Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ПАВИЋ: ЖЕЉА ДНС – БЛИЖА САРАДЊА СА ВУЧИЋЕВИМ СНС-ом!

2 Јул, 2018

Изузетно сам задовољан недавним састанком са предсједником Србије, Александром Вучићем. Жеља ДНС је и да имамо ближу сарадњу са Вучићевим СНС-ом! Очекујем нове доласке у ДНС, првенствено из свијета привреде... Мислим да ће ова коалиција остати на власти и након избора. Вјерујем у побједу ове коалиције и желим веће учешће ДНС-а. Ми то сви кажемо – веће учешће у власти, али не, ја кажем да ми желимо већу одговорност ДНС-а за развој Републике Српске – каже у интервјуу за Инсајдер, Марко Павић, предсједник Демократског народног савеза.

 

Прије неких два-три мјесеца, ДНС је направио прави бум на политичкој сцени – преласцима звучних имена из свијета привреде и политике. У ДНС су стигли Огњен Тадић са комплетном странком, један од најуспјешнијих БиХ банкара Милан Радовић, као и још неколико посланика из Парламента БиХ. Можемо ли у периоду до избора очекивати још неки нови сензационални долазак у ДНС?
- ДНС је својом политиком, коју градимо већ 18 година, показао да му је интерес Републике Српске изнад свих интереса, и да политика коју ДНС води, а то је једна умјерена политика, достојанствена политика, простор гдје свако може наћи своје мјесто. Људи које сте поменули су управо привучени таквом политиком, видјели су да у ДНС имају простор да могу исказати своја стечена политичка, економска, финансијска знања, и то на добробит Републике Српске.

 

Тешко је очекивати тако звучна имена, али има најава за доласке у ДНС, јер су сви видјели да политика свађе, политика блаћења друге стране није политика која доноси прогрес. Непрекидно се враћамо у назад, а ДНС покушава да се бави данашњицом и сутрашњицом и то младе људе, који су амбициозни и желе да раде, привлачи у ДНС.
Најављујете нове доласке у ДНС. Да ли се ради о људима из свијета политике или свијета привреде?

- Више из свијета привреде. Ово што смо ми прокламовали као основну идеју да ће економија, стандард, обични човјек, бити у жижи наше активности, то је оно што привлачи људе из привреде који желе да помогну и са нама раде на том пољу. Кад то урадимо и дигнемо друштвени и бруто национални доходак, онда је све лакше рјешавати, онда је релаксираније и у сфери политике.

 

Недавно сте били у Београду на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем. Бољим познаваоцима политичких прилика није промакло да је предсједник Вучић дао изјаву након тог састанка, што иначе изузетно ријетко чини након састанака са неким од страначких лидера, било из Србије, било из Републике Српске. Ваш коментар?
- То је тачно и то је била одлука предсједника Вучића. Морам рећи да сам изузетно задовољан тим састанком. Задовољан сам ширином размишљања господина Вучића, гдје Република Српска има значајно мјесто. Ми у ДНС непрекидно понављамо да чувамо Републику Српску, да гајимо добре односе са Србијом, да поштујемо Дејтонски мировни споразум, чини ми се да је оно што је Вучић прихватио, иако, нормално, он то јавно не изражава, управо та наша реторика, та наша умјереност. Наша спремност на дијалог и консензус је оно што га је привукло и нама су управо његове ријечи вјетар у леђа да наставимо са својом политиком, да његујемо односе са Србијом, да чувамо Дејтонски споразум, да градимо Републику Српску и да бринемо бригу о обичном човјеку.

 

Многи сматрају да би због сличних политичких позиција и програмских опредјељења СНС и ДНС требало да много тјешње сарађују. Да ли је, можда, и о том било ријечи на састанку са Вучићем?
- То је остало на маргинама, али ја очекујем још састанака са руководством СНС-а, не мора ту нужно бити Вучић. Наша жеља јесте да имамо ближу сарадњу са СНС-ом, ипак, морамо схватити да је то велика странка, са пуно чланова и пуно могућности. Ми смо мања странка, али градићемо ми те односе, који ће бити на здравим основама, а не на основама како су се неке друге странке у Републици покушале приказати, стављајући слике Вучића и слично. Ми не желимо тако. Ми не бисмо, никада, урадили нешто с чим предсједник Србије и СНС не би био сагласан. Али о тим односима мислимо разговарати унутар странака, а кад ће то доћи до Вучића, то ћемо видјети.

