Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ: ДНС СПРЕМАН ЗА ИЗБОРЕ, ОСТАЈЕМО ДРУГА НАЈЈАЧА СТРАНКА ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ

27 Август, 2020

-Ко год мисли да у политици резултат зависи само од једног човјека, тај је у политику залутао. Политика није индивидуални, већ колективни “ спорт”. Квалитетнији живот се не чека, за њега се гласа, истакао је Ненад Нешић, предсједник ДНС и директор “Путева РС”, у интервјуу за banjaluka.net.

 

На предстојећим локалним изборима, ДНС има листе у 68 општина и градова. С каквим амбицијама чекате изјашњавање грађана? Какав је ваш однос према процјенама да не постоји могућност да се, у збиру, приближите броју гласова који је Демократски народни савез имао на посљедњим општим изборима?

НЕШИЋ: Грађане Републике Српске не занима са каквим амбицијама ми излазимо на изборе, већ шта они могу да очекују од повјерења које поклоне ДНС-у. Зато се наша амбиција не завршава изборног дана, тада почиње. А почива на побољшању рада локалних самоуправа у образовању, инфраструктурним пројектима, помоћи пољопривреди и побољшању здравства. ДНС ће на изборима потврдити своју позицију друге најјаче странке владајуће коалиције и једног од кључних фактора на политичкој сцени Републике Српске.

 

Како бисте дефинисали актуелну фазу у односима ДНС-а и СНСД-а? Шта мислите о примједбама из појединих других странака владајућег блока – да нисте лојалан партнер најснажнијој партији коалиције, при чему се помињу случај Челинца и још неке средине, гдје имате друге савезнике?

НЕШИЋ: Постао сам предсједник ДНС-а из увјерења да грађани Републике Српске желе промјену оличену у новим људима са новом енергијом. У том смислу лојалност у политици дефинишем кроз то колико од оног обећаног грађанима ћемо реализовати нашим учешћем у власти. Мали број грађана занимају међусобни односи политичара, наше подјеле, неспоразуми или коалиције. Њих занимају конкретне ствари, нпр да ли ће им сљедеће године бити јефтиније или скупље да своје дијете пошаљу у школу, да ли ће у њиховом мјесту бити педијатар и хоће ли се иселити у Словенију или Њемачку или остати овдје. Зато са поносом истичем да гдје од мене зависи, у ЈП Путеви РС, ниједан километар пута не касни, домаће фирме и радници зарађују а ми смо показали шта је домаћинско пословање и добили позитиван ревизорски извјештај о нашем пословању.

 

Ко, по вашој процјени, може да рачуна на већи дио ранијег заједничког бирачког тијела – ДНС или ДЕМОС? С вашег становишта, како изгледа „завршни рачун“ разлаза са некадашњим страначким колегама?

НЕШИЋ: Свој став о снази ДНС-а сам вам већ изњео. Завршни рачун свима нама дају грађани. Од тог рачуна не можете побјећи 15. новембра без обзира на то ради које функције сте напустили ДНС.

 

Какав је садашњи статус приједорског одбора ДНС-а у оквиру странке као цјелине? Како гледате на процјене да ће Драгутин Родић и Марко Павић, у зависности од резултата 15. новембра, приједорски ДНС трансформисати у нову, самосталну политичку организацију?

НЕШИЋ: Приједор је доказ како Демократски народни савез може трансформисати једну средину одговорним и поштеним приступом према грађанима. То је данас град динамичног развоја, са е-управом, и примјерима успјешне праксе у инвестицијама кроз компаније из бројних земаља Европе које су тамо нашле своје мјесто. Зато је важно како ћемо, наћи начин да образац по коме је ДНС транформисао Приједор проширимо на што више мјеста у Републици Српској. То је оно на шта желим да трошим вријеме и енергију, умјесто на разне кулоарске приче, и управо на томе ћу радити заједно са Драгутином Родићем

 

Да ли се домет ДНС-а у Бањалуци на претходним општим изборима може сматрати личним учинком Милана Радовића? Шта је остало од тог капацитета након Радовићевог одласка из странке?

НЕШИЋ: Наш одбор у Бањалуци је примјер оног што је нова снага и енергија ДНС-а. Млад и образован предсједник одбора и људи који су ту остали из истинске жеље да помогну својим суграђанима. Потенцијал једне истински здраве тимске приче је увијек већи од сваке појединачне снаге. Наш народ каже – кога нема, без њега се може. Радовић и ДНС су се разишли на културан и цивилизован начин, без жучи и иједне грубе ријечи. То говори да је ДНС истински модерна, демократска и народу посвећена странка. Ко год мисли да у политици резултат зависи само од једног човјека, тај је у политику залутао. Политика није индивидуални, већ колективни “ спорт”. Тим побјеђује! Ми ћемо изаћи пред Бањалучане са конкретним програмом и рјешењима која су у најбољем интересу сваког човјека, а они ће вредновати. Квалитетнији живот се не чека, за њега се гласа!

 

У Источном Сарајеву, средини која се може третирати као ваша лична „база“, ове године је велика гужва, у смислу броја политичких субјеката који претендују на озбиљан резултат. Има ли ту, и кад је у питању ниво града и кад је ријеч шест општина које га чине, маневарског простора за ДНС под вашим вођством?

НЕШИЋ: У разговору са људима из ове регије примјећујем да они цијене нашу искрену вољу да подједнако бринемо о свим крајевима Републике Српске. Људи из наших одбора у овом крају се труде да се покажу дјелима, да очисте паркове, посаде дрвеће, нађу се људима у невољи. Јер нама су људи важни. Све то нам даје за право да очекујемо одличан резултат, а ријеч грађана је свакако посљедња.

 

Почетком августа, објављено је да су „Путеви РС“ након 11 година добили позитиван ревизорски извјештај. Какав је ваш однос према скептичним коментарима и сумњама у вјеродостојност такве анализе?

НЕШИЋ: Мој једини коментар је да ћу са још већом енергијом бити ангажован да се пројекти завршавају прије рока, да ће наше фирме и наши радници зарађивати а грађани ће се возити на квалитетним и безбједним путевима. Скептика ће бити све мање јер ће позитивни извјештаји ЈП „Путеви Републике Српске” постати правило.

Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
Патолошка мржња Дениса Бећировића према свему што је српско....

Ако нешто изгриза темеље БиХ, подрива темеље...

1 Август, 2023
НЕШИЋ: СРПСКЕ НЕ БИ БИЛО ДА ЈЕ МИШЉЕЊЕ ЗАПАДНИХ СИЛА БИЛО ВО...

Воља народа се не може санкционисати, а рад...

1 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!