Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

АЋИЋ: ПРИОРИТЕТ РЕПУБЛИЧКОГ СЕКРЕТАРИЈАТА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЛОЖАЈА СРБА

12 Јун, 2020

Вршилац дужности директора Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Марко Аћић изјавио је јуче у Мостару да ће Секретаријат у будућности радити на унапређењу положаја Срба у Федерацији БиХ и то путем институционалне сарадње, увезивањем рада удружења која се баве заштитом Срба повратника у Федерацији, те унапређењем сарадње са Српском православном црквом.

 

„У наредном периоду имаћемо чешће састанке и покушаћемо се окупити око минимума заједничког интереса свих друштвених, вјерских и политичких организација којима је циљ унапређење положаја Срба повратника у Федерацији БиХ”, рекао је Аћић након састанка са представницима Канцеларије Владе Републике Српске у Мостару, Српске православне цркве и удружења која се баве заштитом интереса Срба повратника.

 

Аћић је нагласио да је Републички секретаријат за расељена лица и миграције добио сагласност Владе Републике Српске да кроз Споразум о специјалним паралелним везама датим Дејтонског мировног споразума потпише споразуме о сарадњи са Комесаријатом за избјеглице у Србији и са Фондом за помоћ избјеглим и расељеним лицима Војводине са циљем да се унаприједи положај Срба у Федерацији.

 

“Очекујем потписивање тих споразума у наредном периоду да бисмо различите контингенте помоћи могли дистрибуисати у српска повратничка мјеста у Федерацији БиХ “, нагласио је Аћић.

 

Он је додао да ће Секретаријат и ове године кроз програме одрживог повратка финансирати пројекте за које ће аплицирати општине из ФБиХ у договору са Србима повратницима.

 

“Надамо се скором почетку рада Комисије за избјеглице БиХ која ће имати свој јавни позив на основу удружених средстава ентитета и институција са нивоа БиХ да се помогне за заједничке пројекте. Ентитети удружују по 50.000 КМ, док ниво институција БиХ удружује око два милиона КМ, из 2019. имамо 2,1 милиона, а толики исти износ у 2020. Години”,  навео је Аћић.

 

Он очекује да почетак рада Комисије током овог мјесеца, те одмах након тога и расписивање јавних позива.

 

“Данас смо разговарали о много тема, а у наредних мјесец дана Секретаријат ће у сарадњи са Канцеларијом Владе Републике Српске у Мостару организовати заједнички састанак на коме ћемо окупити представнике удружења повратника, представнике Српске православне цркве, политичких партија које дјелују у ФБиХ, са кровним удружењем Срба у Федерацији "Завичај" да бисмо могли дефинисати минимум интереса око којих ћемо се окупљати. То је у сваком случају побољшању положају СПЦ, дјеце у Федерацији, а потом и цјелокупне заједнице”, навео је Аћић.

 

Он је у Мостару посјетио и Саборну цркву чија обнова је још у току.

 

Вршилац дужности директора Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске данас је посјетио и Невесиње гдје је с начелником општине Миленком Авдаловићем одржао састанак на којем је договорена изградња стамбене зграде са 12 станова за породице из социјално угрожених категорија из реда избјеглих и расељених лица.

 

Аћић је појаснио да је у оквиру "ЦЕБ пројекта", који је намијењен за затварање свих колективних центара у Републици Српској и смањивање броја корисника алтернативног смјештаја, одлуком Владе Републике Српске омогућена изградња стамбене зграде са 12 станова у Невесињу.

 

“Вриједност ове инвестиције је 370.000 евра, без ПДВ-а, а концепт пројекта је израђен на основу Закона о социјалном становању који је прошле године усвојила Народна скупштина Републике Српске“, рекао је Аћић.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!