 

Ових дана високи функционер Путинове Јединствене Русије, Сергеј Гаврилов,изјавио је да је природно да Јединствена Русија у Републици Српској сарађује са ДНС-ом. Значи ли то да ће главни партнер ДНС-а на међународној сцени бити Путинова Јединствена Русија, или пак нека од партија народњачке провинијенције из Западне Европе?
- Ми нисмо имали званичне контакте са Јединственом Русијом. Мени је јако драго ако је неко чуо да постоји ДНС и ако се заинтересовао за политику ДНС-а и сигурно да ми те разговоре не бисмо одбили. Али, ми смо остварили одређене контакте и са Европском народном партијом и очекујемо шта ће се ту десити. Иначе, никакви разговори нису завршени и опредијелићемо се према обостраним интересима, јер у таквим контактима обје стране морају видјети свој интерес.

 

Недавно је у Требињу ДНС истакао своје кандидате за посланике у НСРС и Парламентарној скупштини БиХ. Најављујете да ћете имати 12 до 15 посланика у Народној скупштини РС. То, у пракси, значи да би ДНС у свакој изборној јединици имао најмање једног посланика, а у некима и два. Које су то изборне јединице гдје очекујете више од једног посланика и зашто баш у тим срединама?
- Ми по два посланика очекујемо у изборним јединицама један и три, као и у изборним јединицама Бијељина и Зворник. То су средине у којима је ДНС нарастао и гдје, објективно, може дати по два посланика. Ако реализујемо свој план, а ја се надам да хоћемо, од 100.000 гласача, то је онда тај број посланика. Ми смо на прошлим локалним изборима имали 86.000 гласова, тако да 100.000 и није недостижна цифра. Мислим да је то потпуно реално постављен циљ, доласком нових људи, ширењем ДНС-а, прихватањем политике ДНС-а од стране све већег броја грађана, мислим да ћемо моћи то реализовати, тако да ће ДНС имати тај број посланика након избора.
 

Када је у питању Парламент БиХ – какав резултат очекујете?
- У Парламенту Босне и Херцеговине очекујемо два посланика, мислим да је то реално. Скоро сигурно имамо један директни мандат и једног на компензацију, а можда чак и два директно. То је сасвим довољно за партиципацију у власти на нивоу БиХ и када још ту додамо и Дом народа у Парламенту БиХ, онда је то значајан утицај у Босни и Херцеговини.

 

ДНС је препознатљив и по томе што даје шансу младима, па је тако доста младих и на изборним листама. Од кога од тих из млађе гарде очекујете да би на јесен могао сјести у посланичке клупе, или забиљежити одличан изборни резутат.
- Имамо заиста доста младих. Имамо младе који су већ на одређеним функцијама, који су већ остварили неки резултат. Ја ћу набројати неколико, али ћу сигурно неке и испустити, па молим да не замјере. Имамо ту Марка Аћића, Лејлу Решић, па Срђана Радуља, Слободана Зеца, па Александра Главаша у Источном Сарајеву, који су већ као тридесетогодишњаци и млађи почели да обављају одређене функције. При том, ово је само један број људи које сам на брзину набројао. Један број младих смо и ставили на листе, имали смо и политичку академију ДНС, коју је завршило шездесетак људи и од њих ће се изродити прави носиоци ДНС-ове политике и мислим да ће то бити убрзо. Омладина и жене су једни од стубова на којима се заснива политика ДНС. Ми на омладини градимо будућност странке, не градимо странку за данас, већ хоћемо да имамо странку у будућности и тако је профилишемо за дугорочни рад.

 

По чему се ДНС разликује од других? Шта нуди више од других, што би гласаче опредијелило да гласају баш за ДНС?
- ДНС није идентичан другим партијама и ми заиста имамо доста тога различитог од других партија. Ево, само упоредите реторику ДНС-а и других странака. ДНС има једну мирну реторику, жели разговор, жели консензус, док се други непрекидно свађају, оптужују једни друге, блате једни друге, а то ДНС никада не ради. Покушавају оптужити ДНС, али јесте ли видјели било којег ДНС-овца са криминалним досијеом, у црним хроникама и слично. Они покушавају нешто наметнути ДНС-у, али од тих покушаја није било ништа, то су само покушаји да се и ДНС увуче у те мрачне игре, у којима никада нећемо учествовати. Погледајте институције гдје је на челу ДНС, шумарије, јавна предузећа, све су позитивне. Путеви Српске, на чијем челу је још један из младе гарде ДНС, Ненад Нешић раде и граде широм Републике. Жељезнице не бројимо, јер су оне један системски проблем, а не проблем ни директора ни менаџмента. То је системски проблем који се сада рјешава и видјећете, ако ДНС остане ту, да ће истрајати да се Жељезнице направе као позитивно предузеће у Републици Српској. Предузећа у којима су наши кадрови су позитивна. Општине на чијем је челу ДНС послују са суфицитом и то је оно што нас разликује од других. Наш однос према јавним добрима. Сви гледају да на брзину дођу до новца продајом јавних добара. ДНС има политику да Српска своју економију гради на јавним добрима, као што су шуме, ријеке, рудници, земља, на прерађивачким капацитетима и тако запошљава људе. Лако је распродати једној генерацији имовину коју су стотине генерација испред стицале. Ми то нећемо. Ми хоћемо да јавна добра буду окосница нашег економског програма.

