Алеја Светог Саве 20 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЦ: ПОЈЕДИНИ ЗАКЉУЧЦИ АНКЕТНОГ ОДБОРА – ПОЛИТИЧКИ

2 Јул, 2018

Посланик Слободног демократског српског клуба /СДС-К/ Дарко Бањац рекао је да Народна скупштина Републике Српске не може да правно квалификује случај страдања Давида Драгичевића и оцијенио да су поједини закључци Анкетног одбора политички.

 

Он је током скупштинске расправе предложио корекцију једног од закључака Анкетног одбора, и то тако да буде наведено да Одбор очекује од Тужилаштва да у што краћем року квалификује случај и поступи у складу са Законом о кривичном поступку, што ће обавезати све институције у даљем поступању. 

 

 

Коментаришући закључке Анкетног одбора, Бањац је рекао да није посао овог одбора да закључује да постоји неповјерење грађана у институције. 

 

 

"Такође, Народна скупштина не може да квалификује овај случај нити може утврдити да нешто јесте или није кривично дјело", рекао је Бањац, наводећи да је то посао надлежних органа. 

 

 

Он је навео да се знало да ће Анкетни одбор истраживати и испитивати Тужилаштво и полицију. 

 

 

"Лоша намјера да се скрене пажња са полиције и тужилаштва није постојала, јер да јесте, не би био формиран тај одбор", рекао је Бањац током расправе у Народној скупштини о извјештају Анкетног одбора с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића. 

 

 

Он је истакао да се правда не може узимати у своје руке, те да она мора бити у оквирима Устава и закона Републике Српске. 

 

 

"Нико нема ништа против да у раду тог одбора буду позвани гости, али да се о томе изјасни Одбор. Нико не смије постављати питање осим чланова тог одбора", рекао је Бањац, додајући да је то била прва политизација и злоупотреба Одбора. 

Он је упитао и зашто надлежно тужилаштво не доноси наредбу о спровођењу истраге у овом случају. 

 

 

"То је круцијална ствар о којој морамо причати и да се у том смјеру обратимо Тужилаштву, да захтијевамо од Тужилаштва да то уради, јер то мора по закону. Да је наредба донесена, ми не бисмо данас засједали и о томе се не би расправљало у скупштини", поручио је Бањац. 

 

 

Он каже да није тачно да власт оспорава рад Анкетног одбора, оцјењујући да примјесе политике у оваквим и другим трагичним случајевима нису добре. 

 

 

"Да смо мислили оспоравати рад овог одбора вјероватно га не бисмо изгласали. Не напада се рад, већ одређене његове процедуре и закључци који нису у складу са законодавно-правним прописима Републике Српске, укључујући Устав Српске", рекао је Бањац. 
 

ДНС ПРИЈЕДОР: ФОРМИРАНО 108. БИРАЧКИХ ИЗБОРНИХ ШТАБОВА У ПРИ...

У Приједору је синоћ (20.07.2018) одржан састанак Градског изборног штаба, Рејонских координатора и Изборног штаба Изборне јединице

21 Јул, 2018
ОО ДНС ОШТРА ЛУКА: ПОСТАВЉЕНИ ЦИЉ ЋЕ БИТИ ОСТВАРЕН НА ОПШТ...

У Оштрој Луци је јуче (20.07.2018.) одржан састанак чланова Општинског изборног штаба и шефа Изборног штаба Изборне јединице

21 Јул, 2018
МАЛЕШЕВИЋ: ЗА МОБИЛНОСТ СТУДЕНАТА И АКАДЕМСКОГ ОСОБЉА ОБЕЗБИ...

Један од стратешких циљева Министарства просвјете и културе Републике Српске јесте повећање мобилности студената и академског особља, за шта је

20 Јул, 2018
ПЕЛАГИЋЕВО: ОДБОРНИК НДП-А ПРЕШАО У ДНС...

У четвртак (19.07.2018.) одборник у Скупштини општине Пелагићево Слободан Петровић, прешао је из НДП-а у ДНС. Петровићу је чланску карту уручио

20 Јул, 2018
НЕВЕСИЊЕ – НЕШИЋ: КРУЖНИ ТОК У НЕВЕСИЊУ ДО 12.АВГУСТА...

Ненад Нешић  посјетио је данас (19.07.2018.)  нову  канцеларију  ДНС-а у Невесињу, која је у припреми. Разговарао је

19 Јул, 2018
OO ФОЧА – СТОЈАНОВИЋ : У ДНС-У ЗАДОВОЉНИ УСВАЈАЊЕМ ОДЛУКЕ О ...

Одлука о асфалтирању локалних путева у општини Фоча, која је усвојена на данашњој сједници локалног парламента, требала би бити важан корак у

19 Јул, 2018
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!