Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЦ: ПОЈЕДИНИ ЗАКЉУЧЦИ АНКЕТНОГ ОДБОРА – ПОЛИТИЧКИ

2 Јул, 2018

Посланик Слободног демократског српског клуба /СДС-К/ Дарко Бањац рекао је да Народна скупштина Републике Српске не може да правно квалификује случај страдања Давида Драгичевића и оцијенио да су поједини закључци Анкетног одбора политички.

 

Он је током скупштинске расправе предложио корекцију једног од закључака Анкетног одбора, и то тако да буде наведено да Одбор очекује од Тужилаштва да у што краћем року квалификује случај и поступи у складу са Законом о кривичном поступку, што ће обавезати све институције у даљем поступању. 

 

 

Коментаришући закључке Анкетног одбора, Бањац је рекао да није посао овог одбора да закључује да постоји неповјерење грађана у институције. 

 

 

"Такође, Народна скупштина не може да квалификује овај случај нити може утврдити да нешто јесте или није кривично дјело", рекао је Бањац, наводећи да је то посао надлежних органа. 

 

 

Он је навео да се знало да ће Анкетни одбор истраживати и испитивати Тужилаштво и полицију. 

 

 

"Лоша намјера да се скрене пажња са полиције и тужилаштва није постојала, јер да јесте, не би био формиран тај одбор", рекао је Бањац током расправе у Народној скупштини о извјештају Анкетног одбора с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића. 

 

 

Он је истакао да се правда не може узимати у своје руке, те да она мора бити у оквирима Устава и закона Републике Српске. 

 

 

"Нико нема ништа против да у раду тог одбора буду позвани гости, али да се о томе изјасни Одбор. Нико не смије постављати питање осим чланова тог одбора", рекао је Бањац, додајући да је то била прва политизација и злоупотреба Одбора. 

Он је упитао и зашто надлежно тужилаштво не доноси наредбу о спровођењу истраге у овом случају. 

 

 

"То је круцијална ствар о којој морамо причати и да се у том смјеру обратимо Тужилаштву, да захтијевамо од Тужилаштва да то уради, јер то мора по закону. Да је наредба донесена, ми не бисмо данас засједали и о томе се не би расправљало у скупштини", поручио је Бањац. 

 

 

Он каже да није тачно да власт оспорава рад Анкетног одбора, оцјењујући да примјесе политике у оваквим и другим трагичним случајевима нису добре. 

 

 

"Да смо мислили оспоравати рад овог одбора вјероватно га не бисмо изгласали. Не напада се рад, већ одређене његове процедуре и закључци који нису у складу са законодавно-правним прописима Републике Српске, укључујући Устав Српске", рекао је Бањац. 
 

РЕГИОНАЛНИ ОДБОР ДНС ДОБОЈ УЗ ПАВИЋА!...

Регионални одбор ДНС-а Добој, даје пуно подршку...

18 Новембар, 2018
РО ДНС БИЈЕЉИНА: ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ И ПРЕДСЈЕДНИШТВ...

Регионални одбор ДНС-а Бијељина, у чијем су...

18 Новембар, 2018
ГРАДСКИ ОДБОР ДНС ТРЕБИЊЕ: ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ...

Градски одбор ДНС Требиње данас (17.11.2018.) је...

17 Новембар, 2018
РО ДНС "ЛИЈЕВЧЕ": ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ У ПРОВОЂРЊУ ВА...

Регионални одбор „Лијевче“ данас (17.11.2018.) је...

17 Новембар, 2018
ОРГАНИЗАЦИЈА МЛАДИХ ДНС-а: БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ...

Организација младих Демократског народног савеза,...

16 Новембар, 2018
РО ДНС ПРИЈЕДОР: ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ ПАВИЋУ У ПРОВОЂЕЊУ ОДЛ...

Регионални одбор ДНС-а Приједор данас...

16 Новембар, 2018
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!