Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ТРНИНИЋ: КОНСТАНТАН ПРОБЛЕМ У САРАДЊИ СА НИВООМ БиХ

9 Јул, 2018

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић рекао је да је на Комисији за спољне послове Представничког дома Парлемента БиХ било блокирано 180 милиона евра средстава за Републику Српску за четири веома важна пројекта.

 

"Ријеч је о пројекту Свјетске банке за подршку реструктуирању `Жељезница Српске` вриједном 51,3 милиона евра, затим завршетку ауто-пута Бањалука-Прњавор од 47 милиона евра, о пројекту холандског фонда `Орио` од три милиона евра донаторских средстава, те изградњи Коридора `Пет це` од 70 милиона евра", нагласио је Трнинић. 

 

 

Он је нагласио да су ова средства блокирана из политичких разлога, те да Република Српска у овом ресору има константан проблем са нивоом БиХ, иако се труди да има коректну сарадњу. 

 

 

Трнинић је подсјетио на понашање делегације БиХ која је оспоравала потписивање протокола у вези са изградњом ауто-путева у Српској на Самиту "16 плус један" који је протеклог викенда одржан у Софији. 

 

 

"Ми на самит нисмо отишли самоиницијативно него на позив кинеске Амбасаде у БиХ, у договору са кинеским компанијама које су предложиле да се протоколи у вези с тим пројектима потпишу у званичном протоколу на самиту", рекао је Трнинић новинарима у Бањалуци. 

 

 

Он је објаснио да се кинеска страна извинила представницима Српске по доласку на самит јер, како је навео, делегација БиХ, коју су сачињавали предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, није сагласна да пројекти из Републике Српске буду дио званичног протокола. 

 

 

"Колико сам добио информацију од кинеске стране, Звиздић је условио да ће напустити самит ако пројекти из Српске буду у званичном протоколу", напоменуо је Трнинић, додајући да су протоколи због тога потписани прије званичног почетка самита. 

 

 

Трнинић је нагласио да Република Српска има и проблем са пројектом изградње ауто-пута Бањалука-Млиниште за који се годинама чека писмо подршке са нивоа БиХ, иако је претходно доведен у завршну фазу. 

 

 

"Сматрам да би политика требало најмање да се мијеша у област инфраструктуре и у надлежности Министарства саобраћаја и веза јер су то животни проблеми за све грађане, прије свега Српске, али и БиХ", додао је Трнинић. 

 

 

Он је нагласио да Република Српска подржава све пројекте који се кандидују у Федерацији БиХ, те да Српска има јако добру сарадњу са Министарством транспорта и комуникација БиХ. 

 

 

"Прва стратегија која је усвојена на нивоу БиХ била је управо из области транспорта и сада је шаблон за све остале стратегије", навео је Трнинић. 

 

 

Трнинић је у склопу Самита "16 плус један" потписао Протокол о окончању преговарачког поступка у вези са изградњом ауто-пута Бањалука-Приједор са представником кинеске Међународне кооперације за економску и технолошку сарадњу при Шандонг хај-спид групацији. 

 

 

Трнинић и директор Јавног предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" Душан Топић потписали су са представницима кинеских компанија "Синочем капитал" и "Кина оријент асет менаџмент /интернешнел/ холдингс лимитед" Протокол о сарадњи у вези са Пројектом ауто-пута Добој-Вукосавље и ауто-пута Вукосавље-Брчко, као дијела мреже ауто-путева на територији Републике Српске.


 


 

ТРНИНИЋ: НАДАМО СЕ ШТО СКОРИЈЕМ ПОЧЕТКУ ИЗГРАДЊЕ ГРАНИЧНОГ П...

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо...

18 Јануар, 2019
„ОСЛОБОЂЕЊЕ“- МИЛЕНКО ЂАКОВИЋ: РАЗНЕ ГРУПЕ УЗЕЛЕ СУ МЈЕСТА Д...

„По изборним резулататима ДНС је...

18 Јануар, 2019
МИНИСТАРКА РЕШИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ ИЗРАДА СТРАТЕГИЈЕ ЗА НАЦИОНАЛНЕ...

Министар управе и локалне самоуправе Републике...

16 Јануар, 2019
ДНС ГРАДИШКА: СВЕЧАНОСТ У ЧАСТ ДОБРИХ ИЗБОРНИХ РЕЗУЛТАТА...

Демократски народни савез Градишка, организовао...

12 Јануар, 2019
ЗВОРНИК: ГРАДСКИ ОДБОР ПДП-а КОЛЕКТИВНО ПРИСТУПИО ДНС-у...

Градски одбор Партије демократског прогреса...

11 Јануар, 2019
ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ–НЕШИЋ: ПОДРШКА СНСД-овом СТАВУ ДА БУДЕ ОДГ...

Посланик ДНС-а у Представничком дому...

11 Јануар, 2019
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!