Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ: СРБИ У ЗЕНИЧКО-ДОБОЈСКОМ КАНТОНУ НИСУ НИ СТАТИСТИЧКА ГРЕШКА

24 Јул, 2020

Посланик ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Нешић рекао је Срни да Срби у Зеничко-добојском кантону нису ни статистичка грешка, јер у кантоналној Влади и њеним институцијама готово да их и нема.
 

 

"Бојим се да је постдејтонско етничко чишћење Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ израженије од оног ратног", нагласио је Нешић и истакао да је попис становништва из 1991. године у овом кантону потпуно избрисан.
 

Он је у посланичком питању, које је поставио 11. маја, тражио од премијера десет кантоналних влада у ФБиХ да му у року од 30 дана доставе тачан број Срба запослених у полицији, јавној управи, јавним установама и предузећима.
 

На Нешићево посланичко питање о националној структури запослених у органима јавне управе у кантонима, из Зеничко-добојског кантона су навели да је свега 19 Срба у кантоналној Влади и њеним службама.
 

"Од тога броја осморо су именована лица на ограничени мандат. Дакле, Срби нису ни статистичка грешка и имају положај `раје`. У Зеничко-добојском кантону Срби очито не могу бити ни дрвосјече, јер су у Шумама од 642 запослених само двоје Срби", указује Нешић и додаје да у свему овоме не улази у чињенице да се бројни Бошњаци ради "наводног поштовања конститутивности" изјашњавају као Срби.
 

У полицијским структурама, према одговору из Зеничко-добојског кантона, ради 102 Срба од скоро 3.000 запослених, у просвјети 72 и правосуђу 31 радник који се изјашњава као Србин.
 

Он наглашава да су из Општинског суда у Завидовићима навели да "не воде евиденцију о националној структури запослених".
 

"Невјероватан је одговор Општинског суда у Завидовићима. Такав одговор доказује да их запошљавање према попису из 1991. године, на којем упорно инсистирају, никада није занимало. Број Срба у Зеничко-добојском кантону је десеткован у односу на пријератни број и данас их је три пута мање него Осталих", каже Нешић.
 

Он очекује да међународне институције које улажу у пројекте у ФБиХ обрате пажњу на опструкцију повратка и одрживог останка од кантоналних и општинских власти у том ентитету.
 

"Вријеме је да престану инвестирати тамо гдје се не поштују основна људска права и гдје је дискриминација више него очигледна", поручио је Нешић.
 

Нешић је поновио да Срби у ФБиХ једино могу рачунати на помоћ Владе Републике Српске и да се тим људима мора наставити још интензивније помагати.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје дубоко жаљење...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје...

25 Септембар, 2023
Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
Патолошка мржња Дениса Бећировића према свему што је српско....

Ако нешто изгриза темеље БиХ, подрива темеље...

1 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!