десете посебне сједнице Народне скупштине, који се односе на антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ.

 

Нешић сматра да је Народна скупштина Републике Српске на Десетој посебној сједници, одржаној 17. фебруара 2020.године, донијела Закључке везане за Информацију у вези антидејтонског дјеловања Уставног суда БиХ.

 

– Три усвојена закључка односе се на изабране и именоване званичнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ и то онај у којем “Народна скупштина Републике Српске обавезује представнике Републике Српске у инстутицијама БиХ да предложе у Парламентарној скупштини БиХ усвајање Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ. Народна скупштина Републике Српске обавезује представнике Републике Српске у институцијама БиХ да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу и до поништења спорне одлуке Уставног суда БиХ везано за пољопривредно земљиште Републике Српске. Народна скупштина Републике Српске тражи да представници Републике Српске у заједничким органима БиХ обавијесте Народну скупштину о провођењу ових закључака у року од 60 дана – навео је Нешић.

 

Обраћајући се Чубриловићу Нешић је рекао да је у Представничком дому ПС БИХ једном предложен Закон о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ, али да није усвојен јер није било потребне већине из ФБиХ. Пословник Представничког дома и Дома народа ПС БиХ омогућава да исти закон буде предложен већ на сљедећој сједници дома и да се у процедуру враћа неограничен број пута.– С обзиром на то да ме моје колеге посланици из парламентарне већине из Републике Српске нису контактирале за поновно предлагање закона, не знам да ли се од њега одустало или закључци Народне скупштине више нису на снази!? Такође, представници Републике Српске активно учествују у доношењу одлука у свим заједничким институцијама БиХ, што је супротно четвртом закључку, а нисам чуо ни да је реализован осми закључак тј. да су представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ информисали Народну скупштину о провођењу закључака – казао је Нешић.

 

Због свега наведеног, он је истакао да му се чини да је пропустио информацију да су закључци са Десете посебне сједнице стављени ван снаге.

 

– Зато Вас молим да нас информишете да ли су још увијек на снази закључци усвојени на Десетој посебној сједници? Ако јесу, да ли сте од изабраних и именованих званичника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ затражили и добили, у име Народне скупштине, информацију о њиховом провођењу? – упитао је Нешић.

НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!