Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

"НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ"-ЈОВИЧИЋ: ИМА ПРЕВИШЕ АГЕНЦИЈА КОЈЕ СЕ БАВЕ БЕЗБЈЕДНОСНИМ...

28 Јануар, 2021

Поред управних организација попут Граничне полиције БиХ и Службе за послове са странцима, Министарство безбједности БиХ има секторе за имиграцију и за азил, а који се састоје од укупно пет одсјека, те би нова агенција која би се бавила питањем миграната била непотребан, а велики трошак, сматрају стручњаци.

 

Тако се Сектор за имиграцију, који, између осталог, ради управне и друге стручне послове који се односе на планирање и  спровођење политике у области имиграције у БиХ, састоји од два одсјека, док их Сектор за азил има три.

 

Упркос томе, Селмо Цикотић, министар безбједности БиХ, заговара иницијативу да се формира нова агенција која би се, како је рекао, искључиво бавила бригом о илегалним мигрантима, што је одмах у старту наишло на оштра негодовања чланова Заједничке комисије за одбрану и безбједност.

 

Против идеје министра Цикотића је и стручњак за безбједност Радислав Јовичић, потпредсједник ДНС-а, који истиче да имамо превише агенција које се баве безбједносним питањима у БиХ.

 

"Те агенције немају добру координацију на рјешавању мигрантске кризе. БиХ није озбиљно схватила проблем мигрантске кризе када се он појавио и сада осјећамо много веће посљедице. Формирање било каквог новог тијела на трошак грађана БиХ је беспредметно коментарисати. То је сулуда идеја", истиче Јовичић.

 

Сматра да треба направити стратешки план, те дјеловати у сарадњи са земљама у окружењу и у ЕУ, јер БиХ не може сама ријешити овај проблем.

 

"Постојећи капацитети задовољавају и више него што нам треба да рјешавамо мигрантску кризу. Што не ојачају Граничну полицију, те Службу за послове са странцима, а не да сад формирају неку нову агенцију која ће само узимати паре из буџета", рекао је Јовичић за "Независне".

 

Нешић у Бриселу са Ленарчићем и Аџићем...

Службе заштите и спасавања у Босни и Херцеговини...

23 Март, 2023
Нешић у Бриселу: Разговарао са комесаром ЕУ за сусједство и ...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић је радну...

23 Март, 2023
Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
Министар Нешић на састанку са амбасадором Републике Словачке...

Министар безбједности Ненад Нешић на састанку са...

16 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!