Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ: ПОРАЗНИ ПОДАЦИ О ЗАПОСЛЕНИМ СРБИМА У ФБИХ

17 Јул, 2020

Предсједник Демократског народног савеза Ненад Нешић рекао је Срни да су поразни подаци о броју запослених Срба у кантонима Федерације БиХ и свака прича да се поштује попис становништва из 1991. године пада у воду јер су бројке неумољиве.

 

Нешић је рекао да је само из пет кантона добио одговоре на посланичко питање које је 11. маја поставио премијерима десет кантоналних влада у Федерацији БиХ од којих је тражио да му се у року од 30 дана доставе тачан број Срба запослених у полицији, јавној управи, јавним установама и предузећима.

 

"Подаци су порази", нагласио је Нешић.

 

Он је истакао да је сваки кантон у Федерацији прича за себе.

"Сама чињеница да сам за два мјесеца добио одговор само из пет кантона, све говори. Они који су скоро три деценије инсистирали на запошљавању према попису из 1991. године, Србе су свели на ниво статистичке грешке", констатовао је Нешић.

 

Он је рекао да је у Средњобосанском кантону у јавним институцијама запослено само 10 Срба. У Министарству унутрашњих послова /МУП/ само је шест досто Срба од укупног броја запослених, а само 72 запослена радника се изјашњавају као Срби.

 

У Тузланском кантону, навео је Нешић, од 476 запослених у јавним институцијама, само седморо су Срби, док у МУП-у и полицији ради 112 Срба од 1.986 запослених.

 

"У Босанско-подрињском кантону запослено је 18 Срба у институцијама овог кантона, а само 21 у МУП-у. Након таквих поразних података покушавају замаглити бројке па кажу да у Министарству финансија ради пет посто Срба у односу на укупан број запослених. Када мало боље погледате, видите да је то само један човјек!", истакао је Нешић и констатовао да је јасно зашто нема Срба у Федерацији.

 

"Да би негдје могао да живиш, мораш бити равноправан и радити, имати право на свој језик и писмо и бити конститутиван, што Срби још нису у три кантона", подсјетио је Нешић.

 

Он је додао да је добро да Влада Републике Српске посљедњих година посвећује значајну пажњу Србима који живе у Федерацији у стварању услова за одрживи повратак.

 

"То треба наставити јер ти људи очигледно могу рачунати само на помоћ Републике Српске", закључио је Нешић. 
 

НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!