Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ: ДОГОВОРЕНО РЈЕШЕЊЕ У МОСТАРУ ДИСКРИМИНИШЕ СРБЕ ПОВРАТНИКЕ

18 Јун, 2020

Демократски народни савез поздравља напоре да се дође до рјешења за одржавање избора у Мостару али, нажалост, сматрамо да договорено рјешење и даље дискриминише Србе повратнике у овај град и зато га не можемо подржати, истакао је предсједник Демократског народног савеза Ненад Нешић.

 

“Бојим се да је направљен рачун без крчмара. Јесте цивилизацијска срамота да избора у Мостару нема већ 12 година, али је још већа срамота да Срби нису конститутивни у три кантона у Федерацији БиХ, међу којим је и Херцеговачко-неретвански /ХНК/,  и да чак нису ни 'Остали' “, сматра Нешић.

 

Он истиче да су Срби у три кантона сведени на непостојећи народ, да немају основна људска права, те да овакав однос према њима не само да гуши повратак, него тјера и оне који су остали.

 

“Немају право на свој језик, своје писмо, посао, а у локалним администрацијама и јавним предузећима су невидљиви. Представници су им људи које бирају са листа националних партија других народа, па Мато и Мујо преко ноћи постају Срби”, каже  Нешић.

 

Он наглашава да Србима у Мостару мора бити омогућено да буду конститутиван народ, што им гарантује Устав БиХ, и да бирају своје представнике, умјесто што им их други намећу.

 

Нешић је позвао све мостарске Србе да преко својих удружења и политичких организација, предложе рјешење које би било у њиховом интересу и омогућило им да изаберу своје легитимне представнике.

 

“ДНС ће заступати оно што је интерес српског народа у западној Херцеговини, а ми сматрамо да су у овом моменту то двије ствари: конститутивност Срба у ХНК кантону и омогућавање српским повратницима да изаберу своје легитимне представнике који ће их представљати у градској скупштини, и касније им омогућити да имају легитимне представнике у свим јавним установама. Позивамо и међународну заједницу која је радила на приједлогу измјена Изборног закона и Статута града Мостара да не забораве да су и Срби народ који живи у Мостару и који је по Дејтонском мировном споразуму конститутиван народ, те да уложе додатне напоре на исправљању неправде и дискриминације према српским повратницима”, поручио је Нешић.

НЕНАД НЕШИЋ: НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ 24. МАРТ 1999...

НАТО је на данашњи дан прије 24 године почео...

24 Март, 2023
Нешић у Бриселу са Ленарчићем и Аџићем...

Службе заштите и спасавања у Босни и Херцеговини...

23 Март, 2023
Нешић у Бриселу: Разговарао са комесаром ЕУ за сусједство и ...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић је радну...

23 Март, 2023
Ненад Нешић за "Аваз": Тражим једно, радити по закону...

На нама је да осигурамо добру комуникацију и...

22 Март, 2023
Нешић: Тренутно нема елемената који би угрозили безбједносну...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

21 Март, 2023
ДУБРАВАЦ: Захвалан сам ДНС Брчко на посвећености и пожртвова...

Посланик Демократског народног савеза у Народној...

20 Март, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!