Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

МАЛЕШЕВИЋ: ДО СЕПТЕМБРА УСКЛАЂИВАЊЕ ДИЈЕЛА НАСТАВНИХ ПЛАНОВА

3 Јул, 2018

Министарства просвјете Републике Српске и Србије до септембра би требало да ускладе наставне планове и програме из националне групе предмета, барем за дио разреда основне школе, рекао је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

 

Малешевић је рекао да ће тај посао бити настављен и да се нада да ће бити завршен јер српски народ, без обзира гђе био, треба да учи исти језик, историју и географију. 

 

"Нормално је да наставни планови и програми у основним школама буду исти. Ријеч је о истом народу са истом историјом који говори истим језиком", поручио је МалешевиЋ на конференцији за новинаре у Бањалуци након тематске сједнице Одбора за образовање, науку, културу и информисање Народне скупштине Републике Српске и Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Народне скупштине Србије. 

 

Он је рекао да је ово усклађивање изазвало одређене негативне коментаре у одређеним политичким странкама у БиХ, нарочито у Федерацији БиХ. 

 

"Српски народ има право да учи своју науку, а у ту српску науку улази ова национална група предмета. Очекујем да ће нам два одбора помоћи да радимо све што је неопходно да би се народ одржао и очувао националне интересе", додао је Малешевић. 

 

Он је подсјетио да, према Дејтонском споразуму, Република Српска има право на властито образовање. 

 

Малешевић је рекао да су Министарство просвјете и културе Републике Српске и ресорно министарство Србије 2010. године потписали Меморандум о сарадњи и да усклађивањем наставних планова нису изашли из оквира тог меморандума, као ни из оквира Дејтона. 

 

Он сматра да одржавање сједнице одбора скупштина Српске и Србије представља подршку раду два министарства на усклађивању наставних планова и програма из националне групе предмета у Српској и Србији - српском језику, историји, географији и познавању природе и друштва у нижим разредима основне школе. 

 

Малешевић је рекао да ће од наредне школске године ученици у основним и средњим школама у Републици Српској изучавати протекли рат. 

 

Предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за образовање, науку, културу и информисање Данијела Мрда рекла је да ова два одбора раде са циљем унапређења образовања, технолошког развоја, очувања и његовања културно-историјског насљеђа у Српској и Србији. Она је појаснила да одбори, усаглашавањем наставних планова и програма за националне предмете у школама Републике Српске и Србије, не желе угрозити права било ког конститутивног народа. 

 

Замјеник предсједника Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Скупштине Србије Љубиша Стојмировић рекао је да не разумије зашто би некоме сметало одржавање данашње заједничке сједнице два одбора, јер они немају ништа против да свако поштује своју историју, народ и језик, али исто то траже да се њима дозволи. Он је додао да српски народ никоме никада ништа није отимао, али неће дозволити ни да се њему отимају ни језик, ни историја, нити било шта друго. 

 

"Морамо сачувати наш језик, писмо и историју и пренијети их будућим нараштајима, јер смо суочени са чињеницом да неко покушава да прекроји нашу блиску и давну историју", сматра Стојмировић. 

 

Одговарајући на новинарско питање, како у Србији називају језик којим причају Бошњаци, он је рекао да су и хрватски и црногорски, па и бошњачки исти српски језик са малим модификацијама, те да је и у Санџаку српски језик службени језик. 

 

На тематској сједници под називом "Усаглашавање наставних планова и програма за националне предмете у школама Републике Српске и Републике Србије" обратио се и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, а у раду учествовали су и представници Републичког педагошког завода Републике Српске, Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства науке и технологије Републике Српске.
 

ТРНИНИЋ: НАДАМО СЕ ШТО СКОРИЈЕМ ПОЧЕТКУ ИЗГРАДЊЕ ГРАНИЧНОГ П...

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо...

18 Јануар, 2019
„ОСЛОБОЂЕЊЕ“- МИЛЕНКО ЂАКОВИЋ: РАЗНЕ ГРУПЕ УЗЕЛЕ СУ МЈЕСТА Д...

„По изборним резулататима ДНС је...

18 Јануар, 2019
МИНИСТАРКА РЕШИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ ИЗРАДА СТРАТЕГИЈЕ ЗА НАЦИОНАЛНЕ...

Министар управе и локалне самоуправе Републике...

16 Јануар, 2019
ДНС ГРАДИШКА: СВЕЧАНОСТ У ЧАСТ ДОБРИХ ИЗБОРНИХ РЕЗУЛТАТА...

Демократски народни савез Градишка, организовао...

12 Јануар, 2019
ЗВОРНИК: ГРАДСКИ ОДБОР ПДП-а КОЛЕКТИВНО ПРИСТУПИО ДНС-у...

Градски одбор Партије демократског прогреса...

11 Јануар, 2019
ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ–НЕШИЋ: ПОДРШКА СНСД-овом СТАВУ ДА БУДЕ ОДГ...

Посланик ДНС-а у Представничком дому...

11 Јануар, 2019
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!