Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НОВИ САД – АЋИЋ: ПРЕД ПАРЛАМЕНТИМА СРПСКЕ И ВОЈВОДИНЕ ИЗАЗОВИ ЕВРОПСКИХ...

12 Јул, 2018

Генерални секретар Народне скупштине Републике Српске Марко Аћић рекао је данас (12.07.2018.) у Новом Саду да ће службе Народне скупштине Републике Српске и Скупштине АП Војводине интензивно заједнички радити како би се што прије осавременили и спремно дочекали изазове које носе процеси европских интеграција.

 

Аћић и генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац данас су разговарали о могућностима сарадње два парламента на аплицирању и учешћу у заједничким пројектима од обостране користи. 
Генерални секретар Народне скупштине Републике Српске рекао је да је главни изазов за покрајинску, као и Скупштину Српске, будући европски систем "е-парламент". 

 

"Народна скупштина Републике Српске већ је примијенила нови конференцијски систем, који је значајан и за увођење менаџмент-документ система и за прелаз комплетног рада нашег парламента на нову електронску верзију", навео је Аћић. 

 

Он је додао да је у Бањалуци већ завршен дио обуке радних група који се односи на аплицирање за пројекте како на локалном, тако и на другим нивоима. 

 

"Те активности требало би да изњедре заједнички пројекат од представника двије сужбе. То значи да би требало, или путем ИПА фондова прекограничне сарадње или аплицирањем на фондове на републичком и ентитетском нивоу, заједнички допринијети развоју неких сегмената служби", истакао је Аћић. 

 

Према његовим ријечима, на данашњем састанку договорено је да служба Скупштине АП Војводине крене у израду првог стратешког документа, који се односи на њен развој. 

 

"Ми смо у Бањалуци већ завршили тај стратешки документ са свим својим предностима и манама и већ га уступили колегама у Новом Саду. Служба Народне скупштине Републике Српске биће спољни партнер, односно пријатељ сарадник који ће анализирати све предности и мане у том документу како би озбиљна служба, каква је ова војвођанског парламента, била још боља и ефикаснија", додао је Аћић. 

 

Бањац је новинарима рекао да је данашњи састанак наставак одличне сарадње Скупштине АП Војводине и Народне скупштине Републике Српске. 

 

"Парламент Војводине жели да у пуном капацитету реализује све оно што је раније договорено и потписано у Меморандуму о сарадњи служби Скупштине АП Војводине и Народне скупштине Републике Српске", навео је Бањац. 

 

Он је новинарима рекао да ће реализација потписаног меморандума бити видљива већ у септембру и октобру. 

 

"У септембру ћемо у Бањалуци заједнички организовати конференцију о развоју капацитета скупштинских служби, док ће у октобру у Новом Саду заједнички бити организована конференција о значају `е-парламента`", навео је Бањац. 

 

Делегација службе Народне скупштине Републике Српске, коју предводи Аћић, борави у дводневној посјети служби покрајинске Скупштине. 

 

За сутра је предвиђено да делегација Српске присуствује у Новом Саду презентацији Развојне агенције "Бачка". 
 

ДНС ОШТРА ЛУКА-БАЊАЦ: ЈЕДИНСТВЕНИ У ПОЛИТИЦИ ДНС-а...

Потпредсједник ДНС-а Дарко Бањац и генерални...

15 Фебруар, 2019
РЕШИЋ: ЗНАТНО БРЖЕ ДО ЈЕДИНСТВЕНОГ МАТИЧНОГ БРОЈА НОВОРОЂЕНО...

На данашњој (14.02.2019.) конференцији за...

14 Фебруар, 2019
„НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ“-РЕШИЋ: ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ НЕЋЕ ДА ПРИЧА С НАМА...

Министар управе и локалне самоуправе Републике...

14 Фебруар, 2019
БАЊАЛУКА-ТРНИНИЋ: НАСТАВЉА СЕ ИЗГРАДЊА КАРГО ОБЈЕКТА, ОВЕ ГО...

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо...

13 Фебруар, 2019
БАЊАЛУКА-РЕШИЋ: СРПСКА ОПРЕДИЈЕЉЕНА ДА НАСТАВИ РЕФОРМУ ЈАВНЕ...

Република Српска је опредијељена да настави...

13 Фебруар, 2019
НЕМА МАСОВНОГ ПРЕЛАСКА ЧЛАНОВА У ДЕМОС...

Демократски народни савез оштро одбацује данашње...

12 Фебруар, 2019
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!