Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

АЋИЋ: И ДАЉЕ НА СЦЕНИ ТИХИ БОЈКОТ ПОВРАТКА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈУ БиХ

9 Октобар, 2020

Повратак Срба у ФБиХ опструише се на суптилан начин. Јасно изражена намјера институција Републике Српске да подрже повратак Хрвата и Бошњака у Српску. Приоритети стамбено збрињавање породица из категорије избјеглих и расељених лица и примјена концепта социјалног становања. Очекују се већа средства за рад Секретаријата у идућој години.

 

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић изјавио је да је и данас, 25 година након рата у БиХ, на сцени тихи бојкот и опструкција повратка Срба у Федерацију БиХ /ФБиХ/.

 

"Опструкција се манифестује на веома суптилан начин, тако што се направи повратнику кућа, а онда он трпи и чека када ће му бити урађен пут и када ће добити прикључке за воду и струју, што је обавеза локалне заједнице", рекао је Аћић у интервјуу Срни.

 

Он каже да није задовољан степеном ангажовања кантоналних и федералних власти када је ријеч о повратку Срба у ФБиХ, јер федерално Министарство за избјеглице и расељена лица располаже са четири пута већим буџетом од Републичког секретаријата, чији буџет износи девет милиона КМ.

 

Када је ријеч о повратку у Републику Српску у периоду од 2006. до 2019. године, Аћић је навео да је бивше Министарство за избјеглице и расељена лица Српске само у обнову објеката уложило укупно 23 милиона КМ, од чега је двије трећине дато за повратак Бошњака и Хрвата у Српску.

 

"Јасно је изражена намјера институција Републике Српске да се подржи повратак у Српску", указао је Аћић.

 

Када је ријеч о обнови вјерских објеката, каже Аћић, за објекте Католичке цркве дато је четири милиона КМ, за реконструкцију објеката Исламске заједнице више од 1,5 милиона КМ, а за обнову објеката Српске православне цркве 2,7 милиона КМ.

 

Аћић је навео да се Републички секретаријат све чешће сусреће са захтјевима удружења српских повратника у ФБиХ за подизање нивоа безбједности Срба кроз електрификацију и бољу освијетљеност рубних дијелова њихових насеља кроз које пролазе мигранти.

 

Он је додао да је Секретаријат потписао уговор са Министарством унутрашњих послова Републике Српске за набавку дронова који ће пратити кретање миграната, подсјетивши да је политика Владе Српске да нема изградње мигрантских центара на територији Републике Српске.

 

Аћић је изразио захвалност Влади Републике Српске за чињеницу да су ове године први пут у историји бившег Министарства за избјеглице и расељена лица Српске, чије је послове преузео Републички секретаријат, приближно уједначена средства за повратак Бошњака и Хрвата у Српску и Срба у ФБиХ.

 

Он је прецизирао да је за повратак Бошњака и Хрвата у Српску предвиђено 1,8 милиона КМ, а за повратак Срба у ФБиХ 1,7 милиона КМ.

 

Аћић каже да је Републички секретаријат у овој години планирао да у 50 општина и градова потпише уговоре за повратак у ФБиХ и Републику Српску, те да је до сада реализовано и потписано око 40 одсто таквих уговора.

 

Говорећи о приоритетима у раду Секретаријата у идућој години, Аћић каже да су приоритети - спровођење међународних пројеката из кредитних и донаторских средстава, стамбено збрињавање породица из категорије избјеглих и расељених лица, примјена концепта социјалног становања у Српској, те област миграција.

 

Он је навео да Стратегија социјалног становања, коју је усвојила Влада Српске, подразумијева дођељивање станова који се преносе у власништво јединица локалне самоуправе које управљају том имовином.

 

"Очекујемо наставак тог концепта", рекао је Аћић и додао да Секретаријат суфинансира средства за око 600 породица које се налазе у алтернативном смјештају.

 

Он је напоменуо да је Републички секретаријат покренуо активност са локалним заједницама ради утврђивања свих породица из категорије избјеглих и расељених лица које нису стамбено збринуте, нису искористиле право на враћање имовине, нису се вратиле у пријератно мјесто живљења нити оствариле правичну надокнаду имовине.

 

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић рекао је да ће Секретаријат доставити Влади Републике Српске информацију о томе и приједлог рјешавања проблема становања за породице за које се утврди да нису стамбено збринуте.

 

Аћић је навео да је у бањалучком насељу Куљани почела примјена Програма социјалног становања, гђе је у три ламеле усељено више од 50 породица, а у току је изградња још двије зграде са 50 станова у мјесној заједници Ада.

 

На списку пријављених, каже Аћић, налази се више од 150 породица које чекају кров над главом и испуњавају услове, али неће све моћи да буду стамбено збринуте у насељу Ада.

 

Аћић очекује од Владе Српске већа средства у идућој години за рад Републичког секретаријата, који годишње располаже са око девет милиона КМ, што није довољно да би се могло више помоћи повратку Срба у ФБиХ.

 

Када је ријеч о спровођењу Регионалног стамбеног програма у БиХ, Аћић каже да су до сада завршена 803 индивидуална и колективна објекта становања, а до краја године би требало бити завршено још 130 кућа и станова.

 

Он је подсјетио да је Регионалним стамбеним програмом предвиђена изградња 1.882 стамбене јединице, односно кућа и станова.

 

"Сви пројекти који се реализују са међународним донаторима и кредиторима требали би да буду окончани 2022. године", напоменуо је Аћић.

ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
Нешић: Није успио покушај стигматизације српског народа...

Чињеница да већина земаља чланица Уједињених...

23 Мај, 2024
Нешић: Нисам увриједио жртве злочина у Сребреници...

Нисам ја увриједио жртве злочина у Сребреници,...

23 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!