Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ГЛАВАШ О ПОСКУПЉЕЊУ СТРУЈЕ У ДОБА КОРОНЕ "УДАР НА ЏЕПОВЕ ГРАЂАНА"

30 Јануар, 2021

Најављено поскупљење струје директни је удар на грађане Српске и то у времену пандемије вируса корона која је многе од њих оставила без посла, поручио је Александар Главаш, посланик ДНС у Народној скупштини РС.

 

Из Електропривреде РС поскупљење се оправдавају повећаним трошковима највећег произвођача струје РиТЕ Угљевик, али већа цијена струје неће допринијети стабилизацији катастрофалне финансијске ситуације ЕРС. Руководство ЕРС ни не помишља да штету санира уштедама, па ће на крају грађани платити расипнички и маћехински однос према овом предузећу – наводи Главаш.

 

Он додаје да ЕРС најављује увођење система јавног снадбијевања као дјелатности која се издваја из дистрибуције, што би у преводу значило да се уводи конкуренција на тржишту.

 

– Истовремено стиже нам ново поскупљење струје, што је потпуно супротно здравом разуму, јер конкуренција у нормалним државама присиљава фирме да формирају приступачне цијене, само код нас је обрнуто – сматра Главаш.

 

Он подсјећа да је директор ЕРС Лука Петровић у септембру увјеравао јавност да поскупљења струје неће бити, али је, како тврди Главаш, сада јасно да су то била лажна предизборна обећања.

 

– Фирме у систему ЕРС у међувремену биљеже рекордне губитке. Па су тако у РИТЕ Угљевик” трећи квартал ове године завршили са губитком од чак 10,8 милиона марака, што је за 9,97 милиона више него што им је био губитак на крају септембра прошле године – наводи Главаш.

 

Он додај да је “на челу овог предузећа ДЕМОС-ов кадар који до сада само успјешно ниже губитке, док је пословање овог предузећа катастрофално.”

 

-Рекордни су минуси и у дистрибутивним предузећима из система ЕРС гдје су остварени губици од скоро 20 милиона евра. А неко мора да надокнади штету, а ко други него грађани РС, како су то и до сада навикли у Електроприовреди Републике Српске – закључује Главаш.

Нешић: Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претв...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу...

28 Новембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим грађанима Реп...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим...

21 Новембар, 2023
Конференција за медије

Демократски народни савез ће у сриједу...

14 Новембар, 2023
Нешић у званичној посјети Републици Словенији...

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад...

8 Новембар, 2023
Градска организација ДНС Градишка одржала ванредну изборну С...

Славко Мекињић једногласно је изабран за новог...

8 Новембар, 2023
Нешић за РТРС: На основу свих информација и изјава очекујем ...

На основу свих информација и изјава очекујем да...

7 Новембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!