Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ТРНИНИЋ: КОНЦЕСИЈОМ ДО АУТО-ПУТА БАЊАЛУКА-ПРИЈЕДОР

9 Јул, 2018

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас (09.07.2018.) да ће у Републици Српској први пут бити реализован концесиони уговор са кинеском Међународном кооперацијом за економску и технолошку сарадњу при Шандонг хај-спид групацији, која би требало да гради ауто-пута Бањалука-Приједор.

 

Трнинић је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је вриједност пројекта изградње ауто-пута, чија је дужина 42 киломатра, 297 милиона евра. 

 

"Протоколом који смо са кинеским партнером потписали на Самиту `16 плус један`, који је одржан у Софији протеклог викенда, стекли смо услове да тражимо сагласност Комисије за концесије Владе Српске, Владе Кине и мишљење Правобранилаштва Српске, како би коначан уговор потписали у септембру", рекао је Трнинић. 

 

Према његовим ријечима, тиме би се стекли услови да кинеска страна крене у реализацију, која подразумијева израду пројекта и обезбјеђивање финансирања, док би обавеза Републике Српске била експропријација. 

 

"Овим смо отворили могућност да се овај пројекат изградње ауто-пута до Приједора настави према Новом Граду у профилу ауто-пута, те да се гради брзи пут према Козарској Дубици", нагласио је Трнинић. 

 

Он је подсјетио да је на самиту потписан и Протокол о сарадњи у вези са пројектом ауто-пута Добој-Вукосавље и ауто-пута Вукосавље-Брчко, с тим да се дионица Добој-Вукосавље односи на Коридор "Пет це", односно дио који пролази кроз Републику Српску. 

 

Директор преузећа "Ауто-путеви Српске" Душан Топић навео је да је концесија нови вид финансирања изградње ауто-путева у Српској. 

 

"Када је ријеч о ауто-путу Бањалука-Приједор имамо веома добар конценсиони уговор. Кинески партнер обезбјеђује финансијска средства и гради ауто-пут, а предвиђено је да градња траје укупно пет година", објаснио је Топић. 

 

Он је нагласио да су од тог периода двије године предвиђене за припрему у смислу израде пројектне документације, обезбјеђивања финансијских средстава, те експропријације терена. 

 

"Након тога су предвиђене три године за изградњу 42 километра ауто-пута. По завршетку изградње, креће експлоатација и концесиони период од 30 година током којег би, на основу наплате путарине, било отплаћено улагање кинеског партнера", истакао је Топић. 

Према његовим ријечима, уговор предвиђа гаранцију Републике Српске у смислу броја возила, и то тако да је потребно обезбиједити суму дефинисану уговором, која ће се враћати на годишњој бази. 

 

Топић је објаснио да у почетку, првих пет-шест година, број возила неће бити довољан да измири те обавезе, али да ће касније бити више него довољан. 

 

"Тако да у првих пет-шест година треба да обезбиједимо сервисирање тих обавеза. Сматрамо да то неће бити проблем. Ријеч је о инвестициј 297 милиона евра, чиме би на годишњем нивоу наша обевеза била да вратимо нешто више од 30 милиона евра, с тим да је претпоставка да ће у почетку наплата путарине покривати 50 одсто тог износа", напоменуо је Топић. 
 

ДНС ПРИЈЕДОР: ФОРМИРАНО 108. БИРАЧКИХ ИЗБОРНИХ ШТАБОВА У ПРИ...

У Приједору је синоћ (20.07.2018) одржан састанак Градског изборног штаба, Рејонских координатора и Изборног штаба Изборне јединице

21 Јул, 2018
ОО ДНС ОШТРА ЛУКА: ПОСТАВЉЕНИ ЦИЉ ЋЕ БИТИ ОСТВАРЕН НА ОПШТ...

У Оштрој Луци је јуче (20.07.2018.) одржан састанак чланова Општинског изборног штаба и шефа Изборног штаба Изборне јединице

21 Јул, 2018
МАЛЕШЕВИЋ: ЗА МОБИЛНОСТ СТУДЕНАТА И АКАДЕМСКОГ ОСОБЉА ОБЕЗБИ...

Један од стратешких циљева Министарства просвјете и културе Републике Српске јесте повећање мобилности студената и академског особља, за шта је

20 Јул, 2018
ПЕЛАГИЋЕВО: ОДБОРНИК НДП-А ПРЕШАО У ДНС...

У четвртак (19.07.2018.) одборник у Скупштини општине Пелагићево Слободан Петровић, прешао је из НДП-а у ДНС. Петровићу је чланску карту уручио

20 Јул, 2018
НЕВЕСИЊЕ – НЕШИЋ: КРУЖНИ ТОК У НЕВЕСИЊУ ДО 12.АВГУСТА...

Ненад Нешић  посјетио је данас (19.07.2018.)  нову  канцеларију  ДНС-а у Невесињу, која је у припреми. Разговарао је

19 Јул, 2018
OO ФОЧА – СТОЈАНОВИЋ : У ДНС-У ЗАДОВОЉНИ УСВАЈАЊЕМ ОДЛУКЕ О ...

Одлука о асфалтирању локалних путева у општини Фоча, која је усвојена на данашњој сједници локалног парламента, требала би бити важан корак у

19 Јул, 2018
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!