Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

“ИНФОБИЈЕЉИНА”-ИНТЕРВЈУ-ПОПОВИЋ: ИЗГРАДЊА АЕРОДРОМА У ТРЕБИЊУ ЗНАЧАЈНА И ЗА...

6 Август, 2020

Пројекат изградње аеродрома у Требињу је од изузетног значаја за Републику Српску, али и за регију, каже за портал ИнфоБијељина Ђорђе Поповић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске.
 
Репортер ИнфоБијељина је са министром Поповићем разговарао о бројним актуелним темама из његовог ресора, укључујући и стање на бањалучком аеродрому, изградњу нових километара аутопутева, реструктурирање “Жељезница Републике Српске” и тако даље.

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Ускоро се навршава шест мјесеци како сте именовани за министра саобраћаја и веза у Влади Републике Српске. Чему сте, руководећи овим ресором, највише пажње посвећивали у ових скоро пола године?


ПОПОВИЋ: Рекао бих да су претходни период мог мандата обиљежиле активности вођене на превазилажењу посљедица пандемије узроковане вирусом корона. На самом почетку кризе смо ступили у контакт са Министарством комуникација и транспорта БиХ и надлежним органима у другим земљама, како бисмо на што ефикаснији начин дефинисали транспортне коридоре са Србијом и Хрватском за теретни саобраћај, јер се он одвијао у конвојима.  Циљ нам је био да превоз не стане у тим најкритичнијим моментима. Кроз мјере Владе Републике Српске помоћи привреди и у свакодневној комуникацији са превозницима трудимо се да им олакшамо период који је пун изазова не само за њих, већ привреду у цјелини.  Почетак грађевинске сезоне је добро кренуо и упркос пандемији сва градилишта на аутопуту, магистралним и регионалним путевима су активна. Извођачи радова успијевају одржати динамику и то је оно што је за похвалу. 


ИНФОБИЈЕЉИНА: Које активности се тренутно проводе на планираном наставку изградње мреже аутопутева кроз Републику Српску, а посебно када је у питању аутопут према Бијељини, који би наш град, преко Добоја, спојио са Бањалуком?


ПОПОВИЋ: Изградили смо 106 километара аутопута, а настављамо и даље. У току је  изградња шест километара на Коридору 5Ц кроз Републику Српску од Добоја до Вукосавља, док је за дионицу од Руданке до Путниковог брда у току избор најповољнијег понуђача. Влада Републике Српске је на посљедњој сједници донијела одлуку о финансирању, пројектовању и изградњи дионице аутопута Вукосавље – Брчко, чији је циљ да омогући боље повезивање мреже аутопутева унутар Републике Српске, али и повезивање са Србијом. Усвојена је и одлука Влада Републике Српске о финансирању, пројектовању и изградњи дионице аутопута Брчко - Бијељина - Рача. Активности на пројекту изградње аутопута Сарајево – Београд – Сарајево којим се предвиђа изградња међудржавног моста у Рачи и заједничког граничног прелаза на територији Србије иду предвиђеном динамиком. Дужина аутопута кроз Републику Српску, од Вукосавља преко Брчког и Бијељине до границе са Републиком Србијом је 70 километара.  У протеклом периоду усвојен је Просторни план Града Бијељина, а Народна скупштина Републике Српске усвојила је План парцелације за аутопут за  дионицу Брчко – Бијељина – граница Републике Србије, а у току је поступак експропријације непокретности за ову дионицу. План парцелације за аутопут од Вукосавља до Брчког тренутно је на јавном увиду након чега би требао бити упућен на усвајање у Народну скупштину Републике Српске.  Што се тиче изградње аутопута Бањалука – Приједор – Нови Град, очекујем да се у наредном периоду интензивирају активности. Приједлог плана парцелације за аутопут према Приједору је био на јавном увиду, у току је анализа пристиглих коментара и примједби. Очекујем да коначан документ буде упућен у даљњу процедуру, након чега ће бити позната траса. У међувремену концесионар је дужан да испуни одређене претходне услове из уговора, тако да очекујем да се овај пројекат у наредном периоду убрза. Подсјећам, све је ово предвиђено Стратегијом развоја јавних путева у Републици Српској за период 2016-2025. године, коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, а којом се предвиђа дугорочни развој мреже јавних путева како би се побољшао међународни, регионални и унутрашњи транспорт.

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Да ли сте задовољни квалитетом наших постојећих саобраћајница, када говоримо о магистралној и регионалној путној мрежи?


