Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ: ХОЋЕМО ДА ОДЛУЧУЈУ БИРАЧИ, А НЕ БРОЈАЧИ

7 Новембар, 2020

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић Нешић позвао је Централну изборну комисију /ЦИК/ да се јасно одреди према инструкцији појединих градских и општинских изборних комисија да се само "пробраним" посматрачима дозволи присуство на бирачким мјестима, јер тиме легалитет и легитимитет избора може бити доведен у питање.

 

Нешић је нагласио да је ЦИК институција која има законску обавезу да штити законитост сваке фазе изборног циклуса, од истинитости бирачких спискова до законитог рада бирачких одбора.

 

Он је истакао да су захваљујући у свијету невиђеној изборној корупцији путем трговине бирачким одборима и регистрације фантомских странака и кандидата поједини бирачки одбори у потпуности једнопартијски, а сада им се покушавају намјестити и једнопартијски посматрачи, саопштено је из ДНС-а.

 

"У Српцу, на примјер, постоје бирачки одбори у којима су чланови из СНСД-а, СДА и А-СДА, при чему ови чланови из СДА и А-СДА носе имена Драган, Радован, Кристина. Нико није толико наиван да повјерује да је СДА у Српцу највећа српска партија. Шта је то, ако не припрема изборне крађе", сматра Нешић.

 

Према његовим ријечима, на овим изборима се дошло у ситуацију да на коначан исход могу утицати десетине хиљада лажних бирача путем поште, ојачаних једнопартијским бирачким одборима са подобним посматрачима, те такав спој изборних манипулација у многим општинама у потпуности може промијенити стварну вољу грађана.

 

Они који буду изабрани на такав начин нити су изабрани у складу са законом нити представљају одраз воље бирача, нагласио је Нешић и додао да то значи да се у питање доводи и легалитет и легитимитет избора.

 

Он је изразио незадовољство што се ЦИК још није изјаснио о инструкцијама појединих градских и општинских изборних комисија да се на бирачким мјестима дозволи улазак само неколико посматрача и то оних који први дођу.

 

"То је у супротности са Изборним законом који јасно каже да свака политичка партија, која учествује у изборима, има право на по једног посматрача на сваком бирачком мјесту", рекао је Нешић.

 

Нешић је подсјетио да је европски стандард да посматраче на бирачким мјестима имају искључиво парламентарне политичке партије.

 

"Седамдесет политичких субјеката регистрованих за учешће на изборима нити има чланство, нити имају одборе и канцеларије, али имају посматраче и чланове бирачких одбора. То ћемо кроз измјене Изборног закона БиХ морати мијењати да би изборним крађама стали у крај. ДНС-у не треба ниједан украдени глас, али нећемо ни дозволити да нама буде украден ниједан глас", поручио је Нешић.

Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
Патолошка мржња Дениса Бећировића према свему што је српско....

Ако нешто изгриза темеље БиХ, подрива темеље...

1 Август, 2023
НЕШИЋ: СРПСКЕ НЕ БИ БИЛО ДА ЈЕ МИШЉЕЊЕ ЗАПАДНИХ СИЛА БИЛО ВО...

Воља народа се не може санкционисати, а рад...

1 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!