Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ИЗ ДНС ЗАТРАЖИЛИ ОБЈАШЊЕЊЕ У ВЕЗИ РАЗЛИКА У ЦИЈЕНИ ВАКЦИНА У РУСИЈИ И СРПСКОЈ

11 Фебруар, 2021

Демократски народни савез позива Институт за јавно здравство Републике Српске и министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића да спријече аферу ''Респиратор 2'' у процесу набавки вакцина против корона вируса.

 

Такође, из ове странке позивају Институт и министра Шеранића да грађанима одговоре да ли се у уговору са ”Крајинагроуп” под јединичном цијеном за руску вакцину, у износу од 57,34 КМ без ПДВ, сматра набавна цијена за двије или једну доза вакцине?

 

– Да ли сте упознати са изјавом Алексеја Репика, предсједавајућег одбора директора компаније Р-Пхарм Алексеј Репик да је извозна цијена за двије дозе нешто мање од 10 долара, односно 16 КМ? Да ли је уговор са ”Крајинагроуп” намјерно тако срочен да јавност не зна да ли Институт за јавно здравство за 11.468.000 КМ купује 200.000 или 400.000 доза? – упитали су из ДНС.

 

Додали су да чак и да је ријеч о 400.000 доза вакцина за 200.000 људи, што је из уговора нејасно, јавност треба да зна да је разлика у цијени између продајне у Русији и оне коју плаћа Институт за јавно здравство 5.068.000 КМ.

 

У ДНС истичу да се за тај новац могло купити још 316.750 доза вакцина што је спас за још 158.375 људи.

 

Недопустиво је, како се наводи у саопштењу из ДНС, да након заташканих афера у Институту за јавно здравство с почетка пандемије, поново имамо на помолу аферу већу од оне ”Респиратори”.

 

– Одговорност је тим већа јер су у питању људски животи према којима се власт односи крајње бахато и неодговорно. ДНС подсјећа да је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија обмањивао јавност да ће ентитетске Владе директно набавити вакцине против короне, те да је то могуће и по постојећим законима. Сада је јасно да су грађани Републике Српске мјесецима били ускраћени за вакцине док се не нађе модел за ”таљење и растаљивање”. Нажалост, цијена тог ”модела” су људски животи – наводе у ДНС.

 

Истичу да ДНС из тог разлога тражи од предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије да хитно предложи посебан закон који ће ентитетским Владама омогућити директну набавку вакцина од произвођача, како новац не би ишао дворским фирмама него би се користио за набавку што већег броја вакцина.

 

Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
Министар Нешић на састанку са амбасадором Републике Словачке...

Министар безбједности Ненад Нешић на састанку са...

16 Март, 2023
Нешић у посјети Сјеверној Македонији...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић данас је у...

12 Март, 2023
Нешић угостио амбасадора Саудијске Арабије у БиХ г.Осамаха Д...

Министар Нешић данас је са својим сарадницима...

7 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!