 

А када је у питању ниво Босне и Херцеговине, шта је основни мото ДНС?
- Ми нисмо као странка поклањали превише пажње нивоу БиХ и то је можда наш недостатак. Мислили смо прво да будемо странка Републике Српске, али када су људи тражили да се проширимо и на Федерацију, морали смо се проширити и сада у странци имамо доста одборника у Федерацији и предсједника вијећа у Федерацији. Сада је, логично, дошло и до учешћа у власти на нивоу Босне и Херцеговине. Видјели смо да је власт БиХ дестабилизатор те исте Босне и Херцеговине, а самим тим и Републике Српске. Према томе, ако је неко дестабилизатор, не смијемо га оставити да ту дестабилизује цијели простор. ДНС ће на овим изборима озбиљно радити да се укључи на бх. ниво власти, јер ово што се сада ради, то заиста није политика. Мене чуди да Савез за промјене стално говори да ће они стабилизовати Републику Српску и унијети промјене, а тамо гдје они раде је најгоре стање у Босни и Херцеговини. Која је гаранција да они са онаквим стањем у БиХ могу урадити нешто у Републици Српској, када је горе, на нивоу БиХ, стање пуно горе него у Републици Српској. Без обзира шта се говори, Српска једина функционише, све институције раде, све по закону функционише, а БиХ не функционише. Они би сад дошли са нивоа БиХ да сређују Републику Српску, не може, нек прво среде оно гдје су радили и гдје сада раде.
 

Шта након избора? Какав расплет предвиђате?
- Мислим да ће ова коалиција остати на власти и након избора. Вјерујем у побједу ове коалиције и желим веће учешће ДНС-а. Ми то сви кажемо – веће учешће у власти, али не, ја кажем да ми желимо већу одговорност ДНС-а за развој Републике Српске. И ту ћемо се борити заиста да имамо што више посланика, како би могли утицати на законодавну и извршну власт и на одлучивање о будућности Републике Српске и БиХ.

 

Шта значи веће учешће?
- Већи број посланика, веће учешће у Влади, у институцијама и самим тим преузимање одговорности за развој свих тих институција.

 

Све чешће се у јавности помиње да би ДНС-у, од јесени, могло припасти мјесто премијера?
- У нашем коалиционом споразуму је записано да странка која послије СНСД-а буде имала највише гласова може бирати једну од функција, предсједника Владе РС, предсједника Савјета министара БиХ или предсједника Скупштине РС. Али ми не размишљамо о томе, већ само о изборној кампањи која је пред нама.

 

Што се тиче кандидата за Предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, да ли вјерујете у побједу ваше коалиције?
- Да, ја сам убјеђен у побједу кандидата наше коалиције СНСД-ДНС-СП.

 

Посљедњих мјесеци је, по свим истраживањима, забиљежен раст рејтинга ДНС. Докле је ДНС дошао по вашим посљедњим истраживањима.
- По нашим посљедњим истраживањима, ДНС је на 14,2 одсто. То је већ онај број посланика који смо себи зацртали као циљ. Ипак, ми мислимо и даље радити и промовисати нашу политику међу народом. Сада смо усвојили наш политички, наш економски програм и наше поруке грађанима. Када усвојимо и предамо листе ми почињемо радити по тим програмима и мислим да ће рејтинг ДНС-а још више расти.

 

Уколико се настави овај тренд, у односу на то истраживање гдје је ДНС на 14,2 одсто, постоји реална могућност да ДНС, можда, постане друга партија по снази у Републици Српској?
- Знате како, да ми је прије 18 година неко рекао "бићете трећа партија", ја бих га частио и потписао да нећемо даље ићи. Али видите, како живот и вријеме одмичу, ДНС све више расте и нама је то у перспективи, али нам то није приоритет на овим изборима.
 

НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!