Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

АЋИЋ: ЗАЈЕДНИЧКА ПОМОЋ СРБИМА ПОВРАТНИЦИМА У ФБиХ

3 Септембар, 2020

Представници Комесаријата за избјеглице и миграције Србије и Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске потписали су данас у Београду споразум о сарадњи чији је превасходни циљ пружање помоћи Србима повратницима у Федерацију БиХ /ФБиХ/.
 

Циљ споразума, који су потписали представник Комесаријата за избјеглице и миграције Србије Иван Гергинов и вршилац дужности директора Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Марко Аћић, јесте и размјена искустава у вези са мигрантском кризом.
 

Аћић је рекао новинарима да је овим споразумом сарадња двије институције подигнута на виши ниво, те да тај документ има и посебан фокус - помоћ у одрживом повратку Срба у ФБиХ.
 

"Ниво помоћи коју добијају са нивоа федералних и кантоналних институција нажалост није довољан и одрживи повратак Срба у ФБиХ се помаже највећим дијелом од Владе Републике Српске", рекао је Аћић.
 

Он је напоменуо да се од данас и Комесаријат Србије укључио у ту врсту помоћи, те објаснио да је Комесаријат у јавним набавкама за ову годину већ планирао одређену помоћ у свим кантонима у пољопривредној механизацији и кућним апаратима.
 

"Посебно смо заинтересовани за јачање сарадње у области миграција јер Србија и Комесаријат имају огромно искуство, а ми се у Републици Српској, па и БиХ, сусрећемо са изазовима мигрантске кризе, можда у најјачем обиму до сада", рекао је Аћић.
 

Према његовим ријечима, разговараће се и како да се службеници Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске обуче у Комесаријату за избјеглице и миграције Србије о свему што је важно када је у питању мигрантска криза.
 

"Политика Републике Српске јесте да се мигранти не задржавају на територији Српске и спремни смо да их евидентирамо, да им пружимо основну здравствену заштиту, основни хигијенски пакет и да им помогнемо да иду ка дестинцији где желе", рекао је он.
 

Аћић је навео и да жеља миграната није да остану у Републици Српској и у БиХ, него да иду у државе ЕУ.
 

Он је подсјетио да на подручју Републике Српске нема мигрантских центара, те да је Секретаријат и прошле и ове године издвајао средства за помоћ оним дијеловима БиХ гдје су стационирани.
 

"Ове године смо заједно са МУП-ом анализирали мигрантске руте којима се крећу, најчешће кроз Унско-сански кантон", рекао је Аћић и додао да ће се у дијеловима ФБиХ куда пролазе мигранти, а гдје су Срби повратници, радити на побољшању безбједносних услова и путем електрификације.
 

Гергинов је изразио задовљство због потписаног споразума, те истакао да ће помоћ сада бити прецизније распоређивана.
 

"Средства која имамо, уз помоћ и рекао бих навигацију од стране Секретаријата Републике Српске биће сигурно прецизније распоређена", рекао је он.
 

Према његовим ријечима, сигурно је да људи из Бањалуке боље знају и виде, него људи из Београда каква је ситуација на терену.
 

Гергинов је додао и да ће сва искуства Комесаријата у вези са мигрантском кризом бити на располагању Републици Српској.

НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!