ПОПОВИЋ: Чињеница је да су наши магистрални и регионални путеви изграђени у просјеку прије пола вијека и да конструкцијски не задоваљавају потребе савремених корисника по питању носивости, безбједности и брзине путовања. Зато смо се кроз наше стратешке документе и планове опредијелили за изградњу нових и реконструкцију и модернизацију постојећих путних праваца. Да подсјетим да је у току рехабилитација магистралног пута Љубиње - Требиње, као и санација клизишта на регионалном путу Површнице - Лопаре, као и клизишта „Калата“ на магистралном путу Приједор - Козарац, радови на рехабилитацији магистралног пута Дрињача - Милићи- Власеница, као и дионица Добој – Шешлије - Модрича, реконструкција регионалног пута Бјелајце - Црна Ријека. У плану је рехабилитација регионаног пута Братунац – Дрињача. У току је изградња кружне раскрснице у Броду, рехабилитација и реконструкција путева на подручју општина Чајниче, Пелагићево, Добој, Модрича. Дакле, грађевинска сезона је у пуном јеку.

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Ових дана много се говори о изградњи аеродрома у околини Требиња. У чему ће се огледати значај тог аеродрома?

 
ПОПОВИЋ: Током боравка предсједника (Србије Александра) Вучића Бањалуци изражен је интерес да Република Србија гради аеродром у Херцеговини, на једној од локација у близини Требиња. Чланови оперативне групе обишли су двије локације, разговарали о моделима изградње и финансирања. У наредном периоду је планиран још један оперативни састанак након којег ће бити познато више детаља. Пројекат изградње аеродрома у Требињу је од изузетниг значаја за Републику Српску, али и за регију. Добра регионална повезаност утицаће на развој привреде и туризма у Херцеговини, тако да ћемо учини све са своје стране да овај пројекат буде реализован.

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Пандемија корона вируса имала је огроман утицај на авионски саобраћај. Занима ме да ли је Рyанаир или нека друга авио-компанија заинтересована за увођење нових линија са бањалучког аедорома по нормализацији овог стања?


ПОПОВИЋ: Рајанер је након вишемјесечне паузе због пандемије узроковане вирусом корона поново успоставио летове са бањалучког аеродрома за Брисел и Меминген, а од даљњег развоја епидемиолошке ситуације зависи увођење нових летова.  Са Аеродрома у Бањалуци одвија се још и саобраћај према Београду, а од јула је кренуо чартер саобраћај за Турску. У међувремену руководство Аеродрома ради на осавремењавању аеродрома и у току су радови на проширењу пристанишне зграде, завршетку изградње карго објекта, побољшању услова рада и набавци опреме за рад на аеродрому. Познато је да је „Аеродром Бањалука“ биљежио одличне резултате у 2019. години, превезено је око 150.000 путника, али нажалост, ограничавање кретања узрокованих пандемијом зауставило је овај тренд. 

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Већ годинама, Жељезнице Републике Српске су један од највећих губиташа међу јавним предузећима. Има ли назнака да ће се стање у догледно вријеме значајније поправити?

 

ПОПОВИЋ: У току је процес реструктурирања овог предузећа и циљ је да оно буде самоодрживо и конкурентно. Прва фаза реструктурирања која се односила на финансијско реструктурирање је при крају. У наредном периоду нас очекује организационо реструктурирање. Изабран је консултант који ће водити ове активности. Очекујемо и почетак власничког реструктурирања пред надлежним судом. У наредном периоду се очекује заказивање скупштине повјерилаца. Претходна скупштина је била заказана за 21. мај, али је због ситуације са вирусом корона одгођена до даљњег. Такође, у току је избор консултанта који ће предложити вишегодишње уговоре са Републиком у вези са одржавањем инфраструктуре и субвенционисањем путничког саобраћаја. Сам процес реструктурирања надаље ће пратити и нове инвестиције на модернизацији жељезничке мреже како бисмо постигли свој циљ. 


ИНФОБИЈЕЉИНА: Које бисмо још нове пројекте могли најавити из Вашег ресора, а који ће бити реализовани у наредном периоду?


ПОПОВИЋ: Можемо очекивати почетак изградње регионалног пута Невесиње – Берковићи. Експропријација је у завршној фази, очекује се прибављање грађевинске дозволе и избор извођача радова, након чега могу почети радови на овом путном правцу. Такође, подсјетио бих на два веома важна пројекта предвиђена за наредни период, а то су изградња магистралног пута Фоча-Тјентиште и Фоча - Хум.  За изградњу нове трасе магистралног пута од Фоче до Тјентишта урађен је генерални пројекат и одабрана најповољнија варијанта. Процјена вриједности изградње 11 километара пута са мостом преко ријеке Дрине је око 26 милиона КМ.  За изградњу магистралног пута Фоча - Хум  са међудржавним мостом преко ријеке Таре са Црном Гором израду пројектне документације је финансирала Европска комисија из програма ИПА. Вриједност пројекта је око 78 милиона евра, а дионица кроз Републику Српску је дуга око 20 километра. У наредном периоду очекујемо потписивање споразума између Савјета министара БиХ и Републике Црне Горе о изградњи међудржавног моста, а за шта смо већ покренули иницијативу према Министарству комуникација и транспорта БиХ, те затварање финансијске конструкције за изградњу. 

НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!