Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ: ДКП НИСУ У МОГУЋНОСТИ ДА ПОМОГНУ ДРЖАВЉАНИМА БиХ ПОВРАТАК ИЗ ИНОСТРАНСТВА

26 Јун, 2020

Посланик ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине Бих Ненад Нешић упитао је чему служи мрежа дипломатско-конзуларних представништава /ДКП/ ако не да буде сервис држављана БиХ и чему служи министар иностраних послова ако за три мјесеца од почетка епидемије вируса корона није у стању да помогне људима који желе да се врате у БиХ, а ријеч је о око 460 студената и 1.770 осталих држављана.

 

Он је навео да из одговора министра иностраних послова у Савјету министара БиХ Бисере Турковић на његово посланичко питање произилази да је у свијету остало заробљено око 460 студената и 1.770 других држављана БиХ, који су путем мреже ДКП-а изразили жељу да се врате. 

 

Нешић је додао да је највише студената остало "заточено" у Турској /149/, у Шпанији /72/, Саудијској Арабији /49/, САД /40/, Русији /29/, Италији /20/, те другим земљама, док је осталих држављана, њих 1.770 који су жељели да се врате, највише из Њемачке /522/, потом из Аустрије /228/, Шведске /217/, Француске /167/, Италије /87/. 

 

Нешић је истакао да, ако је неко и сумњао у оправданост постојања представништава Републике Српске у свијету, сада је имао прилику да се увјери да су она неопходна, саопштено је из ДНС-а. 

 

"Тамо гдје смо имали представништва, тамо су држављани Српске имали помоћ, а и Република Српска је добила помоћ од тих држава и зато Српска треба да јача своју мрежу представништава", сматра Нешић. 

 

Он је оцијенио срамотним то што је Турковићева у свом одговору навела да су ђеци која су остала у иностранству савјетовали да се за финансијску помоћ обрате ентитетским министарствима финансија, јер је то њихова надлежност. 

 

"Зар Турковићева није могла искоординисати са ентитетским министарствима или Савјетом министара да се сваком студенту обезбиједи и преко амбасаде уручи финансијска помоћ!? То су ђеца, заробљена у свијету, када је све блокирано и ништа не ради, и онда им из наших амбасада кажу да пишу писма, умјесто да Министарство иностраних послова и министар све то искоординишу", каже Нешић. 

 

Он је посебно резигниран јер му је у одговору на друго посланичко питање Турковићева потврдила да је у марту писала мађарском колеги министру спољних послова Петеру Сијарту и високом представнику ЕУ за спољну политику Жозепу Борељу, те да је у писму изразила негодовање због "селективне помоћи регијама и етничким групама". 

 

"Чудно је да Турковићева није нашла времена да пише ентитетским владама и Савјету министара и тражи помоћ за студенте, али јесте да по иностранству брука БиХ, јер какву је то она слику о БиХ послала ЕУ и Мађарској тим својим писмом, осим да се свађамо чак и око помоћи. А то није тако. Наравно да би Република Српска дио своје помоћи дала и Федерацији БиХ, а надам се да важи и обрнуто. И све се то треба и може договорити унутар земље, умјесто што нас министарка брука, неспособна да обузда своју пакост", сматра Нешић.

Нешић:БиХ је постконфликтно друштво које се најбрже опоравил...

''БиХ ће се вртити у зачараном кругу све док не...

30 Септембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје дубоко жаљење...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изразио је своје...

25 Септембар, 2023
Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења...

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу...

21 Август, 2023
НЕШИЋ ОСУДИО ПОТЕЗ ХРВАТСКЕ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је...

17 Август, 2023
Нешић о саопштењу бошњачких генерала: Диносаурусима је мјест...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

10 Август, 2023
Нешић: Српска најснажнији бедем од мржње и намјера лоших људ...

''Какву је ''часну'' борбу водио Атиф Дудаковић...

7 Август, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!