Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

"НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ"-ЈОВИЧИЋ: ИМА ПРЕВИШЕ АГЕНЦИЈА КОЈЕ СЕ БАВЕ БЕЗБЈЕДНОСНИМ...

28 Јануар, 2021

Поред управних организација попут Граничне полиције БиХ и Службе за послове са странцима, Министарство безбједности БиХ има секторе за имиграцију и за азил, а који се састоје од укупно пет одсјека, те би нова агенција која би се бавила питањем миграната била непотребан, а велики трошак, сматрају стручњаци.

 

Тако се Сектор за имиграцију, који, између осталог, ради управне и друге стручне послове који се односе на планирање и  спровођење политике у области имиграције у БиХ, састоји од два одсјека, док их Сектор за азил има три.

 

Упркос томе, Селмо Цикотић, министар безбједности БиХ, заговара иницијативу да се формира нова агенција која би се, како је рекао, искључиво бавила бригом о илегалним мигрантима, што је одмах у старту наишло на оштра негодовања чланова Заједничке комисије за одбрану и безбједност.

 

Против идеје министра Цикотића је и стручњак за безбједност Радислав Јовичић, потпредсједник ДНС-а, који истиче да имамо превише агенција које се баве безбједносним питањима у БиХ.

 

"Те агенције немају добру координацију на рјешавању мигрантске кризе. БиХ није озбиљно схватила проблем мигрантске кризе када се он појавио и сада осјећамо много веће посљедице. Формирање било каквог новог тијела на трошак грађана БиХ је беспредметно коментарисати. То је сулуда идеја", истиче Јовичић.

 

Сматра да треба направити стратешки план, те дјеловати у сарадњи са земљама у окружењу и у ЕУ, јер БиХ не може сама ријешити овај проблем.

 

"Постојећи капацитети задовољавају и више него што нам треба да рјешавамо мигрантску кризу. Што не ојачају Граничну полицију, те Службу за послове са странцима, а не да сад формирају неку нову агенцију која ће само узимати паре из буџета", рекао је Јовичић за "Независне".

 

НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!